Din perla comunismului, la ruină! "Statuia Libertății", devenită "Îngerul Căzut"

1976

Articole de la același autor

"Monumentul Tineretului", "Faclia Tineretului", "Îngerul Căzut" sau "Statuia Libertății" în varianta românească - sunt denumirile pe care le-a primit, de-a lungul timpului, colosul cu o înălțime de 50 de metri de la Straja, de pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră. Aflat printre cele mai înalte monumente din lume, în ultimele decenii, obiectivul a intrat într-un con de umbră. În prezent, Direcția de Cultură Constanța face demersuri pentru includerea acestuia pe Lista Monumentelor Istorice. 


În urmă cu aproximativ trei decenii, în 1988, pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră, era inaugurat un monument de o înălțime considerabilă, menit să amintească posterității despre contribuția tinerilor la realizarea canalului. 


Realizat din inițiativa Uniunii Tineretului Comunist, monumentul a prins contur din imaginația artistului plastic Pavel Bucur. Are 12 coloane de 20 de metri și este lucrat, parțial, din oțel inoxidabil. Fără soclu, spun specialiștii, are o înălțime de 38 de metri, iar cu tot cu soclu adună 50 de metri. 


La momentul inaugurării lui, "Monumentul Tineretului" era lăudat ca fiind al doilea ca înălțime din lume, după "Statuia Libertății" din New York. Exagerat, spun specialiștii, în prezent situându-se pe locul 35, ca regim de înălțime. Chiar și așa, destul de impresionant. 


Cu toate acestea, la puțin timp după Revoluție, monumentul a început să cadă pradă hoților, care au vandalizat și au furat tot ce s-a putut. Basoreliefuri care îi înfățișau pe soții Ceaușescu, dar și scene muncitorești de la construcția canalului au dispărut încă din anii 1990. În 2016, când a încetat din viață artistul care l-a creat, monumentul a fost victima unui nou val de furturi. În ultimii ani, au apărut graffiti-urile, care i-au dat un aspect "murdar". 


În ultima perioadă, diverși politicieni au atras atenția asupra importanței istorice pe care o are acest monument, cât și asupra potențialului turistic, solicitând punerea lui în valoare. De asemenea, în cursul anului trecut, proprietarii, Fundația Județeană pentru Tineret Constanța, anunțau că au solicitat autorităților realizarea unui parteneriat public - privat care să aibă drept finalitate alocarea de fonduri pentru reabilitarea monumentului. 


În prezent, un alt demers, de data aceasta inițiat de Direcția Județeană de Cultură Constanța vizează monumentul de la Straja. Astfel, "Îngerul Căzut" face obiectul unuia dintre cele trei dosare de clasare în Lista Monumentelor Istorice, aflate în prezent în lucru. 


Absența actelor de proprietate, piedică în încheierea dosarului de clasare 
"Direcția de Cultură a declanșat procedura de clasare, în luna iunie, iar documentația existentă a fost transmisă Institutului Național al Patrimoniului. Monumentul de la Straja este considerat de for public și dorim declararea lui ca monument istoric. Ar însemna un regim de protecție mult mai bun", a declarat, pentru "Cuget Liber", Magdalena Tiță, șefa Direcției de Cultură. 
Cum era însă de așteptat, procedura este îngreunată de lipsa documentelor. 


"Cei care îl au în proprietate, Fundația Județeană de Tineret, nu dețin acte de proprietate. Și noi, și cei de la Ministerul Culturii am văzut doar un inventar în care este inclus și acest monument. Nu există releveu, nu există ridicări topo. Acestea urmează să fie realizate de Institutul Național al Patrimoniului. Absența actelor de proprietate, dar și altor documente poate duce la negarea clasării obiectivului ca monument istoric. Sperăm să reușim introducerea lui în listă", a mai precizat Magdalena Tiță. 
Autoritățile au la dispoziție un an de zile pentru realizarea demersurilor.


Chiar și dacă va fi declarat monument istoric, nu înseamnă că va fi "readus la viață". Pentru a putea fi pus în valoare în mod corespunzător și a deveni obiectiv turistic, în primul rând trebuie reabilitat drumul de acces către Straja - fostă localitate, în prezent desființată! - care este din pietriș și greu accesibil pentru turiști. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.371 secunde