Cum te încălzești mai ieftin, cu RADET sau centrală pe gaze? Constănțenii au găsit răspunsul

6487
17
Cum te încălzești mai ieftin, cu RADET sau centrală pe gaze? Constănțenii au găsit răspunsul - fotofonddebransari-1456162330.jpg

Articole de la același autor

Mii de constănțeni au reușit să se debranșeze în vara lui 2015 de la sistemul centralizat de încălzire și au ales fie o centrală pe gaz, fie soluții electrice. Aproape de finele iernii, cei mai mulți dintre ei consideră că au făcut cea mai bună afacere, chiar dacă aceasta a necesitat o investiție consistentă.

"Am cheltuit aproximativ 4.000 de lei, cu centrala pe gaz și toată instalația nouă. Cu un an în urmă am mai cheltuit 2.500 de lei pentru racordarea la gaze naturale. Am renunțat astfel la butelie, unde con-sumam aproape două butelii pe lună, adică 120 de lei. Fără încălzire, pentru aragaz, gătim la fel și consumăm de 20 - 30 de lei pe lună. Deci, deja, de aici am economisit în jur de 100 de lei. La încălzire plăteam, în primii ani, fără subvenție, 800 - 900 de lei pe lună. Apoi, în 2014, am beneficiat de subvenție și am plătit 350 - 400 de lei pe lună. În iarna aceasta am avut centrala pe gaze și abia dacă am consumat de 150 - 200 de lei pe lună. Indiferent de unde privim, pentru familia mea este mult mai convenabil să mă încălzesc cu centrală proprie decât cu RADET-ul. Ca să nu mai punem la socoteală confortul de a avea apă caldă imediat, fără să mai trebuiască să las apa să curgă 10 minute, și de a avea căldură tot timpul, fără întreruperi de avarii, fără să aștept să scadă temperatura sau să fie nevoie să stau cu caloriferele fierbinți și cu geamurile deschise în aceste zile călduroase", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gheorghe Panait, din Constanța.

Potrivit unei analize recente, 50.000 de apartamente din România au fost debranșate în anul 2015, acestea beneficiind acum de un sistem propriu de încălzire, în principal o centrală termică pe gaz.

"Potrivit datelor raportate de Auto-ritatea Națională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Unități Publice, în 2015, numărul apar-tamentelor din România care au renunțat la încălzirea în sistem cen-tralizat și, în mare parte, beneficiază acum de un alt tip de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58 la sută mai mare com-parativ cu 2014, când cifra s-a situat la aproximativ 30.000 de apartamente", precizează Cătălin Drăguleanu, reprezentantul unei firme de centrale termice.

Costuri la aproape jumătate, față de RADET

Astfel, în topul județelor unde s-au raportat cele mai multe debranșări, Constanța se află pe locul al doilea, cu 4.900 de apartamente, după județul Galați, cu 20.300 de apartamente debranșate.

În ceea ce privește costurile, Cătălin Drăguleanu a mai afirmat că, în funcție de oraș, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel național prețul mediu al gigacaloriei facturate către populație este de 225 de lei, cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei. "Conform normativelor europene introduse în toamna acestui an, în acest moment pe piața locală se comercializează doar centrale termice cu o eficiență superioară și cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel național, în medie, un român poate face o economie de aproximativ 20 la sută la costurile de încălzire și producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare", a mai spus Cătălin Drăguleanu.

La Constanța, însă, economia poate însemna chiar mai mult de 54 la sută, având în vedere că prețul gigacaloriei este, în prezent, de 383 de lei, din care primăria subvenționează, ce-i drept, o mare parte.

Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
vasile
23 februarie 2016
radetul, dinozaurul incalzirii

Radetul este o firma care plasează pierderile pe spinarea consumatorilor. Centrala este o investiție care merita făcută, asta e clar.

Popescu
23 februarie 2016
Sulutii mai bune decat centrala pe gaz

Spiritul de turma ne caracterizeaza...mai Andreea cred ca esti acționara la Congaz...le faci o reclama..o sa te suspecteze lumea ca le faci reclama...din 2018 se dubleaza pretul la gaze...acest lucru nu-l spui?..de PANOURI RADIANTE AI AUZIT ?...DE POMPE DE CALDURA AI AUZIT?... Asa români..trageti-va tevi prin casa...zilnic in Romania sare o scara de bloc in aer si noi ne tragem gaze...avea dreptate cineva...MULȚI SI PROSTI MĂRIA TA !!..Viața nu se cuantifica in bani..informați-va dragilor !!

gg
23 februarie 2016
gg

se dubleaza pretul la gaze, dar cetul tot cu gaze face caldura. nu mai au voie cu pacura din 2007. viitorul este descentralizarea

COSTICA
23 februarie 2016
GAZE

Ianuarie, gaze 110 lei . apartament 2 camere izolat . temperatura interioara 24 grade. Investitia in instalatie 8500 lei. Anul trecut doar incalzirea RADET ma costa aproximativ 375 lei fara subventie

Cititor
23 februarie 2016
Are dreptate domnul Popescu

Doamna Andreea sunteti intr-o mare eroare. Vorbim de caldura si vedem ca acolo unde debransarile au fost facute LAGAL unui apartament de trei camere incalzit pe gaze, pe ianuarie 2016, factura este de 240 RON, iar la altul similar incalzit la Radet caldura este 250 RON. Nu stiu unde gasiti dumneavoastra oameni ca domnul Gheorghe Panait, dar cred ca exista asa ceva doar acolo unde nu se respecta legea.

cta
23 februarie 2016
ptr cititor

frate ...3 camere radet 250 ron in Constanta imposibil... pune pe bune adresa sa verificam si apoi te premiem

pentru Iliescu
23 februarie 2016
Corect

Aici ati recunoscut. Platiti 200 Ron dar stati in frig. Eu am spus ca platesc 250 Ron la Radet si asa este si normal, ca pentru un apartament de 3 camere sa se plateasca aproximativ o gigacalorie. Cat priveste caldura la discretie nu o aveti. Va contraziceti cu ceva randuri mai sus. Vecinul dumneavostra plateste mai mult ca nu sunteti debransat legal. In rest numai de bine.

europeanu
23 februarie 2016
Postaci platiti de radet

ce foame-n gat si ce disperare pe astia de la radet ! Platesc postaci numai sa nu se debranseze lumea !

Domnule Iliescu
23 februarie 2016
Mare pacat

Nu va permit sa ma jignuti. Nu primesc niciun fel de subventie. Intradevar dumneavoastra si alti prosti ca dumneavostra aveti acel spirit de turma. Daca dumneavoastra setati centrala pe 21-22 grade maximum si spuneti ca stati confortabil inseamna ca stati si cu manusi in mana. Sunt curios si de cate ori megeti pe la farmacie cu acest sistem imunitar beton creat pana am acum doi trei ani incalzindu-va la Radet. Dupa ce ati pus centrala va-ti gandit ca e confortabil sa stai cu centrala oprita sau setata la o temperatura joasa, calorifere oprite prin camere si alte artificii care sa va ajute sa va recuperati ,,investitia". Nu va mai chinuiti ca stiti foarte bine ca am dreptate.

nevermind
23 februarie 2016
pentru putori

Ultima factura la gaz (pe care am primit-o ieri) a fost de 220 lei, in conditiile in care centrala este setata non-stop pe temperatura de 23 de grade pentru un apartament de 3 camere, aprx 80 mp. Iar eu platesc cu astia 220 lei caldura, incalzirea apei si aragazul. Tu platesti 250 lei numai pentru caldura, din care primaria iti subventioneaza aproximativ 30%, adica iti plateste si din banii mei caldura. Dar tie iti pare bine, ca asa v-a invatat statul, sa stati pe banii altora si sa plingeti cind nu aveti, in loc sa puneti mina sa va faceti ce va trebuie.

Răspuns la: Corect
Adăugat de : pentru Iliescu, 23 februarie 2016
Aici ati recunoscut. Platiti 200 Ron dar stati in frig. Eu am spus ca platesc 250 Ron la Radet si asa este si normal, ca pentru un apartament de 3...
17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0533 secunde