Deficit de medici la Urgență

2820
Deficit de medici la Urgență - 853e52781698c17072e0e6505b79e6b9.jpg
În timpul verii, medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Constanța sunt extrem de solicitați. Aici vin toți constănțenii care au nevoie de îngrijire medicală de urgență, dar și turiștii aflați la relaxare pe litoral, astfel că medicii ajung să consulte zeci de pacienți într-o oră. Volumul de muncă ar fi mai mic, iar bolnavii ar aștepta mai puțin, dacă ar exista suficienți medici, fapt susținut, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de dr. Rodica Tudoran, medicul-șef al UPU. "Din punct de vedere al medicamentelor și al materialelor sanitare nu există probleme. Am avut greutăți însă la fluiditatea consultărilor. Au fost multe prezentări, iar numărul medicilor a fost suplimentat. Adică niciunul nu a plecat în concediu în această perioadă", a afirmat medicul-șef al UPU.

Nouă posturi vacante
În prezent, la Urgențe lucrează 29 de medici urgentiști, dar numărul este insuficient, având în vedere numărul ridicat de pacienți care le solicită ajutorul. "Noi suntem câte trei sau patru medici pe tură, dar ar trebui să fim cinci sau șase, ținând cont de numărul de prezentări. Anul trecut am avut 164.000 de prezentări", a mai afirmat dr. Tudoran. Ea a adăugat că, în aceste condiții, fac față solicitărilor și datorită ajutorului dat de medicii rezidenți și generaliști. "Sunt nouă posturi vacante, iar trei dintre ele au fost ocupate temporar cu medici generaliști, cu competențe de urgență. Sperăm însă că Ministerul Sănătății va debloca posturile, pentru că sunt medici rezidenți care ar dori să lucreze la UPU Constanța. De exemplu, avem o colegă care termină anul acesta rezidențiatul, în octombrie dă specializarea și ar dori să rămână aici. De asemenea, alți doi medici rezidenți în anul cinci și-au exprimat intenția de a profesa în continuare la Constanța", a mai spus dr. Rodica Tudoran. Reprezentanții unității constănțene au transmis către ministerul de resort solicitări pentru deblocarea posturilor vacante și așteaptă răspunsul celor de la centru.
Totodată, conducerea spitalului și reprezentanții UPU intenționează să înființeze o linie suplimentară de gardă pentru SMURD, care va acorda și asistența medicală în Urgență, în caz de nevoie.
De altfel, beneficiile care îi atrag pe specialiști sunt condițiile vădit îmbunătățite de muncă, dat fiind că unitatea a fost renovată, și salariile mai mari decât în restul sistemului sanitar, datorate sporurilor mai mari acordate cadrelor medicale care asigură urgențele.

Numărul prezentărilor la Unitatea de Primiri Urgențe a scăzut, de la începutul lunii septembrie, cu aproximativ 20%. Potrivit dr. Rodica Tudoran, în primul week-end al lunii în curs au fost consultați 890 de pacienți, în vreme ce la sfârșiturile de săptămână din august erau văzuți în jur de 1.200 de pacienți. Se constată scăderi doar în ceea ce privește urgențele minore, numărul urgențelor critice a rămas constant.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2987 secunde