De sezon! Cât costă tona de lemne și cum primești ajutor de la stat

2987
2

Articole de la același autor

Sobele și centralele cu lemne au fost înlocuite, în ultimii ani, de sisteme sofisticate de încălzire, cu termostați și combustibili ecologici. Pentru a-și spori confortul, mulți constănțeni au renunțat la faimoasele sobe de teracotă, montându-și centrale moderne, fie pe gaze naturale, fie cu cărbuni ori peleți. Însă, în ciuda inconvenientelor, lemnul rămâne în continuare una dintre cele mai ieftine surse de încălzire. 


Sezonul rece a început deja, dar comercianții de lemne de foc de la periferiile Constanței nu prea au de lucru. Se plâng că au clienți din ce în ce mai puțini și, din această cauză, sunt nevoiți să negocieze prețurile și să vândă mai ieftin. 


"Au scăzut vânzările foarte mult. Oamenii de la oraș nu se mai încălzesc cu lemne. Nici măcar pe la case, pentru că acum au gaze și este mult mai comod. Nu și mai ieftin, dar asta-i treaba lor. Noi dăm cu 270 până la 300 de lei tona. Este convenabil pentru cumpărători, dar acum preferă să nu mai facă focul, ci să aibă centrale", ne-a povestit proprietarul unui depozit de lemne de foc de pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța. 


Acesta tocmai negociase cu o familie să le ducă acasă, în cartierul Coiciu, două tone de lemne, cu 570 de lei. 


"Mai avem câteva lemne de anul trecut, dar vrem să ne asigurăm că ne ajung până spre primăvară. Preferăm să le cumpărăm acum, pentru că a fost cald și soare și sunt cât de cât uscate. Mai târziu, când începe frigul, vin ploile, ninsorile, tona de lemne ude nu mai este același lucru cu tona de lemne uscate. Prețul este convenabil. Noi avem centrală cu lemne și cărbuni. În ultima perioadă, am folosit mai mult lemne, pentru că este mai curat și mai ușor. Sunt și gaze pe strada noastră, dar deocamdată sunt mulțumiți de lemne. Suntem pensionari și suntem acasă, așa că putem să facem un foc dimineața și un foc seara și este cald tot timpul în casă. Nu vedeți că gazele se scumpesc din ce în ce mai mult…", ne spune bărbatul, mulțumit de negocierea făcută. 


Afacerea cu lemne merge mai bine la sate 
Proprietarul depozitului a obser-vat acest trend în Constanța și, încă de anul trecut, a mai deschis un depozit în zona Cobadin. Acolo, vânzările merg mult mai bine, pentru că oamenii încă se mai încălzesc la sobe. "La țară, vindem și 20 de tone pe zi. Localnicii nu au nici gaze și nici centrale moderne. Spun că sunt sfinte sobele de teracotă și godinele de bucătărie. Și primesc și un ajutor de la primărie", a mai povestit vânzătorul. 


Ajutor de la primărie 
Ajutoarele pentru încălzirea cu lemne se acordă și la Constanța, în funcție de veniturile medii nete lunare pe membru de familie. Drept urmare, în situația în care venitul mediu net lunar pe membru de familie este de până la 260 lei, se vor acorda 1.650 kg de lemne. Cei care au veniturile cuprinse între 260,1 și 425 lei vor primi 1.430 kg lemne, iar cei cu veniturile cuprinse între 425,1 și 615 lei vor beneficia de 1.100 kg lemne. Totodată, constănțenii cu venitul mediu net lunar pe membru de familie cuprins între 615,1 și 1.000 lei vor primi 880 kg lemne, iar cei cu venituri cuprinse între 1.000, 1 și 1.800 lei vor beneficia de 550 kg lemne.


Comentează știrea

justitarul
2 noiembrie 2015
kkat de stire

Pe draq cea mai ieftina sursa !! V-ati interesat cati metri cubi se consuma pe iarna ?? Va spun eu , este mult mai scump decat gazul !!

Rebeca
2 noiembrie 2015
Castiga bani

Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Februarie 2015
Stire din Eveniment : Hoți de lemne prinși pe Dunăre
Pagina a fost generata in 0.6457 secunde