Cutremur în sistemul de sănătate. Contribuția la sănătate ar putea fi anulată

3174
1
Cutremur în sistemul de sănătate. Contribuția la sănătate  ar putea fi anulată - cutremur-1452875178.jpg

Articole de la același autor

O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție va genera un adevărat cutremur în sistemul de sănătate. 400 de avocați au dat în judecată statul, deoarece nu au mai vrut să achite contribuția pentru asigurări de sănătate.

Acest lucru s-a petrecut în contextul în care aceștia au refuzat să mai achite plata la sănătate, justificând că oricum nu beneficiază de niciun serviciu medical și că se tratează în sistem privat.

Unul dintre reclamanți a avut câștig de cauză din partea instanței, asta după ce statul, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, l-a obligat să plătească din urmă, pe ultimii cinci ani, suma de 80.000 de lei, datorată, chipurile, pentru CAS neplătit.

Procesul prin care avocatul a contestat impunerea a început în urmă cu trei ani. Recent, Curtea de Apel Cluj, apoi și Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că Florin Kovacs nu poate fi asigurat împotriva voinței sale. În consecință, avocatul nu va mai plăti nici un ban către CNAS.

Decizia instanței a creat însă un precedent, având în vedere că zeci de mii de cetățeni au renunțat la serviciile medicale din spitalele și clinicile de stat și apelează la cele private.

"Casa de Sănătate nu este organ fiscal să impună sume. Să înțelegem exact termenii: vorbim de o contribuție la fondul de sănătate, or contribuție înseamnă una și impozitul alta", se arată în decizia ICCJ. Așadar, CNAS nu e ANAF, iar toți cei care au primit înștiințări să achite retroactiv contribuția la Sănătate pot folosi de-cizia pentru a scăpa de această obligativitate. 

Comentează știrea

CRISTI
16 ianuarie 2016
TREBUIE ANULATA

LOGIC SA FIE ANULATA ADICA NU AI SERVICI NU AI UN VENIT DAR TREBUIE SA PLATESTI UN ANUME COEFICIENT CARE CRESTE ODATA CU SALARIU MINIM PE ECONOMIE. VI SE PARE NORMAL SA PLATESTI CONTRIBUTIA DE SANATATE DACA NU AI NICIUN VENIT? ANDITI-VA DACA AI COPII DACA DOAR UNUL DINTRE SOT MUNCESTE SAU POATE TRAITI CU UN BATRAN CU PENSIE MICA SI SI NU AVETI SERVICI.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4864 secunde