Doza a treia de ser împotriva COVID-19. Unde vă puteţi vaccina, în judeţul Constanţa

1752

Articole de la același autor

În ziua în care un nou record de infectări a fost înregistrat în ţara noastră, cu peste 11.000 de cazuri noi depistate în doar 24 de ore, marţi, 28 septembrie, a fost demarată şi vaccinarea cu cea de-a treia doză de ser împotriva COVID-19. În judeţul Constanţa, aceasta poate fi administrată în 14 centre, cu programare online sau la liber, doar cu cartea de identitate.

Persoanele care doresc să facă a treia doză de vaccin trebuie să aibă deja cele două doze administrate şi să fi trecut cel puţin şase luni de la rapel. „Doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe, persoanelor vulnerabile cu vârste peste 65 de ani, celor cu boli cronice, indiferent de vârstă, persoanelor din centrele medico-sociale, şi altor persoane cu risc mare de expunere, cum este personalul medico-social şi din învăţământ. De asemenea, accesul la vaccinare este permis şi celorlalte categorii ale populaţiei, care au cel puţin şase luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, explică preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, doza de rapel se va efectua numai la vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, cei care au fost vaccinaţi cu serul Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer & BioNTech sau Moderna. Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson & Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date ştiinţifice.

Doar 30% din populaţia judeţului, vaccinată

Până în prezent, în judeţul Constanţa, s-au vaccinat anti-COVID 232.506 persoane, reprezentând doar puţin peste 30% din populaţia totală. Prefectul Silviu Coşa a primit marţi, 28 septembrie, cea de-a treia doză, şi a lansat un apel către constănţeni să se vaccineze, pentru a limita răspândirea virusului. „Alături de multe alte persoane care au arătat că fac eforturi pentru sănătatea publică, m-am vaccinat cu a treia doză a vaccinului care reprezintă întoarcerea la normalitate. O întoarcere la normalitate care poate fi posibilă doar dacă o pondere mare a populaţiei îşi dă seama că poate face pasul, chiar şi în al doisprezecelea ceas. Am făcut acel pas, absolut firesc, pentru dorinţa noastră de a ne întoarce la viaţa de dinainte, nu la aceste frânturi de normalitate pe care le smulgem unei pandemii parşive. O pandemie care ne învrăjbeşte, o pandemie care dă ocazia unor personaje nocive să dezinformeze şi să se joace cu sănătate noastră”, a precizat prefectul Silviu Coşa.

Centre în toate zonele

Din cele 14 centre de vaccinare unde puteţi primi cea de-a treia doză, două sunt în municipiul Constanţa, la Pavilionul Expoziţional şi la Spitalul Militar. Restul sunt la Băneasa, în incinta fostului Centru de Sănătate, Cernavodă – fosta cantină campus şcolar, Grădiniţa Cogealac, Centrul socio-educativ Cumpăna, Steaua de Mare Eforie Nord, Spitalul Orăşenesc Hârşova, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia, Spitalul Municipal Medgidia, Centrul Multifuncţional de Sănătate Năvodari, Centrul Cultural „Elena Roizen” Ovidiu, Centrul Sportiv Sparta Techirghiol şi Centrul pentru Tineret Valu lui Traian.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0663 secunde