Direcția Apele Române a reziliat patru contracte de administrare a plajelor

1029
Administratorul plajelor, respectiv Direcția Dobrogea – Litoral "Apele Române" a început să rezilieze contractele de plaje. Această măsură vine după ce hotelierii de pe litoral au cerut miniștrilor Mediului, respectiv Turismului, să le dea plajele, în condițiile în care nu au participat la licitațiile de concesionare a sectoarelor de plajă. Dorința lor a fost și cea a ministrului Turismului, Elena Udrea, care a precizat că "Ar fi bine ca operatorii finali ai plajelor să fie hotelierii".

Începând de ieri, patru sectoare de plaje au rămas fără operatori. Decizia a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă, notificările fiind semnate de directorul Direcției Dobrogea – Litoral Apele Române, Laurențiu Marin, în fața camerelor de luat vederi.
Au rămas fără operatori de plajă sectoarele Mamaia II, Eforie I, Eforie II și Eforie Sud, concesionate de SC Stelcati, Compact Company, Azur SRL și Complex Splendid SRL în urma licitațiilor.
Motivul pentru care s-a decis rezilierea contractelor este neplata garanției bancare în valoare de 30% din întregul contract. Sumele trebuiau să fie plătite până la sfârșitul lunii ianuarie, așa cum a precizat Laurențiu Marin.
Conform declarațiilor reprezentanților Apelor Române, toți cei care nu și-au respectat planul de investiții din contract ar putea rămâne fără plaje. "Spre exemplu, am găsit la unii operatori de plajă un tractor cu plug din 1950 toamna", a precizat Laurențiu Marin.
Sectoarele de plaje care au rămas fără administrator vor rămâne la Apele Române, deși Laurențiu Marin a spus că i se pare normal ca autoritățile locale să managerieze plajele.

Două piscine pe plaja din Cap Aurora
În ceea ce privește demolarea construcțiilor de pe plaje, până în prezent au fost îndepărtate zeci de beach-baruri și barăci. "Costul operațiunii este de 61.446 lei, bani care vor fi imputați operatorilor de plajă care nu și-au dezafectat singuri construcțiile la sfârșitul sezonului estival trecut", a precizat Laurențiu Marin.
Pe plaja de la Cap Aurora, spre exemplu, s-au descoperit două piscine zidite chiar în mijlocul plajei. Deși acestea au fost ridicate în 2002, corpul de control al DADL nu știa de existența lor, ne-a spus directorul instituției. S-a dispus demolarea lor, iar Hotelul Opal din Jupiter, care a ridicat construcțiile definitive pe plaje a fost amendat cu suma de 50.000 lei. Proprietarii celor două piscine vor plăti și costul demolării lor.
Singurele construcții care nu se află pe lista neagră a Apelor Române sunt cele ridicate pe sectoarele de plajă proprietate privată. Majoritatea sectoarelor se află în stațiunea Mamaia. Loturile au aparținut fie societății Mamaia SA, care a înstrăinat mai apoi activele, fie au intrat în domeniul administrat de Primăria Constanța prin mai multe procese verbale de delimitare a plajelor.
Deținătorul Corabiei din stațiunea Mamaia, spre exemplu, se află într-o astfel de situație. Directorul DADL a precizat că agentul economic care deține active și în stațiunea Venus va face un schimb de terenuri cu Apele Române.

Primăriile vor răspunde pentru câinii vagabonzi de pe plaje
De liniștea și siguranța turiștilor de pe plaje se vor ocupa, din acest sezon estival, și Poliția de Frontieră, Jandarmeria și Poliția Comunitară, pentru a fi preîntâmpinate evenimentele nefericite din sezonul estival trecut când turiștii au fost accidentați de autoturisme pe plajă, așa cum a precizat în cadrul unei conferințe de presă Sorin Sârbu, consilier în cadrul Apelor Române. De asemenea, vor fi luate măsuri drastice în cazul turiștilor care vor intra pe plaje însoțiți de câini. În cazul câinilor vagabonzi, amenzile vor merge la primării, inclusiv la Primăria Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8454 secunde