De ce se fac atât de puţine teste, la Constanţa? Autorităţile se încurcă în cifre

3209
De ce se fac atât de puţine teste, la Constanţa? Autorităţile se încurcă în cifre - fotofondprintteste-1603467183.jpg

Articole de la același autor

Judeţul Constanţa stă bine la numărul de cazuri de coronavirus faţă de alte judeţe şi de capitală. Chiar şi cu o medie de aproximativ 100 de cazuri pe zi, în ultimele zile, tot suntem departe de incidenţele raportate săptămâna aceasta, în multe alte zone ale ţării. Totuşi, nu putem să nu observăm că numărul testelor, în judeţul nostru, este mult mai scăzut decât în judeţe precum Braşov, Suceava sau Cluj.

Cu o incidenţă cumulată de 1,4 a cazurilor la nivel judeţean, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, Constanţa este încă în zona verde privind răspândirea noului coronavirus. În municipiul Constanţa erau, joi, 22 octombrie, 730 de cazuri confirmate, pe locul al doilea situându-se oraşul Năvodari, cu 55 de cazuri, iar pe locul al treilea Medgidia, cu 44 de cazuri confirmate. Urmează, apoi, Mangalia, cu 43 de îmbolnăviri, Eforie şi Valu lui Traian cu câte 22 de persoane diagnosticate cu COVID-19.

Potrivit datelor prezentate de Prefectura Constanţa, în data de 22 octombrie, în unităţile medicale publice, în ultimele 24 de ore, fuseseră efectuate 336 de teste, la nivel judeţean. În aceeaşi zi, au fost raportate 102 cazuri noi. Cu o zi înainte, numărul testelor efectuate era de 308, iar cazurile noi raportate de 104. Iar, pe 19 octombrie, erau prezentate 175 de teste realizate şi 83 de persoane depistate pozitiv. Spre comparaţie, în judeţul Suceava, în data de 22 octombrie, raportul Prefecturii preciza că, în 24 de ore, fuseseră efectuate 894 de teste, iar, pe 20 octombrie, în judeţul Braşov, erau înregistrate 798 de teste. De asemenea, Prefectura Cluj anunţa, pe 22 octombrie, că numărul de teste în 24 de ore era de 2.462, dintre care 1.244 la cerere şi 1.281 teste diagnostic grupe de risc.

Rapoarte diferite

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa susţine că, totuşi, şi la noi în judeţ numărul testelor efectuate pe parcursul unei zile se apropie sau chiar depăşeşte 800. „Sunt mult mai multe teste, nu doar 336. Nu ştiu de unde vă luaţi informaţiile. 800 de teste s-au făcut, de exemplu, pe data de 21 octombrie”, ne-a declarat, vineri, şefa DSP, Cristina Schipor. Confirmându-i că informaţiile noastre sunt oficiale, din raportul Instituţiei Prefectului, aceasta ne-a transmis că „va fi remediată problema”.

Am mers pe fir, iar reprezentanţii Prefecturii Constanţa ne-au spus că informarea zilnică cuprinde cifrele pe care le au la dispoziţie, transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nicidecum cele ale Direcţiei de Sănătate Publică.

„Să sperăm că lucrurile se vor regla în zilele viitoare”, ne-au precizat cei de la Biroul de presă al Prefecturii Constanţa. În concluzie, rapoartele celor două instituţii nu coincid, fiind posibil ca Prefectura Constanţa să aibă numai numărul de teste făcute în spitalele de stat, nu şi cele din clinicile private care se raportează la Direcţia de Sănătate Publică. Aşadar, ne exprimăm şi noi speranţa ca, săptămâna viitoare, să ne lămurim care este, de fapt, numărul real de teste făcute în Constanţa.

Ambulanţa face teste la domiciliu

În prezent, în judeţul Constanţa, pot face teste gratuite numai persoanele care prezintă simptome ale infecţiei cu noul coronavirus. Cei care se tem că au intrat în contact cu o persoană deja bolnavă sau care pur şi simplu au curiozitatea de a vedea dacă sunt infectaţi se pot adresa numai clinicilor private pentru a fi programate la testare. Preţul unui test de depistare a virusului SARS-CoV-2 diferă, în funcţie de unitatea medicală, situându-se între 300 şi 350 de lei.

„În cazul în care o persoană sună la 112 şi spune că nu se simte bine, că are simptome specifice COVID-19, un echipaj de la Ambulanţă se deplasează la domiciliul acesteia şi efectuează testul. Există şi situaţii în care pacienţii suspecţi sunt transportaţi la spital, însă întotdeauna numai singuri. Doar dacă este vorba despre membri ai aceleiaşi familii, care locuiesc în aceeaşi casă, atunci pot fi transportate mai multe persoane odată”, ne-a precizat dr. Claudia Tătărici, din cadrul Serviciului de Ambulanţă al judeţului Constanţa.

Am avut curiozitatea să vedem cât costă testul de depistare a noului coronavirus în alte judeţe şi aşa am aflat că, în Cluj Napoca, de exemplu, într-un lanţ de laboratoare, o astfel de analiză este doar 148 de lei. Iar, în Braşov, sunt clinici unde preţul este de 220 – 250 de lei. În aceste condiţii, nici nu este de mirare că la Constanţa numărul testelor este mai mic decât în alte judeţe, puţine persoane fiind dispuse să scoată din buzunar peste 300 de lei pentru a face testul pe banii lor. Nemaivorbind că, în cazul familiilor, se poate ajunge şi la sume de mii de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3377 secunde