Cum se stabilește pensia de boală

9472
2
Dacă v-ați pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă în timp ce vă desfășurați activitatea la serviciu aveți dreptul la pensie de invaliditate, în raport cu gradele de invaliditate I, II și III.
Controlul medical al persoanelor invalide se face la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstei standard de pensionare. Dacă nu vă prezentați la controlul medical periodic pierdeți pensia de invaliditate.
Asigurații care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă, conform legii, bolilor profesionale și tuberculozei, bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca au dreptul la pensie de invaliditate.
"Beneficiază de pensie de invaliditate și asigurații care satisfac obligații militare, elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale", a mai completat Gabriela Voicu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța (CJP).
Și revoluționarii au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de vechimea în muncă, pe timpul cât durează invaliditatea, stabilită în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Actele necesare pentru înscriere la pensia de invaliditate
Dosarul pentru înscrierea la pensie de invaliditate trebuie să cuprindă decizia medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, adeverință din care să rezulte încetarea plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și cuantumul acesteia, unde este cazul, carnetul de muncă și carnetul de asigurări sociale în original și copie, alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate.
Nu trebuie să lipsească din dosar livretul militar, diploma de studii și foaia matricolă, toate în original și copie, adeverința din care să rezulte durata normală și perioada anilor de studii absolviți la zi, precum și certificarea absolvirii acestora.
Dosarul trebuie să mai cuprindă adeverința privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă pentru perioada 01.04.1992 - 01.04.2001, adeverința privind condițiile de muncă speciale
și/sau deosebite, dovada cer-tificării stagiului de cotizare, dovada calității de beneficiar al Legii nr. 42/1990 privind dreptul persoanelor executate politic, al Decretului - Lege nr.118/1990 privind veteranii de război, certificat de luptător și brevet unde este cazul, procură specială pentru mandatar.
Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege se depun la CJP Constanța.

Comentează știrea

Scurtu
27 septembrie 2011
Pensie de boala

Buna ziua,am 44 de ani sunt din Jud.Timis Loc.Lugoj.Am diabet zaharat tip 2 si acum citi va ani am facut de 2 ori si fibrilatie,as vrea sa stiu daca pot sa ma pensionez pe caz de boala? Ani pe cartea de munca am 15 ani si 3 luni.Daca da ce acte imi trebuiesc ? Va multumesc si astept raspuns

NAGYsandor
29 septembrie 2011
pensie?

sotia mea are 34 ani si aprox.6 ani pe cartea de munca. plus 2 ani pt. ingrijirea copilului,si 5 ani facultate.sufera de schizofrenie.as vrea sa stiu daca se poate pensiona si in ca conditii?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6277 secunde