De ce apa de la robinet costă mai puțin la Constanța decât în alte orașe

540
5
De ce apa de la robinet costă mai puțin la Constanța decât în alte orașe - fotofondraja-1477835963.jpg

Articole recomandate

Aproximativ patru metri cubi de apă, atât consumă un român, într-o lună de zile. Asta înseamnă în jur de 17 lei, adică aproximativ un pachet de țigări. Dacă stai să calculezi la amănunt, cu banii pe o sticlă de apă plată cumpărată din comerț, bei aproape 1.000

de litri de apă de la robinet, despre care RAJA spune că este la fel de bună. Și asta fără să mai luăm în calcul drumul până la magazin, efortul și timpul pierdut cu căratul peturilor în casă.

Recent, operatorul regional de apă, S.C. RAJA S.A., a reușit să obțină o diminuare a costurilor serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Primul pas a fost făcut încă din 2013, atunci când a fost eliminată taxa pentru apa meteo. Astfel, valoarea facturilor abonaților a scăzut în medie cu aproximativ 10 la sută. Luând în considerare acest aspect, prețul practicat pentru apa potabilă de RAJA se situează la ora actuală pe locul 15 la nivel național, cu o diferență în minus de peste 1 leu pe metru cub față de alți operatori. "În plus, conducerea companiei s-a implicat activ în scăderea TVA pentru apa potabilă de la 24 la sută la 9 la sută. De fapt, ideea și primele acțiuni au plecat de la Constanța, sub forma a zeci de adrese și întâlniri atât cu parlamentarii, care puteau să inițieze un proiect de lege, cât și cu autoritățile centrale, ministere și Guvern", explică purtătorul de cuvânt al RAJA, Irina Oprea.

Investiții pentru o apă bună

Potrivit acesteia, în prezent, RAJA asigură serviciile de alimentare cu apă și canalizare în 152 de localități din șapte județe: Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Prahova. Cu alte cuvinte, RAJA produce, transportă și livrează un produs, adică vinde apă la peste trei milioane de consumatori. "Într-un secol în care tehnologia și conceptul de calitate au căpătat noi valențe, dictonul «Apa este de la Dumnezeu» a devenit un simplu mit, minimalizat chiar de legislația în vigoare privind calitatea. Mai mult decât atât, dezvoltarea teritorială și socială impune investiții noi, de anvergură, tocmai pentru a răspunde afirmativ nevoilor consumatorilor. Toate acestea se regăsesc în prețul perceput, dar având în vedere impactul social al acestuia, politica tarifară a companiei RAJA a avut drept scop final calitatea și satisfacerea cerințelor abonaților noștri, la un cost cât mai redus. De fapt, toate investițiile și activitățile derulate în ultimii ani pentru producția, tratarea și distribuția apei, au avut drept scop efi-cientizarea acestor etape, care în final au dus la respectarea dezideratului de păstrare a tarifului în limita suportabilității pentru populație", precizează și directorul general al RAJA, Felix Stroe.

Taxe la Apele Române și la DSP

Comparativ cu ceilalți operatori care asigură alimentarea cu apă din sursele de suprafață și prin cădere liberă, serviciul furnizat de RAJA implică: extragerea apei de la adâncimi cuprinse între 120 și 700 metri, exploatarea a aproape 450 puțuri și foraje de extragere a apei de subteran, amplasate pe cele 114 surse și zeci de stații de repompare, transportul apei potabile pe conducte cu o lungime însumată de aproape 3.700 km. "Toate acestea implică cheltuieli foarte mari cu energia electrică, mentenanța, investițiile și resursele umane, în condițiile în care tarifele la energie și la celelalte materiale de exploatare cresc periodic, iar în ultimii ani aproape s-au triplat. Mai mult, conform legislației în vigoare, S.C. RAJA S.A. este obligată să plătească Administrației Naționale Apele Române un tarif pentru fiecare metru cub de apă extras din sursele de subteran sau de suprafață, în condițiile în care investițiile și mentenanța sistemelor de extragere a apei de subteran cad tot în sarcina noastră. Anual, RAJA plătește către administrațiile bazinale Apele Române din cele șapte județe în care operează zeci de milioane lei", mai spune Felix Stroe. De asemenea, procesul în sine de monitorizare implică anual sute de mii de analize efectuate în laboratoare acreditate RENAR și un supracontrol realizat contracost, la Direcțiile de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui județ.

Rețele vechi de peste 50 de ani

În ce privește calitatea serviciilor, aceasta depinde foarte mult și de starea sistemelor operate, cele mai multe vechi de peste 50 de ani. "Intrarea în Uniunea Europeană a României a deschis noi oportunități de investiții, cu fonduri nerambursabile în cea mai mare parte. Dar și în această situație, cofinanțarea și aparatul administrativ nece-sar implementării proiectelor europene reprezintă o piedică pentru mulți operatori în implementarea și finalizarea programelor cu finanțare europeană. S.C. RAJA S.A. a înțeles și a anticipat nevoia acestor investiții și a făcut toți pașii necesari, ca astăzi să ajungă operatorul care realizează proiectele cu cea mai mare finanțare europeană", explică directorul RAJA.

"Autoritățile centrale și locale nu au făcut mai nimic!"

Potrivit acestuia, regia constănțeană a reușit să implementeze cu succes, Pro-gramul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu), ce a cuprins sisteme reabilitate și extinse pe o lungime de peste 1.000 km, 13 stații de epurare noi sau modernizate și sute de stații de pompare și puțuri. Valoarea acestor proiecte europene se ridică la peste 278 milioane de euro, din care RAJA asigură prin cofinanțare aproape 49,5 milioane de euro.

"Cofinanțarea realizată printr-un împrumut la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, alături de mentenanța noilor sisteme operate se regăsesc în tariful practicat de RAJA. Dar investițiile nu se opresc aici. Compania noastră dezvoltă în această perioadă Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014 - 2020 cu o valoare aproximativă de peste 604 milioane euro, cu proiecte ce vizează 91 de localități din cinci județe: Constanța, Ialomița, Dâmbovița, Călărași și Brașov. Toate aceste investiții sunt mai mult decât necesare, în contextul în care nici autoritățile centrale și nici cele locale nu au investit în Constanța mai nimic în sistemele de apă și canalizare în ultimii ani", completează directorul general al RAJA Constanța.

Comentează știrea

cta
31 octombrie 2016
pe naiba...

calcul total gresit din start... 4 metri cubi= cca 40 lei , vei vedea aceasta suma la 90% din asociatiile de proprietari.... daca scrii ce iti spune raja, NU inseamna ca e si adevarat !

m
31 octombrie 2016
mm

Valoarea metrului cub de apa calculat de asociiatiile de proprietari si platit de fraieri este de 10,318 ron,aferent lunii septembrie.Articolul asta nici macar nu dezinformeaza,doar minte pe fata.Dar ce sa te astepti de la o gazeta de perete cu jurnalisti ca andreea,sau o fi scris ea articolul?

adevar
31 octombrie 2016
pretul apei

MINCIUNA,DEZINFORMARE . 4mc ori 8,814 lei fac........?RUSINE ! Apa se taxeaza impreuna cu canalizarea .

matei
31 octombrie 2016
raja

veniti la as. de locatari 233 si va veti minuna de pretul la mc =11,3.ron.As. de locatari este chiar langa voi Cuget liber=AL.garofitei nr14 bl.L75a .Faceti putina miscare si veniti de va minunati.Trimiteti-o pe Andreea pe teren sa vada la fata locului,ca sa nu mai scrie numai niste tampenii.Astept replica voastra.Oare va veni/?????!!!!!

mine
31 octombrie 2016
raja

de la 17 la aproape 40 de lei este o diferenta mare...nu este prima data cand aceste articol apare..a mai fost si luna trecuta..probabil se pregateste o scumpire pe model radet ( sa le fie tarana usoara)...iar pt matei: andreea nu o sa vina si stii de ce?ea doar copiaza ce spune sefu sau doar semneaza.nu stie sa faca munca de reporter

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6635 secunde