Dependenți de mașina personală! "Avem un oraș aglomerat, poluat și zgomotos"

1308
8
Dependenți de mașina personală!

Articole de la același autor

"Astăzi, nu scot mașina din garaj, plec la serviciu cu autobuzul", este fraza pe care ar trebui să o spună fiecare șofer constănțean, măcar de două ori pe săptămână, pentru a contribui la evitarea aglomerării, și la protejarea sănătății colective. Potrivit statisticilor recente,, pe străzile Constanței, zi de zi, sunt prea multe mașini, care transformă orașul în unul aglomerat, poluat și zgomotos. 


Direcția Județeană de Sănătate Publică îi informează pe constănțeni cu privire la campania anuală, ce se desfășoară la nivel internațional, privind mobilitatea urbană. Scopul campaniei este de a încuraja autoritățile locale să implementeze măsuri ecologice de transport și să încurajeze populația să aleagă mijloacele opționale de transport. 


Obiectivele majore ale campaniei includ eliminarea treptată a autoturismelor care folosesc carburanți tradiționali și trecerea la o logistică urbană cu zero emisii, în marile orașe. Cum acest lucru este aproape imposibil de realizat, scopul real al campaniei urmărește reducerea, pe cât posibil, a efectelor negative cauzate de numărul prea mare de autoturisme personale de pe străzile orașului. 


"Ediția din acest an a campaniei «Mobilitate în comun, curată și inteligentă» are sloganul «Împreună ajungem departe». Fiecare călătorie este diferită, dar de prea multe ori ne bazăm pe același mod de transport, indiferent dacă este cel mai potrivit pentru scopul propus. S-ar putea ca, instinctiv, să ne urcăm în mașina noastră, chiar dacă bicicleta sau transportul public pot fi o alegere mai eficientă. Un motiv ar putea fi faptul că mașina personală se prezintă ca modul care acoperă cu ușurință toate nevoile noastre de călătorie și fiind mai convenabil decât orice altă alegere de transport", a explicat dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt al DSPJ. 


Confortul, mai important decât orice 


Pentru prea mulți dintre noi, mașina este garanția personală a transportului rapid, în timp ce niciuna dintre opțiuni nu este percepută ca fiind în măsură să acopere în totalitate cerințele de deplasare, fără să ne gândim însă că acest mod de deplasare are și părți negative. 


"În ultimii ani, s-a promovat modul tradițional de deplasare, prin autoturisme personale, un transport care ocupă o mare parte din rețeaua de trafic rutier. Acesta este scump și emană vapori nocivi, în detrimentul altor forme de transport. Bicicliștii sunt adesea împinși în exteriorul rețelei rutiere, rezervându-li-se o bandă îngustă, improprie, iar pietonii trebuie să se descurce cu trotuare tot mai înguste. Ca urmare, orașul nostru, ca și toate orașele mari, a devenit mai aglomerat, mai poluat și mai zgomotos, cu mai puțin spațiu disponibil pentru recreere și petrecerea timpului liber", detaliază specialistul în promovarea sănătății. 


Potrivit acestuia, congestia rețelei rutiere dăunează calității vieții noastre, cauzând zgomot și poluarea aerului, adică degradarea mediului și indirect a stării de sănătate. 


Soluția pentru descongestionarea traficului ar fi ca măcar din când în când să nu scoatem mașina din garaj și să folosim un mijloc de transport alternativ, dar câți sunt dispuși să renunțe la confortul personal… 


Comentează știrea

nazi
25 octombrie 2017
x

Pai iau eu autobuzul , confortul e zero vara cald si iarna frig, eu bag bilet ala mai tuciuriu, sau cu halatul de baie pe ea nu. Vine controlul eu bilet la control, ala tuciuriu si aia cu halat oameni invizibili. Probabil minoritarii au mai multe drepturi ca majoritarii ?

Giina
25 octombrie 2017
Y

Corect. Putorile merg moca. Noi adtllalti... ferească dumnezeu sa te prnfa fără. Orasul e aglomerat pt ca au scos la inceputul anului taxa aia si si-au luat toți parlitii masini. Vai mama lor. Au dat cateva sute de euro si sa-i vezi ce mândri sunt. Aia cu masini bulgaresti de ademenea. Le-au inscris in Romania. Se vad de la distanta dupa model, dupa cum cad tabelele si dupa fumul scos Deci asta-i, pe scurt, explicatia: si-au luat toți prostanacii masini la mâna a șaptea.

Răspuns la: x
Adăugat de : nazi, 25 octombrie 2017
Pai iau eu autobuzul , confortul e zero vara cald si iarna frig, eu bag bilet ala mai tuciuriu, sau cu halatul de baie pe ea nu. Vine controlul eu...
constantean
25 octombrie 2017
Civilizatia se construieste cu biciul

Trebuie sa aiba cineva curajul sa taie in carne vie. Introducerea taxei obligatorii pentru parcare in functie de zona. Transformarea zonei centrale la sfarsit de saptamana in zona pietonala. Introducerea sensurilor unice in toata Constanta. Modernizarea transportului in comun. Introducerea limitatoarelor de viteza pe toate strazile si aleile urbei. Diminuarea licentelor de taxi. Taxe mari pentru locurile de parcare.

fani
25 octombrie 2017
modernizare...

Modernizarea transportului s-a facut draga domnule ! Nu s-a taiat in carne vie ci s-au taiat cele mai moderne si nepoluante mijloace de transport ,adica tramvaiele si troleibuzele. In loc de 20 de tramvaie circula acum 100 de autobuze tocmai pentru ca traficul sa fie de-a binelea sufocat . Cine are curajul sa spuna cu adevarat care sunt cheltuielile totale cu functionarea si intretinerea autobuzelor fata de cele ale tramvaielor si troleibuzelor ?Iata de ce la RATC soferii au salariile cele mai mici din tara ....

Răspuns la: Civilizatia se construieste cu biciul
Adăugat de : constantean, 25 octombrie 2017
Trebuie sa aiba cineva curajul sa taie in carne vie. Introducerea taxei obligatorii pentru parcare in functie de zona. Transformarea zonei centrale...
SRI
25 octombrie 2017
JALNIC

IN traducere libera un oras de cacat la propriu ..si locuitorii acestui oras - mahala ..sunt inculti ..necivilizati ..pomanagii se vaita tot timpul ..asteapta mereu de la stat sa le dea ..asistatii sociali conduc orasul imreuna k bisnitatii de tigari in cardasie cu aut. locale politie jandarmerie etc. ti-e sila cum cobori in gara esti luat in primire de urangutani care iti intra in suflet cu taxiu ..tigari .. in SOMALIA AM MAI VAZUT ASA CEVA ..!

Victor
25 octombrie 2017
Offf

Vai dar noi suntem in stare sa intram si cu masina personala in magazine!comozi nevoie mare

Anca
25 octombrie 2017
Am asistat

Am asistat zilele trecute la o discutie de genul: vai dar cum sa merg eu cu copilul pe jos pana la usa blocului, fiind vorba de o distanta de vreo 50 metri...copilul avand vreo 6-7 anisori avand punga de la fast food in mana, cam grasunel fiind mititelul...regretabil

si eu si eu
25 octombrie 2017
oras sufocat

Dar mai jurnalistilor voi nu vedeti ca orasul este sufocat de tigani si hoti,de firme private de transport care au toate jafurile de microbuze ce pun in pericol viata pasagerilor,de firme de taxi care angajeaza tigani pe toate rablele care nu stiu sa conduca ?De ce nu scrieti despre bravii nostri politicieni din primarie care aproba in fiecare zi distrugerea orasului prin desfiintarea parcurilor si taierea pomilor fara a mai fi plantati altii in loc?

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Septembrie 2017
Stire din Social : Când vine vaccinul antigripal
Vineri, 08 Septembrie 2017
Stire din Social : Trafic deviat pe liniile de autobuz RATC
Pagina a fost generata in 0.7248 secunde