Director ANM, despre schimbările climatice și "vara indiană" din România. Cum va fi vremea în această toamnă

1266
Director ANM, despre schimbările climatice și

Articole recomandate

Elena Mateescu, director general al ANM, a explicat totul despre schimbările climatice din ultima perioadă din România.

Elena Mateescu, director general al ANM, a explicat, într-un interviu acordat DC News, apariția, în România, a unei veri indiene, acea perioadă de la începutul toamnei care se caracterizează prin temperaturi deosebit de mari. Practic, vorbim despre o prelungire a anotimpului cald în primele două decade ale lunii septembrie.

În același timp, se poate vorbi și o prelungire a efectelor iernii până în luna martie, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, anul acesta.

"Poziția unde ne aflăm permite și va rămâne într-un climat temperat-continental. Însă putem să sesizăm, din punctul de vedere al evoluției celor patru anotimpuri, de pildă poate o iarnă mai târzie - așa cum s-a întâmplat în acest an, când lună martie ne-a adus condiții autentice de iarnă, sau să ne aducă veri mai târzii, pentru că, în ultimii ani, în luna septembrie, în primele două decade, am înregistrat valori termice specifice zilelor de vară, cu maxime de peste 25-35 de grade.

Nu excludem ca această tendință să se păstreze, adică să înregistrăm astfel de anomalii în perioadele de tranziție. Pentru primăvară să avem perioade în care condițiile de iarnă să fie elementul definitoriu, iar pentru lunile de toamnă, să ne aducă aminte că încă vara este prezentă. Specialiștii numesc acest fenomen o prelungire a verii, acea vară indiană care, așa cum am spus, nu exclude să se semnaleze astfel de condiții și în prima parte a toamnei în țara noastră", a declarat Elena Mateescu.


sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8006 secunde