Doi bani nu dau pe asigurare! Jale mare în caz de calamități

654
Doi bani nu dau pe asigurare!  Jale mare în caz de calamități - fotofondasigurari1-1527002031.jpg

Articole de la același autor

Mai puțin de un sfert dintre proprietarii de locuințe din județul Constanța s-au pus la adăpost de probleme, încheind asigurarea obligatorie a casei. Restul se roagă la cer să-i ferească de rele și speră că n-o da năpasta tocmai peste ei. Necazurile vin, însă, atunci când ne așteptăm mai puțin, iar vremea și vremurile par din ce în ce mai tulburi.

Furtunile nemaiîntâlnite, inundațiile, cutremurele tot mai dese din ultima perioadă nu par să-i convingă pe constănțeni să-și facă măcar asigurarea obligatorie la casă, de mai puțin de 100 de lei pe an.

Prezenți la Constanța, zilele trecute, reprezentanții Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au recunoscut că numărul asigurărilor obligatorii este îngrijorător de mic în toată țara, nu numai la Constanța.

"Există o neconformare generală, aplicată de cetățeni dintr-un motiv încă neidentificat de noi. Din acest motiv, bugetele locale nu pot ajuta în cazul unor probleme de masă", au explicat cei de la PAID.

Cu alte cuvinte, dacă mâine s-ar produce o catastrofă, statul nu va putea oferi sprijin pentru refacerea locuințelor afectate.

Un an fără dezastre majore

Potrivit ultimelor statistici, la finele lunii aprilie 2018, în județul Constanța, erau în vigoare 63.823 de polițe de asigurare obligatorie, acoperind doar 22,03 la sută din gospodării. De asemenea, pentru diferite daune, au fost plătiți, până acum, 13.775 de lei.

Statisticile PAID mai arată că inundațiile au provocat cele mai multe daune în 2017. În total, au fost achitate despăgubiri pentru 591 de dosare. Cele mai mari pagube, de peste 1,5 milioane de lei, le-au produs inundațiile, urmate de alunecările de teren, cu 1,07 milioane de lei, și cutremure, cu despăgubiri de 257.930 de lei.

"Și 2017 a fost un an în care câteva sute de români au simțit utilitatea unei asigurări obligatorii de locuință și asta în contextul în care nu ne-am confruntat cu dezastre majore. Inundațiile, urmate adesea și de alunecări de teren, produc însă frecvent pagube în România. În tot acest timp, PAID a continuat să se consolideze, pentru a-și putea respecta obligația de a fi alături de românii asigurați, atât în cazul unor evenimente mai scăzute ca intensitate, cât și în cazul unui dezastru de proporții", explică Nicoleta Radu, director general al PAID România.

În ce privește numărul de locuințe asigurate la finalul anului trecut, acesta era de 1.693.006, reprezentând doar 18,96% din fondul locativ al României, într-o ușoară scădere față de anul 2016. Și mai grav este că doar un sfert din gospodăriile din mediul rural sunt asigurate, acestea fiind de altfel și cele mai expuse intemperiilor.

În topul celor mai asigurate județe în 2017, pe locul întâi se află București, cu o acoperire de 39%, urmat de Ilfov, cu 35% și Brașov, cu 30%. La polul opus al topului, se află județele Vaslui, Mehedinți și Olt, cu o acoperire de doar 8%.

20 de euro pe an

Polița obligatorie de asigurare PAID acoperă trei riscuri specifice României - cutremur, inundație și alunecare de teren. Prețul unei polițe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic și/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliței PAID contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Mai 2018
Stire din Social : Cutremur în România!
Miercuri, 23 Mai 2018
Stire din Social : Din nou cutremur în România!
Vineri, 11 Mai 2018
Stire din Social : A FOST CUTREMUR!
Marţi, 22 Mai 2018
Stire din Eveniment : A fost cutremur!
Pagina a fost generata in 1.6387 secunde