De ce fug turiștii cu bani de litoralul românesc

1302
De ce fug turiștii cu bani de litoralul românesc - fotofonddecenuvinturistii2-1555854778.jpg

Articole de la același autor

În 10 zile, se deschide oficial sezonul estival la mare 2019. Neoficial, încă de săptămâna aceasta, turiștii vor da iama pe litoral. Cel puțin așa susțin unii hotelieri. În stațiuni, însă, cam bate vântul. Și la propriu și la figurat. În realitate, mulți români spun că evită să vină pe litoralul românesc din cauza aglomerației din trafic, lipsei locurilor de parcare, prețurilor mari și serviciilor de o calitate îndoielnică.

Multe terase și restaurante sunt și vor rămâne închise și în mini-vacanța de Paște și de 1 Mai. Numeroase hoteluri se vor deschide și ele abia prin iunie. Apoi, iulie și august, va fi o perioadă de foc, cu superaglomerație și prețuri uriașe, după care iar se golește.

Potrivit unor studii recente, pentru mulți români petrecerea concediului în-afara țării a devenit singura soluție. Aceasta este concluzia unui barometru realizat de Frames & Train Your Brain, în perioada 2 - 9 aprilie 2019, în rândul a 350 de persoane, patroni, manageri și angajați ai unor companii dintr-o sferă largă de domenii.

Aceștia spun că ar vrea să meargă mai des pe litoral, însă găsesc din ce în ce mai greu locuri de cazare. Să găsești o cameră pentru sezonul estival în hotelurile de pe litoral este o misiune plină de provocări, încă din iarnă. Voucherele de vacanță au influențat în mod semnificativ piața turismului românesc, astfel că vacanțele au devenit din ce în ce mai scumpe, iar locurile de cazare disponibile tot mai puține.

Principalii clienți ai litoralului românesc au devenit în primul rând bugetarii, cei care primesc gratuit, prin intermediul voucherelor, posibilitatea de a-și petrece vacanța de vară. În aceste condiții, mulți dintre clienții litoralului din anii trecuți, cei care nu au acces la aceste facilități financiare, s-au reorientat către turismul extern, acolo unde ofertele agențiilor de turism au, în multe situații, un raport calitate-preț chiar mai bun decât ce oferă stațiunile de la Marea Neagră.

Practic, acum numai 47% din cei intervievați au indicat România ca principală destinație pentru vacanța de vară în 2019, față de 60-70% în anii trecuți.

"Așa cum estimam încă de anul trecut, voucherele de vacanță au indus efecte economice semnificative în piața turismului. Prețurile au crescut, locurile de cazare au devenit insuficiente, iar o parte semnificativă din publicul potent financiar, care mergea pe litoral în anii trecuți și cheltuia la restaurante, la terase, în cluburi etc., a migrat către alte destinații. «Democratizarea» turismului românesc a adus, astfel, beneficii importante pentru hotelieri, dar mai puține pentru restul structurilor economice de pe litoral. Locul restaurantelor și al teraselor cu programe artistice, al teatrelor de vară și altor asemenea facilități turistice a fost luat de supermarketuri, chioșcuri și magazine cu produse ieftine, de micul retail", este de părere Adrian Negrescu, managerul Frames.

Prețurile, aglomerația și traficul

Întrebați cum percep oferta turistică de pe litoral, 53% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți, evidențiind investițiile făcute în ultimii ani în renovarea hotelurilor și creșterea calității serviciilor, în timp ce 28% s-au declarat nemulțumiți.

"Din interviurile telefonice, a reieșit că aglomerația din trafic rămâne una dintre principalele probleme de pe litoral, blocajele rutiere de pe DN Constanța - Mangalia și lipsa locurilor de parcare fiind în prim-plan. Degradarea spațiilor verzi, lipsa de curățenie generală, inclusiv pe plajă, prețurile mari și serviciile de o calitate îndoielnică în multe cazuri au fost, de asemenea, printre principalele probleme invocate de respondenți", arată concluziile barometrului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5012 secunde