De ce plătim asigurările de sănătate? Președintele CNAS răspunde

287
De ce plătim asigurările de sănătate? Președintele CNAS răspunde - asiguraresanatate-1515746126.jpg

Articole de la același autor

Președintele CNAS, Laurențiu Mihai, a declarat că, în România, se plătesc prea puține contribuții pentru serviciile medicale pe care cetățenii și le doresc, iar principalul motiv este legat de faptul că, la noi în țară, sunt cinci milioane de contributori pentru 19 milioane de locuitori. 


"Avem, în România, asigurări de sănătate obligatorii. Dacă mă uit că sunt aproape cinci milioane de contributori pentru 19 milioane de persoane. Cred că e momentul să ne întrebăm dacă ne dorim asigurări de sănătate în România, dacă ne dorim un sistem bazat pe plată, cât ne dorim și cine să suporte. Avem cele mai mici contribuții pentru sănătate, pe care le plătesc aproape cinci milioane de persoane. În schimb, ne dorim servicii de calitate eurupeană, cei care plătesc mult mai mult. Să vedem ce ne dorim, ce suntem în stare să plătim și cum vom ajunge acolo", a declarat Laurențiu Mihai, în cadrul unei conferințe de presă.


Acesta a precizat că dorește o dezbatere publică referitoare la capacitatea românilor de a plăti contrbuțiile în sănătate și cât ar putea fi acestea.


În ceea ce privește bugetul, președintele CNAS a explicat faptul că este nevoie de o finanțare mai mare, cu toate acestea, medicii de familie vor primi cu 17% mai mulți bani decât anul trecut, adică, aproximativ două miliarde de lei."Pe medicina de famile avem o creștere de 17%, aproape 2 miliarde de lei. Vorbim de valoarea punctului minim garantat la 5,6 per capita, față de 2,8, iar pe serviciu, la 2,6, față de 2,2 per serviciu. Mi-aș mai dori ca medicul de familie să nu fie doar un distribuitor, ci un integrator al pacientului. Când va putea participa medicul de familie în programul de screening, în depistarea bolilor cronice sau oncologice, în acea clipă satisfacția pacientului și cea profesională a medicului vor crește", a adăugat Mihai.


De asemenea, șeful CNAS a vorbit și despre faptul că medicul de familie ar trebui să fie și un bun manager pentru propriul cabinet medical.


"Medicul de familie trebuie să arate că este și un bun gestionar al activității economice. Contractul cu Casa nu este singura sursă de venit. Există posibilitatea e a presta servicii contra cost. De asemenea, pentru echipamente noi, se pot accesa fonduri europene. Depinde foarte mult de capacitatea managerială a fiecărui medic", a precizat Lurențiu Mihai.


Acesta a mai menționat că se gândește la o gamă mai largă de servicii medicale pentru medicii de familie.


Față de anul trecut, bugetul Casei Naționale de Asigurări Sănătate s-a majorat cu peste 11,5%, fiind vorba despre o creștere de 4,5 miliarde de lei. Președintele CNAS, Laurențiu Mihai, a declarat, joi, că se depune un efort mare pentru ca sistemul informatic de sănătate să funcționeze, precizând că nu a fost gândit pentru complexitatea la care a ajuns în acest moment.
"Funcționarea sistemului public de sănătate din România ar fi imposibilă în lipsa sistemului informatic. Suntem conștienți de problemele lui si sunt de acord că nicio zi, nicio secundă, nu e bine să fie întrerupt din multe cauze. Adăugăm în fiecare zi date noi, dar și aplicații noi și e clar că efortul de a îl ține funcțional este mare, dar ne aparține în întregime. Vorbim de un sistem care a debutat acum 10-12 ani și nu a debutat cu dreptul, deja o parte a sistemului este vechi, nu a fost gândit pentru complexitatea la care a ajuns acest sistem la acest moment", a explicat Laurențiu Mihai.
Președintele CNAS a precizat că se dorește ca îmbunătățirile aduse sistemului să se poată face în timp ce acesta funcționează. În momentul de față, atunci când se lucrează la sistemul, CNAS anunță intervalul orar în care va fi întrerupt.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 02 Aprilie 2017
Stire din Sănătate : Cum scapă CNAS de erorile din sistem
Pagina a fost generata in 0.528 secunde