Dancă: Salariul minim pentru anul 2020 crește la nivel net cu 83 de lei

157
Dancă: Salariul minim pentru anul 2020 crește la nivel net cu 83 de lei - 141894-1574773905.jpg

Articole recomandate

Salariul minim pe țară pentru anul 2020 crește la nivel brut cu 150 de lei, iar la nivel net cu 83 de lei, a afirmat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

"Rezultatul analizei realizate la nivelul Cancelariei prim-ministrului (...) a evidențiat o fundamentare a unui mecanism de majorare a salariului minim brut pe țară în acord cu angajamentul luat de Guvern (...), respectiv o majorare a salariului minim brut pe țară în baza unui mecanism care să ia în considerare o serie de indicatori economici obiectivi, astfel încât puterea de cumpărare a angajaților români să crească fără a afecta competitivitatea economiei românești și fără a afecta echilibrele macroeconomice. Prima concluzie a acestei analize este că salariul minim brut pe țară pentru anul 2020 crește", a declarat Ionel Dancă, marți, într-o conferință de presă la finalul reuniunii Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

El a spus că majorarea salariului minim "la nivel brut este de 150 de lei, iar la nivel net - 83 de lei".

Dancă s-a referit și la elemente legate de impactul acestei măsuri.

"O creștere a salariului minim brut pe țară cu 7,2% are un impact asupra consumului cu o creștere de 0,3%, iar la nivelul inflației un impact moderat de până în 0,1%. Pe zona de impact bugetar, măsura implică un impact total de 3 miliarde de lei, din care pe partea de venituri 3 miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli 1,8 miliarde de lei", a declarat Dancă.

El a prezentat pe scurt și cele trei scenarii prezentate partenerilor de dialog social, privind salariul minim brut garantat în plată pentru anul 2020.

Scenariul de bază prevede majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflației în luna octombrie 2019 (3,4%), conform datelor INS și cu creșterea reală a productivității muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%), conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă o majorare cu 7,2%, respectiv de la 2.080 lei la 2.230 lei, în timp ce la celelalte două sunt instituite în plus o serie de mecanisme de corecție în funcție de dinamica creșterii economice (riscurile macroeconomice) sau de rata șomajului (dezechilibrele din piața muncii).

Întrebat dacă există posibilitatea ca salariul minim să scadă în cazul în care se va aplica scenariul 2 sau 3, Dancă a precizat: "Nu există această posibilitate, potrivit jurisprudenței în vigoare, orice câștig salarial, orice drept privind câștigurile salariale aflate în plată nu pot fi afectate".

"În orice scenariu, în cazul în care este prognozată o deteriorare a mediului economic pentru perioada următoare, în cel mai nefericit caz salariile aflate în plată rămân la nivelul respectiv", a adăugat el.

Dancă a fost întrebat și ce se va întâmpla cu salariul minim pentru cei cu studii superioare și cei din construcții.

"În ceea ce privește salariul minim din construcții, vorbim de un număr de contracte de aproximativ 316.000, este o prevedere asumată inclusiv în dialogul cu reprezentanții partenerilor sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi păstrat în vigoare, iar în ceea ce privește nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare în momentul de față hotărârea de guvern nu va afecta în niciun fel această categorie de salariați, respectiv rămâne în plată nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare, urmând ca, în timp, prin creșterea salariului minim brut pentru cei care în momentul de față sunt sub nivelul celor cu studii superioare să ajungă la același nivel și să existe un singur salariu minim brut", a precizat șeful Cancelariei prim-ministrului.

Referitor la corelarea punctului de amendă cu salariul minim, Dancă a spus: "Există o corelație între salariul minim și punctul de amendă, din datele care ne-au fost furnizate de colegii de la Ministerul de Finanțe nu există un impact semnificativ, nici pe partea de venituri bugetare, nici pe partea de, să-i spunem, efecte în plată, sunt nesemnificative aceste efecte".

El a completat, întrebat dacă odată cu majorarea salariului minim va crește și punctul de amendă: "Nu s-a luat nicio decizie în această privință, în sensul modificării reglementărilor legale în vigoare".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3308 secunde