Ferindu-se să dea exemple de pe plan local

De Ziua Mediului, autoritățile de profil din Constanța au vorbit despre poluare la modul general

1317
De Ziua Mediului, autoritățile de profil din Constanța au vorbit despre poluare la modul general - d6170feb4fb9ccfce8548f314d6c1ec3.jpg
Copiii aflați vineri la Delfinariu au dat o lecție celor mari cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Ei au arătat că au idee de problemele de mediu, că se implică în acțiuni de ecologizare, cunosc riscurile poluării. În schimb, cei mari, mă refer aici la autoritățile locale constănțene, au înțeles să militeze pentru mediu, să-l protejeze, să lupte împotriva schimbărilor efectelor climatice, împotriva poluării, combaterii eroziunilor costiere prin tăierea copacilor, înlăturarea spațiului verde din jurul blocurilor pentru a face loc parcărilor, prin ridicarea de mall-uri sau biserici în parcuri, prin autorizarea construcțiilor pe malul lacurilor, prin cartiere de vile pe malul mării, prin înlăturarea mijloacelor de transport în comun ecologice, defrișarea pădurilor. "La patru ani învățăm oamenii să protejeze mediul, în schimb copiii inimoși sunt doritori de a face treabă oricând", a declarat Nicolae Papadopol, directorul științific al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Probleme de mediu la Constanța
Deși evenimentul a fost o oportunitate pentru reprezentanții organizațiilor de mediu din județul să vorbească despre schimbările climatice la nivel mondial, nimeni nu a deschis subiectul legat de problemele de mediu cu care se confruntă județul Constanța.
Daiana Oprescu, directorul coordonator al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Con-stanța, a precizat că prioritatea organizațiilor este înlăturarea cauzelor care generează schim-barea climatică. Cât privește principalele probleme de mediu la Constanța, Daiana Oprescu a amintit de poluarea industrială, problema deșeurilor din mediul rural, eroziunea costieră: "Avem unități mari poluatoare, și aici amintesc de Rompetrol, Lafarge, Midia Năvodari, de crescătoriile de păsări, de porci. Important este că au planuri de acțiune în derulare, că întocmesc proiecte".
Directorul coordonator al APM Constanța ne-a spus că lumea conștientizează efectele poluării, dar că nu se implică decât în momentul în care îi afectează în mod direct.
Constanța este restantă la spațiul verde, se sufocă din cauza poluării, însă betoanele iau, în continuare, locul spațiului verde, copacii din stațiunea Mamaia sunt tăiați pentru a face loc parcărilor, tramvaiele, mijloace de transport nepoluante au fost înlocuite cu autobuze cu norma de poluare euro 4. "Efectele schimbărilor climatice sunt amplificate prin activitățile noastre", a adăugat Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" Constanța, atrăgând atenția că putem să prevenim în loc să combatem efectele schimbărilor climatice. În acest sens, de marți, 9 iunie, veți putea afla cât de mult dioxid de carbon produceți prin consum casnic și de electricitate, precum și din folosirea mijloacelor de transport, prin intermediul paginii de internet www.stopCO2.ro. Calculatorul acoperă toate ariile în care emisiile de dioxid de carbon au impactul cel mai pronunțat. Fiecare secțiune - consum casnic, electricitate, transport - conține întrebări referitoare la date de pe facturile de gaze, electricitate sau apă ale fiecăruia. În felul acesta puteți combate încălzirea globală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1466 secunde