Cum sunt exploatați copiii trimiși să cerșească

423
Cum sunt exploatați copiii trimiși să cerșească - parc08-1371053660.jpg

Articole de la același autor

Pentru unii copii, copilăria este doar un lung șir de corvoade. La vârste la care mulți se joacă de dimineață până seara și nu au nicio grijă, sunt copii care muncesc pe brânci ca să își întrețină familia, să-și crească frații mai mici sau să-și ajute părinții bolnavi. Sunt exploatați prin muncă și aproape nimeni nu le întinde o mână de ajutor. 

Cu ocazia "Zilei Mondiale împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă", sărbătorită în fiecare an pe 12 iunie, Asociația "Salvați Copiii" a organizat ieri o întâlnire de lucru cu autoritățile care se preocupă de soarta copiilor străzii. Aceștia își duc traiul de pe o zi pe alta, din mila pietonilor și a șoferilor pe care îi abordează la semafoare.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, cerșetoria reprezintă una dintre cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copilului și cea mai vizibilă dintre acestea. Cerșetoria nu este un comportament anti-social, ci mai degrabă un rezultat al discriminării și excluderii sociale prin acces limitat la servicii sociale sau educaționale pentru copilul care cerșește sau familia acestuia.

Peste 2.500 de copii și părinți ajutați în 2012

"Oferirea de bani copiilor care cerșesc nu rezolvă problemele cu care familiile acestora se confruntă, dimpotrivă duce la continuarea exploatării lor de către adulți. Neparticiparea școlară este un factor determinant, copiii care nu au fost înscriși niciodată la școală, copiii care au abandonat școala sau copiii în risc de abandon școlar sunt foarte vulnerabili de a fi implicați în muncă. Este necesară dezvoltarea unor servicii complexe care să răspundă nevoilor copiilor și familiilor lor astfel încât exploatarea prin muncă a copiilor să nu devină singura soluție de supraviețuire a acestora" a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv "Salvați Copiii" România.

Salvați Copiii derulează, din anul 1991, servicii de asistență socială și medicală, reintegrare școlară și consiliere psihologică a copiilor străzii. Activitățile vizează atât acordarea de sprijin direct copiilor și familiilor cât și activități de dezvoltare a capacității instituțiilor partenere. Serviciile urmăresc pe de o parte retragerea copiilor din muncă iar pe de altă parte derularea de activități de prevenire a ajungerii copiilor în situații de exploatare prin muncă.

În prezent, aceste programe se dezvoltă în cadrul celor 11 centre educaționale dezvoltate în orașele București (3 centre), Constanța, Iași, Reșița, Timișoara, Târgoviște, Petrila, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Constanța. 2.500 de copii și părinții lor au beneficiat de serviciile oferite în cadrul centrelor în anul 2012.

"Muncesc în stradă și seara se întorc în familie"

Conform cercetării "Estimarea numărului de copii ai străzii în București, Brașov și Constanța" făcute de Salvați Copiii România în 2008, numărul de copii ai străzii continuă să fie cel mai ridicat în București - aproximativ 1.270 copii și tineri, iar majoritatea lor cerșesc pentru a contribui la supraviețuirea familiilor lor.

Datele furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța arată că, la sfârșitul anului trecut, în județul Constanța erau înregistrați 70 de copii ai străzii. "Din aceștia, 37 trăiesc în stradă fără familie. Alți 33 de copii muncesc în stradă și se reîntorc seara în familie", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C. Constanța, Roxana Onea. O mare parte din aceștia sunt fete. De asemenea, jumătate din copiii care își duc traiul pe străzi au vârste cuprinse între 14 și 17 ani, 31 au între 10 și 13 ani, iar patru copii au între 7 și 9 ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 25 Mai 2013
Stire din Cetățenești : Bolile picioarelor copiilor
Pagina a fost generata in 0.5979 secunde