DIICOT: 22 de percheziții în România și Marea Britanie pentru destructurarea unei rețele de falsificare a cartelelor de călătorie

151
DIICOT: 22 de percheziții în România și Marea Britanie pentru destructurarea unei rețele de falsificare a cartelelor de călătorie - mascatihepta1-1559893304.jpg

Articole recomandate

Procurorii DIICOT și polițiștii de combatere a criminalității organizate au efectuat, joi, simultan cu omologii englezi, 22 de percheziții domiciliare - șase în România, în județele Bacău și Constanța, și 16 în Marea Britanie, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la sisteme informatice, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani.


"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada octombrie 2017 - mai 2019, a fost constituit un grup infracțional organizat din cetățeni români și străini, care au acționat în mod coordonat în ceea privește contrafacerea instrumentelor electronice de călătorie", informează un comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) transmis joi AGERPRES.


S-a reținut faptul că membrii grupării au deținut dispozitive și programe informatice, cu ajutorul cărora prin copierea datelor electronice înscrise pe banda magnetică a instrumentelor electronice de călătorie pentru transport public pe rețeaua de căi ferate și metrou în Londra și prin rescrierea acelorași date cu ajutorul programelor și echipamentelor informatice au reușit multiplicarea în mod fraudulos a acestora, în scopul obținerii unor importante sume de bani.


"În urma cercetărilor efectuate în cauză precum și din actele de urmărire penală s-a stabilit că membrii grupării au organizat și dezvoltat într-un alt palier o rețea de distribuție a instrumentelor electronice de călătorie pentru transport public pe rețeaua de căi ferate și metrou în Londra, urmărind punerea în circulație a unui număr cât mai mare de astfel de instrumente de plată, în scopul obținerii de profituri mari", se arată în comunicat.


Potrivit anchetatorilor, o parte din banii astfel obținuți au fost transferați în România prin diverse servicii bancare, dar și prin intermediul unor persoane de încredere care s-au deplasat din Londra în România. Cu aceste sume de bani, membrii grupării au achiziționat, plătind cu numerar, în România, mai multe bunuri mobile și imobile.


În urma efectuării perchezițiilor domiciliare din țara noastră, au fost ridicate sume de bani, o persoană fiind condusă la audieri.


"Activitățile au fost integrate acțiunii comune executate în parteneriat cu autoritățile judiciare competente britanice (British Transport Police), în executarea unui Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, în baza căruia au fost efectuate simultan mai multe activități procedurale pe teritoriul ambelor state. Obiectivul echipei comune de anchetă (Joint Investigation Team) fiind acela de a obține și de a face schimb de informații și probe și de a folosi probele adunate în scopul urmăririi penale, indisponibilizării si confiscării produselor infracțiunii în România și /sau în Regatul Unit", se mai arată în comunicat.


Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar la acțiune a participat și un reprezentant Europol. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.


Acțiunea din România a fost efectuată cu sprijinul Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, al polițiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Brigăzii de Poliție pentru Transportul Public din Capitală și al jandarmilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1637 secunde