De ce stagiu de cotizare este nevoie pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj

698
De ce stagiu de cotizare este nevoie pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj - somaj-1619200401.jpg

Articole de la același autor

Conform legii, șomerii sunt toate persoanele care nu au un loc de muncă și care nu câștigă bani sau care au venituri provenite din activități autorizate legal, dar care sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR), care, în prezent, are valoarea de 500 de lei.

Pentru a putea beneficia, însă, de ajutorul de șomaj, persoanele respective trebuie să se afle într-una dintre situațiile de mai jos: le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu din motive neimputabile lor; le-a încetat mandatul pentru care au fost numiți sau aleși, dacă anterior nu au fost încadrați în muncă sau dacă reluarea activității nu mai este posibilă din cauza încetării definitive a activității angajatorului. Aici ne referim la persoanele care își desfășoară activitatea în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului.

De asemenea, tot șomeri se numesc și cei care au încheiat contract de asigurare pentru șomaj și nu realizează venituri, sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri sub 500 de lei.

În aceeași categorie intră și cei care au încetat activitatea, ca urmare a pensionării pentru invaliditate și care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncă și nu au reușit să se încadreze în muncă sau persoanele cărora le-a încetat contractul de mandat sau contractul de management.

Legea spune că pot fi considerați șomeri și pot cere indemnizația de șomaj și absolvenții în vârstă de cel puțin 16 ani, care nu s-au putut angaja într-o perioadă de 60 de zile de la terminarea școlii, chiar dacă nu au un stagiu de cotizare minim.

Ca regulă, pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj, cei fără loc de muncă trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare, respectiv cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6537 secunde