Dacă Armata ar ceda terenul… Parcul Soveja, în loc de mizerii, betoane și sârmă ghimpată!

2964

Articole de la același autor

Sătui să vadă cum spațiile verzi din oraș sunt măcelărite, mulți constănțeni au luat în propriile mâini inițiativa și au început să planteze copaci și să înverzească zonele locuite ale municipiului. Un cititor are chiar o propunere interesantă: amenajarea unui nou parc în oraș, mai exact în cartierul Anadalchioi/Baba Novac. 


Constănțeanul Nelu B. a identificat un teren viran și face un apel către autorități să ia în serios ideea sa și să demareze proiectul astfel încât să ne putem bucura cu toții de mai multă verdeață și locuri de relaxare. 


"După cum știți, de când Parcul Tăbăcărie a fost împărțit și fărâmițat, nu mai există parc serios în Constanța. Dacă vizitați Parcul Tăbăcărie într-o zi cu soare, o să constatați că este supraaglomerat și te calci pe picioare cu persoane și animale de companie. Sigur, să ne plângem știm cu toții, dar, în acest caz, cu fonduri puține, primăria ar putea amenaja un alt parc, unul de mărime comparativ cu cele din București, dar și în oraș, și, bineînțeles, cu potențial de acces și parcare! Ar fi superb dacă acest proiect ar reuși. Desigur, ce propunem noi este aproximativ, primăria știe mai exact. Este vorba despre zona Soveja (n.r. - terenul viran din capătul străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea). O parte din acest teren aparține primăriei, iar o altă parte, mult mai mică, unității militare, care, bineînțeles, nu îl folosește. Suntem convinși că unitatea militară ar ceda măcar cu titlul de folosință partea ei pentru un proiect atât de nobil pe care și familiile lor pot să îl folosească pentru multiple activități recreative. Haideți să mai facem și un parc în Constanța, nu numai blocuri! Avem nevoie să și respirăm!", ne-a scris constănțeanul pe adresa redacției. 


O groapă de gunoi 


Acesta a realizat chiar și o hartă a noului parc și a propus amenajarea a două căi de acces către zona respectivă, una de pe prelungirea străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea și una de pe prelungirea străzii Semănătorului. 


Perimetrul cu pricina a stat ani de zile plin de gunoaie și bordeie ale familiilor de romi aciuate la Constanța de prin alte sate și județe, cu speranța că vor primi un apartament în cartierul "Henri Coandă". De un an încoace, Poliția Locală face razii periodice pe terenul respectiv, gonindu-i pe cei care își găsesc adăpost acolo. O parte din zonă este și împrejmuită, dar încă se mai aruncă gunoaie și resturi de construcții. 


Locatarii blocurilor din vecinătate au fost terorizați ani la rând de mizeria și gălăgia de pe terenul viran, iar acum speră că iese soarele și pe strada lor. Unii nici măcar nu îndrăznesc să se gândească că ar putea avea un parc chiar sub fereastră, după ce ajunseseră să nu poată nici măcar să deschidă geamul pentru a aerisi casa. 


"Un parc ar fi ceva ce nici nu am visat vreodată. Noi sperăm ca măcar să se facă curățenie și liniște. Dar, sincer, nu cred că se va putea realiza așa ceva vreodată. Din ce am auzit de la vecini, o parte din teren are proprietari, iar unitatea militară nu vrea să renunțe la nimic din ce are acolo", ne-a spus Mihai R., care locuiește în zonă. 


Statul Major General nu vrea stradă circulată în apropierea unității militare 


Deși lăudabilă inițiativa, șansele de a fi vreodată realizată sunt destul de mici. Anul trecut, autoritățile locale au solicitat Ministerului Apărării Naționale cedarea unei părți din terenul din cartierul Baba Novac, spre strada Voievozilor, pentru prelungirea străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea și amenajarea unei noi artere circulabile, care să preia o parte din traficul din zonă. Din păcate, Statul Major General a dat aviz nefavorabil pentru acest proiect, însă reprezentanții Primăriei Constanța susțin că nu renunță la idee, ci doar încearcă o reconfigurare a arterei. 


"Se va propune un traseu nou pentru prelungirea străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea cât mai aproape de limita cadastrală dinspre sud a terenului identificat cu IE 233576 aferent unității militare, în vederea diminuării la minimum a terenului afectat de realizarea străzii prin extinderea amprizei drumului de exploatare existent. Planurile astfel modificate ne vor fi transmise în vederea reluării procedurii de avizare la Statul Major General", a explicat arhitectul șef al Constanței, Mihai Radu Vânturache. 


Cartierul este deja sufocat 


De cealaltă parte, zona s-a aglomerat extraordinar de mult în ultimii ani și se dezvoltă văzând cu ochii. Sunt deja în lucru mai multe proiecte imobiliare cu zeci de blocuri care vor sufoca cartierul și mai mult. Se construiește pe strada Ștefăniță Vodă, se construiește pe bulevardul Aurel Vlaicu, se construiește în cartierul Baba Novac, se construiește în zona Badea Cârțan, iar toți cei care se vor muta în zonă vor merge pe aceleași șosele realizate în vremurile comuniste, când erau zece mașini pe stradă. 
Este deja de notorietate că toate căile de acces în și dinspre Tomis Nord către centrul orașului sunt aglomerate aproape permanent, însă, la orele de vârf, sunt pur și simplu blocate. Pe strada Baba Novac, șoferii stau dimineața și câte 15 - 20 de minute la semaforul de la intersecția cu strada Dezrobirii, pe strada Ștefăniță Vodă se stă la fel la sensul giratoriu cu strada Soveja, iar pe bulevardul Tomis este tot așa de rău. Practic, toate căile de acces sunt suprasolicitate. 


În aceste condiții, realizarea prelungirii străzii Barbu Ștefănescu Delavrancea, care să preia o parte din trafic, este nu numai necesară, ci urgentă. Artera ce ar trebui să treacă chiar pe lângă unitatea militară ar mai decongestiona traficul și ar ajuta locuitorii să ajungă mai ușor la serviciu dimineața sau acasă seara. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 31 Mai 2019
Stire din Eveniment : Respect, vânători de munte!
Pagina a fost generata in 0.3621 secunde