De ce trepidează maşina când frânezi?

1877
De ce trepidează maşina când frânezi? - serviceauto-1613720963.jpg

Articole recomandate

Atunci când frânezi şi simţi vibraţii severe, poţi începe să te gândeşti la mai multe probleme ce pot fi grave şi care au nevoie de o soluţie rapidă. Cele mai importante cauze ale unor astfel de probleme sunt plăcuţele de frâna, discurile de frână sau etrierele, însă acestea pot să nu fie unicele cauze şi poţi da vina inclusiv pe anvelope şi pe suspensii.

Pentru că de cele mai multe ori nu ai abilităţile necesare pentru a diagnostica maşina aşa cum o fac piloţii de raliu, va fi necesar să pui un diagnostic prin eliminare şi îţi vom prezenta mai multe cauze care fac maşina să trepideze. Toate aceste informaţii sunt prezentate de specialiştii de la Auto Vrom, service auto Braşov.

Discurile de frână pot fi deformate

Sistemul de frânare are un etrier care pune presiune pe o plăcuţă de frână. La rândul său, plăcuţa de frână va apăsa pe disc. Discurile se deformează atunci când plăcuţa şi etrierul aplică o presiune inegală pe el sau în momentul în care discul este atât de cald încât materialul îşi pierde structura şi forma. Când frânezi şi discurile sunt deformate, maşina începe să trepideze pentru că discurile de frână nu mai sunt drepte.

Etrierul s-a blocat

În cazul în care etrierul s-a blocat, acesta poate genera trepidaţii în timpul frânării pentru că va aplica presiunea inegal pe disc.

Prezenţa aerului în conductele de frână

În cazul în care în conductele de frână este aer, acesta poate să producă o presiune instabilă pe etrier şi pe plăcuţa de frâna, determinând tremuratul maşinii ori de câte ori frânezi.

Plăcuţele de frână sunt uzate în exces

Plăcuţele de frână sunt astfel proiectate încât să poată rezista până la maxim 100.000 km, însă acestea se pot uza şi mai repede atunci când conduci agresiv. De asemenea, factorii de mediu pot să influenţeze dramatic durata de viaţă a plăcutelor de frână. Prin urmare, atunci când plăcuţele de frână sunt uzate ele pot genera trepidaţii în momentul în care pedala de frână este acţionată.Tamburii sunt uzaţi

Dacă un tambur de frână s-a uzat, în momentul în care apeşi pedala de frână vei simţi vibraţii în volan.

Cum pot fi înlocuite plăcuţele de frână

Este recomandat să laşi specialiştii să îţi înlocuiască plăcuţele de frână şi să mergi într-un service în acest scop. Plăcuţele uzate trebuie să fie înlocuite, însă ţine cont de faptul că lucrul în maşină poate deveni foarte periculos, deci pentru început ar trebui să îţi pui mănuşile de protecţie şi ochelarii. Totodată vei avea nevoie şi de o zonă de lucru cât mai plată, aşa cum este podeaua din garaj. Ulterior, poţi urma paşii de mai jos:

-       Slăbeşte prezoanele de la roţile din faţă;

-       Ridică partea din faţă a maşinii pentru a lucra mai precis;

-       Pune cricul în partea din faţă a maşinii;

-       Scoate o roată;

-       Găseşte şuruburile care au rolul de a fixa etrierul şi care se află de obicei în spatele acestuia;

-       Scoate şuruburile;

-       Scoate clema anti zgomot utilizând o şurubelniţă şi fii atent pentru că aceasta sare de obicei atunci când este scoasă cu şurubelniţa şi te poate accidenta sau poţi risca să o pierzi;

-       Scoate etrierul;

-       Lasă suportul în care se montează etrierul pe poziţie;

-       Scoate discul şi plăcută de frână;

-       Pistonul etrierului poate fi extins;

-       Apasă pistonul către etrier până când acesta se fixează, dar fără să strici cauciucul;

-       Lubrifiază plăcuţa de frână interioară;

-       Apasă pistonul până când acesta devine fix;

-       Pune discul de frână;

-       Pune plăcuţa de frână exterioară pe suportul etrierului;

-       Pune etrierul în suportul sau;

-       Lubrifiază şuruburile şi pune-le la loc pe etrier;

-       Pune clema de zgomot înapoi;

-       Repetă paşii de mai sus pentru roţile celelalte;

-       Pune roţile la loc şi strânge prezoanele;

-       Pune maşina înapoi pe sol;

-       Strânge din nou prezoanele conform recomandărilor oferite de producător;

-       Ridică capota şi desfă vasul în care se află lichid de frână;

-       Frânează n mod repetat până când vezi că presiunea este revenită la normal şi că aerul a ieşit complet din sistem;

-       Pune la loc capacul de la lichidul de frână.

Aceştia sunt paşii pe care va trebui să îi urmezi în momentul în care vrei să îţi schimbi singur frânele. Recomandarea noastră este însă aceea de a apela la specialişti pentru a obţine cele mai bune rezultate. Ei vor schimba plăcuţele de frână mai repede şi mai sigur pentru că au experienţă şi dispun de tot echipamentul necesar.

Articol redactat de mecanicii service-ului auto -  AUTO VROM



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8364 secunde