Degringoladă în Spitalul Județean Constanța

1129
Degringoladă în Spitalul Județean Constanța - b5f819e26e1b8ccede41a33af67c64a3.jpg

Articole de la același autor

Degringoladă. Așa se poate descrie atmosfera din Spitalul Clinic Județean Constanța în ultimele zile. De când s-a anunțat că unitatea va fi preluată în administrarea Consiliului Județean și că se va face o reorganizare a secțiilor și disponibilizare de personal, angajații spitalului nu mai au liniște. Sunt alarmați de tot felul de zvonuri, bănuieli, fără să știe, deocamdată, ceva concret. Toți se tem pentru locul de muncă.

Consiliul de Administrație al unității sanitare, format din consilierul județean Laurențiu Marin, Boris Parpală și Carmen Vasile, desemnați de Consiliul Județean Constanța, dr. Petru Bordei, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității "Ovidius", Constantin Dina, directorul Direcției Județene de Sănătate Publică, și Dan Căpățână, managerul SCJU, fără drept de vot, a anunțat că se va reduce considerabil numărul salariaților instituției, inclusiv din rândul personalului sanitar. Din cei aproximativ 1.870 de angajați, cel puțin 700 vor fi disponibilizați.
În aceste condiții este de înțeles panica instalată în ultimele zile în rândul tuturor salariaților. Sunt voci care spun că "mai bine s-ar reduce toate salariile, chiar dacă sunt deja indecent de mici, decât să fie dați oamenii afară", voci care susțin că măsurile menite să facă economie la bugetul spitalului "vor afecta, fără îndoială, calitatea actului medical, în loc să o eficientizeze" și voci care spun că disponibilizările se vor face subiectiv, "pe bază de pile, cunoștințe și relații".

Reorganizare pe secții
Din surse care au dorit să rămână necunoscute, am aflat că noua conducere a spitalului intenționează să desființeze Compartimentul de Diabet - pediatrie, după comasarea celor două secții de Pediatrie. Astfel, vor dispărea cele cinci paturi destinate copiilor cu diabet și, probabil, specialiștii care se ocupă de ei vor fi disponibilizați. De altfel, managerul Dan Căpățână a anunțat încă de săptămânile trecute că reorganizarea spitalului va începe cu reorganizarea secțiilor, inclusiv desființarea de paturi și, automat, de posturi de medici.

Deficiențe de personal, acoperite cu… disponibilizări
Pachetul cu măsurile propuse de Consiliul de Administrație nu a ajuns încă la reprezentanții salariaților. Potrivit liderului sindicatului SANITAS, Nicolae Manea, notificarea trebuia să fie prezentată în cursul zilei de ieri. "Ne-am întâlnit cu șefii de nuclee, de secții, cu medici șefi și cu asistentele șefe, pentru a strânge păreri și opinii din partea dânșilor și propuneri pentru a pregăti contraproiectul nostru și pentru a avea argumente solide în a menține măcar situația actuală. Pentru că este anormal să reduci personalul, să dai afară specialiști și supraspecialiști, într-un sistem în care erau deja deficiențe de personal, și mai ales în vremuri de criză când lumea «se însănătoșește»", a declarat Nicolae Manea pentru "Cuget Liber".
Lipsa de personal o simte cel mai acut pacientul. O simte bolnavul care așteaptă câteva zeci de minute, în dureri, până când, singura asistentă de pe secție ajunge, în sfârșit, la el, să-i dea un calmant. O simte bolnavul imobilizat pe un pat de spital și pe care nu are cine să îl ajute să se ridice atunci când i-au amorțit toate oasele, o simțim noi toți, la un moment dat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.251 secunde