"Deliciu" pentru copii: sucuri expirate și "bio" doar pe etichetă

338

Articole de la același autor

Producătorii de sucuri "uită" să scrie toate ingredientele pe care le conțin aceste produse. De asemenea, aceștia nu menționează toți aditivii conținuți de produsul respectiv, data de expirare și să nu mai vorbim despre condițiile de depozitare și comercializare necorespunzătoare. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile depistate de autoritățile în domeniu.

În perioada iulie - august, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o acțiune de control privind conformitatea și modul de etichetare, prezentare și publicitate a băuturilor răcoritoare, a sucurilor și nectarurilor de fructe. Au fost controlați 658 de operatori economici (72 distribuitori, 562 magazine, 18 stații de benzină și 6 producători). La un număr de 404 dintre aceștia, au fost constatate deficiențe privind conformitatea și modul de etichetare, prezentare și publicitate. A fost verificată o cantitate de 530.741 litri de produse. Circa 78.000 litri din cantitatea controlată nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, privind protecția consumatorilor.

"Măsurile dispuse au fost: oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 41.341 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri și sucuri din fructe, în valoare de circa 32.689 lei. Produsele erau improprii consumului uman (produse depozitate în condiții improprii sau cu data durabilității minimale depășită). A fost oprită temporar comercializare a 24.763 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri și sucuri din fructe în valoare de 130.790 lei, până la remedierea neconformităților constatate. S-au aplicat 429 de sancțiuni contravenționale, din care 273 amenzi, în valoare de 705.400 lei și 156 de avertismente, pentru încăl-carea reglementărilor privind protecția consumatorilor", au declarat reprezentanții ANPC.

Inspectorii ANPC au descoperit comercializarea băuturilor răcoritoare, a nectarurilor și a sucurilor din fructe, în afara datei durabilității minimale stabilită de producători. Inscripționarea denumirii, sub care se vindea produsul, era incorectă sau lipsea, precum și înscrierea mențiunii obligatorii "Conține o sursă de fenilalanină", în cazul în care produsul conținea îndulcitorul "aspartam".

"De asemenea, etichetele conțineau înscrierea unor afirmații eronate, abuzive sau confuze, unele băuturi răcoritoare aveau ilustrate anumite fructe, deși acestea se regăseau într-un procent mic, inducând ideea că acestea sunt produse din fructe, iar alte băuturi aveau pe ambalaj înscrise mențiuni care puteau crea impresia ca sunt băuturi Bio, deși acestea nu îndeplineau caracteristicile unui astfel de produs", mai spun specialiștii ANPC.

Aceste băuturi afectează grav copiii!

Specialiștii ANPC menționează că multor produse le lipseau înscrieri pe etichete cu atenționarea "poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora", în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranților și a aditivilor alimentari.

"Îi sfătuim pe consumatori să acorde o atenție deosebită, atunci când cumpără sucuri, nectaruri din fructe și băuturi răcoritoare, asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanșeității recipientelor. În cazul în care ambalajul este bombat, rezultă că a început procesul de fermentare și produsul nu mai este apt consumului. Acordați atenție condițiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât și la domiciliu, atunci când producătorul impune condiții în acest sens. În cazul  sucurilor și nectarurilor din fructe, odată deschise ambalajele, este recomandat consumul lor într-un timp relativ scurt, iar ambalajele deschise vor fi păstrate în condiții de refrigerare (în frigider, nu în congelator)", mai spun inspectorii ANPC. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5115 secunde