Cursuri de calificare pentru îngrijire la domiciliu şi reorganizare a serviciilor de asistenţă socială, pentru sprijinul vârstnicilor

258
Cursuri de calificare pentru îngrijire la domiciliu şi reorganizare a serviciilor de asistenţă socială, pentru sprijinul vârstnicilor - ralucaturcan-1625754307.jpg

Articole de la același autor

furnizori de servicii sociale care asigură îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice. Deși nevoia de asistență la domiciliu este foarte mare, acest tip de serviciu este prea puțin dezvoltat în România.

Persoanele peste 65 de ani din România reprezintă principala categorie supusă riscului de sărăcie și excluziune socială (31,16%), pentru acest segment de populație existând puține servicii sociale acreditate, iar numărul de beneficiari fiind sub nivelul țărilor din jur.

Conform datelor INS, la 1 ianuarie 2021, 17,3% din totalul populației sunt persoane peste 65 de ani, adică peste 3,8 milioane.

În anul 2019, doar 1,3%, adică puțin peste 52.000 de persoane vârstnice au beneficiat de servicii sociale, iar în 72% din serviciile publice de asistență socială (SPAS) nu există nici măcar o evidență a persoanelor vârstnice în dificultate. De asemenea, în 93,79% din SPAS-uri nu există nicio persoană angajată pentru asistarea persoanelor vârstnice.

În acest context, este necesară identificarea problemelor cu care se confruntă furnizorii de servicii sociale și a variantelor de îmbunătățire a legislației specifice. De asemenea, se urmărește identificarea modalităților prin care furnizorii privați pot colabora cu cei din sectorul public pentru extinderea acestui tip de servicii.

Principalii avantajați sunt vârstnicii care, deși ajung în situații care le limitează considerabil mobilitatea, reușesc să rămână în mediul lor atâta timp cât primesc îngrijirea de care au nevoie.

De altfel, potrivit legii, internarea într-un centru rezidențial reprezintă o măsură cu titlu de excepție și trebuie asigurată cu prioritate persoanelor vârstnice care necesită îngrijire medicală permanentă deosebită.

Dincolo de faptul că nici un bătrân nu vrea să plece din casa lui, serviciile rezidențiale sunt în număr insuficient, iar costurile unui asemenea serviciu sunt cu mult peste cele care presupun îngrijirea persoanelor dependente în mediul lor.

Ministerul Muncii are în vedere intensificarea cursurilor de calificare pentru îngrijire la domiciliu, reorganizare SPAS-urilor și eficientizarea lor, precum și utilizarea fondurilor europene din următorul exercițiu financiar pentru dezvoltarea acestui tip de servicii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 4.0011 secunde