Diabetul, pe o pantă ascendentă. „Ne aşteptăm ca tot mai mulţi pacienţi să intre în evidenţele noastre”

925
Diabetul, pe o pantă ascendentă. „Ne aşteptăm ca tot mai mulţi pacienţi să intre în evidenţele noastre” - fonddiabeticidrdoinacatrinoiu22-1613923659.jpg

Articole de la același autor

Din nefericire, diabetul provoacă o mulţime de complicaţii devastatoare pentru organismul uman. În unele situaţii, acestea pot duce chiar la amputaţii ale membrelor, pierderea vederii, afectarea rinichilor şi a nervilor, dar pot crea şi probleme cardiovasculare care pot fi fatale. Mai grav este că, atât la nivel naţional, cât şi pe plan local, ne aflăm pe o pantă ascendentă în ceea ce priveşte incidenţa diabetului.



În prezent, în judeţul Constanţa sunt mai mult de 30.000 de persoane bolnave de diabet, iar medicii se aşteaptă ca cifra acestora să crească, în continuare. O altă problemă cu care ne confruntăm este aceea că numărul bolnavilor de diabet din judeţul Constanţa a crescut, în condiţiile în care Covidul a venit cu o problemă care îi defavorizează pe aceşti pacienţi. La ce ne referim? Cei care au diabet şi au avut şi Covid, ajung acum la medic cu valori glicemice foarte mari.

„Pacienţii care nu aveau diabet şi au făcut Covid încep să intre în evidenţa noastră cu hiperglicemii severe. Este greu de spus dacă aceste persoane chiar nu aveau diabet sau nu se controlau în mod sistematic. Cert este că, din ce în ce mai multe persoane, diabetice sau nu, au hiperglicemii importante”, ne-a declarat prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi şeful secţiei Medicală, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

O altă problemă este legată de lipsa de mişcare, care afectează teribil persoanele cu diabet, aceasta fiind esenţială pentru orice om, fie el sănătos sau bolnav. Din păcate, de frica pandemiei cu noul coronavirus, mulţi nu au mai ieşit din casă, iar mâncatul, în aceste condiţii, a devenit o preocupare permanentă.

Desigur, au fost şi pacienţi care au suferit forme severe de Covid pe tot parcursul anului trecut, dar care au supravieţuit, dar şi unii care au pierdut lupta cu moartea, dar care aveau multe comorbidităţi şi, de obicei, vârstă foarte înaintată. „Ce ne dorim noi acum este să aducem pacienţii în ţintele glicemice pe care ni le propunem pentru fiecare. Important este că avem medicaţie disponibilă pentru a face acest lucru, terapii moderne. Cu toate acestea, suntem pregătiţi, în perioada următoare, pentru a primi cât mai mulţi pacienţi cu hiperglicemie. Ne aşteptăm ca tot mai mulţi pacienţi să intre în evidenţele noastre, după infecţia cu Covid. Sperăm, totuşi, ca incidenţa virusului să scadă şi poate, pe viitor, vom controla lucrurile mult mai bine. Între timp, datoria noastră este să le explicăm că riscul infecţiei cu Covid nu a trecut, încă, şi este necesar să se supună recomandărilor medicale”, a subliniat medicul.

În general, creşterea alarmantă a numărului de cazuri de diabet zaharat are la bază câţiva factori, dintre care amintim stresul, modificarea dietei, scăderea volumului de activitate fizică şi alte modificări nesănătoase ale comportamentului şi stilului de viaţă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4511 secunde