RADET-ul ne arde la buzunare

De ce s-au trezit constănțenii cu facturile umflate la căldură

4106
22
De ce s-au trezit constănțenii cu facturile umflate la căldură - plataintretinerecalduraradet5-1327508518.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii plâng cu vorbe când trec prin dreptul panoului cu listele de întreținere pentru luna decembrie. Au fost sărbătorile, au avut concedii, au stat mai mult pe acasă, au dat drumul la calorifere și acum plătesc. Plătesc de îi ard buzunarele. Facturile depășesc cu mult salariul minim pe economie ori pensiile vârstnicilor.

Familiile care nu se încadrează pentru subvențiile la încălzire de la Consiliul Local sunt fruntașele listelor la întreținere. În funcție de suprafața locuinței, întreținerea îi costă pe proprietari de la 200 până la 800, chiar 850 de lei. Diferențele sunt destul de mici la cei cu repartitoare, față de cei care nu au contorizate apartamentele. În unele cazuri facturile sunt chiar mai mari cu repartitoarele lăsate pe minim decât la paușal.

"Oamenii sunt nemulțumiți și avem multe plângeri. Pur și simplu deodată s-a dublat costul căldurii. S-a dublat prețul gigacaloriei, dar a crescut și consumul. Practic, dacă pe gigacalo-rimetru se înregistrează trei gigacalorii, RADET-ul facturează șapte sau opt, chiar nouă. Când i-am întrebat de unde vine această diferență au spus că sunt pierderile. Dar oamenilor nu le convine să plătească pier-derile lor cu prețul de 338 de lei gigacaloria. Este inadmisibil, absurd. Pe lângă asta mai este și apa caldă, pe care o plătim la 8, 9, 10 lei metrul cub în funcție de consum", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gheorghe Leonte, președintele Asociației de Proprietari nr. 437 din Faleză Nord.

750 de lei căldura și 200 de lei apa caldă

Așa se face că mulți constănțeni au ajuns să plătească întreținerea de două sau chiar de trei ori mai mult decât anul trecut. De exemplu, un apartament cu două camere din Faleză Nord, cu repartitoare de cost, are de plătit pentru luna decembrie 2011, 270 de lei. La trei camere suma crește simțitor, la 465 de lei, din care 300 reprezintă numai costul căldurii. "Avem apartamente cu trei camere unde numai căldura costă aproape 400 de lei, mai dau în jur de 200 de lei la apă caldă și cu restul cheltuielilor comune ajung la 700 de lei. Sunt și familii care au copii mici, țin toate repartitoarele deschise la maximum și au 750 de lei numai la căldură. În total întreținerea îi costă peste 900 de lei", a mai adăugat președintele asociației.

Bărbatul a spus că a bătut drumurile către RADET și a tot cerut explicații pentru consumul facturat, dar nu a găsit înțelegere din partea reprezentanților regiei. "Am făcut tot felul de adrese, am fost peste ei, dar nu am primit răspunsuri. Acum se vorbește că se privatizează RADET-ul, că o să îl ia Mazăre, cu Nicușor Constantinescu, Rachieru și alții. Ei au mărit de-acum facturile ca să le fie mai ușor mai târziu", a mai spus Gheorghe Leonte.

Consum dublu

Mărirea consumului la gigacalorie a fost sesizată și de alți proprie-tari de apartamente. Într-o scrisoare adresată redacției, un cititor semnalează faptul că "pe lângă faptul că s-a dublat prețul gigacaloriei, a lăsat și consumul liber, deci să nu cumva să credeți că plătiți gigacaloria dublată. În realitate, dacă vă uitați la consumurile de anul trecut veți vedea că plătiți nu dublu, ci de 2,5 - 3 ori mai mult. De ce? Cum e posibil ca o scară de bloc să consume, pe luna noiembrie 2010, 17 mw (2.700 de lei), iar în luna noiembrie 2011, 35 mw (10.100 lei)?". 

Comentează știrea

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
mihaela
26 ianuarie 2012
plata

buna dimineata, tarifele scrise de dumneavoastra sunt cu mult depasite. pt un ap de 2 camere-cu repartitoare(niciodata nu a coincis ce citesc eu cu ce mi se factureaza)a venit 480 lei(la o singura persoana). poate aflati dumneavoastra care ..aveti capacitatea, cum se calculeaza, si cui ar trebui sa ne adresam, pt sunt costuri nejustificate,

Constanta
26 ianuarie 2012
Ma tot uit

sa vad cine semneaza manipularea asta. Nimic, niciun nume. Vad un "Familiile care nu se încadrează pentru subvențiile la încălzire de la Consiliul Local sunt fruntașele listelor la întreținere", vorbele clasice despre "pierderile retelei", dar niciun cuvintel cum ca GUVERNUL actual a hotarat scoaterea subventiei. Ce framos, ce framos...

admirator
26 ianuarie 2012
manevre meschine

Povestea este cusuta cu ata alba! FMI a dat ordinul sa nu se mai subventioneze caldura de catre guvern. Si daca vine USL la conducere, la fel va fi. Dar RADET este un stat in stat. A trecut la represalii asupra populatiei, ca sa isterizeze lumea. Si nimeni nu indrazneste sa se lege de ei. Nici Politia, nici Garda Financiara, nici Protectia consumatorului. Calculul este simplu: primarul a ridicat pretul gigacaloriei (al doilea din tara) -dind vina pe guvern, nu pe FMI- si apoi vine cu ajutoare pentru caldura, date cu generozitate, tuturor. Ca meritul PSD. De asta lasa calculele de izbeliste. Nu platesc cetatenii, ci ei. Punga cu puiu si uleiu s-a amplificat. Pina acum, aceste hotii nu se vedeau, caci le acoperea guvernul din buget.(Credeti ca FMI a cerut de pomana incetarea subventiilor?) Acum sunt vizibile de toti. Dar este acuzat guvernul, nu hotii?!!!!!!!!! Eu, anu trecut, plateam in jur de 100 de lei, la un consum mediu de 1800/2000 de unitati pe repartitor(pe tot apartamentu). Anu asta, am un consum mediu de sub 200 unitati(tot apartamentu; adica il tin inchis continuu), dar platesc 160 lei? Unde e dublarea pretului? Hotie pe fata. Iar primaria este interesata in mentinerea acestei stari de lucruri.

Info
26 ianuarie 2012
Unde nu-i cap vai de..........buzunar !

Un exemplu de reținut. Am cumpărat centrală în rate, am izolat casa (polistiren plus termopane) făcând împrumut la bancă. După 3 ani s-au amotizat toate cheltuielile. Atenție oameni buni : - pe mine mă costă gazul pentru cele 5 luni de iarnă în medie pe lună 135 lei pentru căldură, apă caldă la baie și bucătărie plus aragazul (când te gândești că butelia costă minim 55 lei). Ziua în casă (casa are 86 mp) am 23 grade Celsius iar noaptea 21 grade. Apă caldă am la discreție. Dacă te duce mintea și vrei condiții decente cu bani puțini trebuie să scapi de hoții de la RADET și CET. Nu e normal ca tot timpul să aștepți de la stat pomeni (adică de la noi ceilalți) cum ar fi să-ți subvenționeze gigacaloria. Eu unul nu sunt de acord să le plătesc căldura și apa caldă celor racordați la RADET. Voi de ce nu-mi plătiți mie nimic ???????????????.

Constanta
26 ianuarie 2012
Bai cocos "info"

Eu am o masina cu consum mai mare. Lasand de-o parte faptul ca implicit consum mai mult, deci TVAul aferent unui plin de rezervor la mine va fi mai mare decat cel platit de tine, lasand de-o parte faptul ca impozitul direct pe bunul respectiv este mai mare decat al tau, ar trebui (in logica mintii tale clampanitoare) sa am carosabilul mai mult pentru mine si sa mictionez pe matale pentru ca platesti mai putin. Iar exemplul poate continua. Platesc mai mult contributie la sanatate decat tine, tu ar trebui sa ajungi la spital cand ti-oi permite eu. Dar cum sa-ti exemplific, ca vorbim limbi diferite. Insa esti "pe langa" rau de tot. Este un raport onest intre ce cedez eu societatii (bani, capacitatea de a fi un pradator mai bun decat tine si renunt sa-ti sar in carca sa-ti iau jugulara) in favoarea binelui "comun". Pricepi ceva? Sau e chineza?

horia
26 ianuarie 2012
mocangiii eterni

nu e nimic anormal. pana acum s-au incalzit moca din banii publici, in timp ce altii la case platesc facturi d`astea de ani de zile fara sa cracneasca. pt nr. 4. e clar ca stai cu centrala inchisa si te incalzesti de la cei racordati la RADET. sa vezi cum arata o factura la gaze atunci cand toate apartamentele din blocul tau vor fi racordate la centrale murale.

BRAZILIANUL
26 ianuarie 2012
200%

NUMAI CRETINUL ASTA DROGAT DE MAZARE SI-A PERMIS SA DUBLEZE PRETUL GIGACALORIEI IAR CONSILIERII AU VOTAT DISCIPLINAT.IN FEBRUARIE O SA VEDEM PE IANUARIE FACTURI DE 1000 LEI

ionut
26 ianuarie 2012
singura solutiw

va dau un singur sfat. profitati de alimentarea cu gaze. debransare de la radet, centrala pe gaze. una de 25kw e undeva la maximum 2000 de lei, cu racord cu tot se ajunge la cel mult 1000 de euro. facutra la 4 camere, pe decembrie, apa calda si incalzire, cu temperatura constanta in casa de 23grade, 250 lei. anul trecut, pe decembrie, ianuarie, februarie si martie, 900 lei (4 luni). Deci? in doi ani mi-am amortizat investitia. la ce tarife nesimtite sunt la radet acum, in iarna asta iti scoti toata cheltuiala. sfatul meu

Constanta
26 ianuarie 2012
Alt "dreptaci" fara noima

Horia, dragutule, tu mananci ieftin din banii mei. Da, tu. Nu mai casca ochii aia la mine, ca asa este. Subventiile care se varsa in agricultura tin - in principiu - pretul jos. Pe mine m-a intrebat cineva daca sunt de acord sa bagi tu McDonald ieftin in tine si sa-ti viciezi judecata si din banii mei platiti ca taxe si impozite?! Subventiile vor exista mereu. Fapt este ca trebuie judecat lucid cum trebuiesc asezate. Iar caldura este o necesitate faptica, la fel ca si alimentele. Ganditi inainte sa aberati!

Info
26 ianuarie 2012
Ptr nr 5- Nu vezi că ești prost !

Vai ce cuvinte folosești, te dai și tu mare "entelectual" ca ăia de la Spiru Haret. Pentru cultura ta generală să ști că toți plătim pentru sănătate și tot toți avem gratuități . Parcă la căldură și apă caldă toți plătim și numai unii au gratuități. Scuze am uitat că pe tine nu prea te duce mintea să relizezi acest lucru. Dacă ți-a plăcut să-ți iei "tractor" (2.500 cc) în loc de mașină obișnuită sau dacă ai o "cazemată" (300 mp) cu sau fără turnulețe, atunci plătește neică, că "luxul" costă. Sau poate vrei ca statul să-ți subvenționeze 50% din impozit ?. După mintea ta ai fi în stare să pretinzi și așa ceva !. Măi "inteligentule", sigur nu ști, dar sunt persoane care au plătit pentru sănătate toată viața ca toți ceilalți și tot toată viața nu au pus piciorul în spital. Problema nu e cu sănătatea, educația, armata sau poliția, problema gravă e cu subvenționarea gigacaloriei. Măi papleacă, oare "proștii" ăia de la FMI, Banca Mondială și U.E. de ce presează guvernul să elimine subvenționarea gigacaloriei ??. Din nou scuze, am uitat că ăia nu sunt proști ca tine !!

22 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Ianuarie 2012
Stire din Social : Unde se oprește mâine căldura
Pagina a fost generata in 0.5064 secunde