Deficit de medici de familie în Delta Dunării! Ce măsuri iau autoritățile

188
Deficit de medici de familie în Delta Dunării! Ce măsuri iau autoritățile - ddd-1580295542.jpg

Articole recomandate

Peste 50% dintre unitățile administrativ-teritoriale din Delta Dunării nu au un medic de familie, iar conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Tulcea speră ca legea prin care medicii de familie sunt angajați de primării să fie pusă în practică, astfel încât problema să se rezolve, potrivit Agerpres.

Deficitul de medici din Delta Dunării este o problemă veche de mai mulți ani pentru care autoritățile tulcene au încercat diferite soluții, printre care acordarea unui spor de 200% care face ca indemnizația de instalare de care beneficiază un medic în primele șase luni de activitate în deltă să ajungă la 30.000 de lei lunar, brut. "Un medic și-a exprimat dorința de a veni la Sfântu Gheorghe și sperăm să depună toată documentația necesară, astfel încât de la 1 februarie populația din această comună să aibă propriul medic. De aproape trei ani, în această localitate nu există un medic, populația fiind asistată de unul din medicii din Sulina. Mai avem patru comune fără medici, Crișan, Maliuc, Ceatalchioi și Pardina", a declarat directorul CJAS, Eugenia Vasile.

Ea a explicat că lipsa medicilor din comunele din Deltă este cauzată de depopularea satelor. "Populația este foarte redusă și probabil că din acest motiv medicii nu rămân în Deltă. Mai mult, este dispersată în satele componente, iar deplasarea pe Dunăre se face greoi și cu cheltuieli foarte mari. Aici primarii trebuie să se ocupe și să încerce să-i atragă pe medici", a mai spus directorul CJAS.

Eugenia Vasile a amintit că, acum doi ani, a fost promulgată o lege privind angajarea medicilor de familie de către primării, astfel încât aceștia să facă parte din echipe de asistență comunitară și să primească un salariu fix, la care să se adauge un venit în baza unui contract cu CJAS. "Legea trebuie transpusă probabil într-un ordin al ministrului Sănătății pentru a crea atribuțiile acestei echipe comunitare și modalitatea prin care acești medici vor fi finanțați. Salariul unui medic ar fi egal cu cel din sistemul public. Cu o capitație de maximum 300 de persoane, un medic de familie nu poate rezista în Deltă", a precizat Eugenia Vasile.

Potrivit sursei citate, populația din localitățile în care nu există medici de familie au doctori fie la Tulcea, fie în celelalte comunități în care se asigură asistența medicală. De asemenea, cazurile de urgență sunt rezolvate de serviciile de ambulanță sau de elicopterele SMURD din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3474 secunde