Cum se poate scădea factura RAJA

3822
16
Cum se poate scădea factura RAJA - rajastatieepurare27-1339170919.jpg

Prețul apei nu va putea scădea în județul Constanța, însă este posibil să se mai reducă prețul canalului. Anunțul a fost făcut vineri, 8 iunie, de directorul SC RAJA SA, Felix Stroe, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a precizat că locuitorii județului plătesc una din cele mai ieftine ape din țară, în condițiile în care aceasta este extrasă de la sute de metri adâncime.
Într-un top al prețurilor practicate de regiile de apă, la nivel național, compania RAJA se situează pe locul al 61-lea, cu tariful de 3 lei fără TVA pentru un metru cub de apă. În alte orașe, există și tarife de 4,63 lei și 4,50 lei.
"Noi suntem printre singurii care extragem apă de la adâncimi de până la 700 de metri. Avem 3.500 de kilometri de conducte de alimentare cu apă, iar pe lângă costurile de extracție, care sunt foarte mari, le avem și pe cele de transport, astfel încât omul, când dă drumul la robinet, la etajul 10, să aibă apă. Pe lângă acestea, mai sunt foarte multe cheltuieli cu impozite, taxe către autoritățile locale și cele pe care le plătim anual către Administrația Națională «Apele Române» pentru că extragem apa din subteran. De exemplu, pentru 2012, va trebui să plătim pentru toate cele 142 de localități din cele cinci județe unde operăm peste 108 mi-liarde de lei vechi. Și asta în condițiile în care toate puțurile sunt făcute de RAJA, pompele sunt puse de noi și tot noi plătim și energia. Ei doar citesc un contor, ca să vadă câtă apă am scos", a explicat directorul Felix Stroe.


Epurarea, plătită de Ministerul Mediului sau autorități
Stroe susține că, dată fiind situația, este imposibil să mai scadă prețul apei. Singura soluție de a mai reduce factura la RAJA este ca, din prețul de canal, costurile de epurare să fie plătite fie de Ministerul Mediului, fie de autoritățile din fiecare localitate.
"În prezent, RAJA are 12 stații în exploatare, mai mult decât au ceilalți operatori din România la un loc. Costurile sunt foarte mari, dar astfel suntem siguri că în Marea Neagră ajunge apă curată. Am vorbit cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, și i-am făcut propunerea ca Mediul să preia cheltuielile de exploatare. Rămâne de văzut dacă se va accepta o astfel de variantă, dacă nu, să le preia autoritățile locale. Va fi o ușurare pentru cetățean", a adăugat directorul RAJA.

Apele meteorice, calculate în funcție de cât a plouat
În ceea ce privește facturarea apelor meteorice, aceasta se realizează în baza mai multor acte normative. Ordinul ANRSC nr. 88 din 2007 precizează că, în prezent, "cantitatea de apă meteorică preluată de rețeaua de canalizare se determină prin înmulțirea cantității specifice de apă meteoritică, comunicată de Administrația Națională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafețele totale ale incintelor construire și neconstruite, declarate de fiecare utilizator și cu coeficienții de scurgere recomandați de S.R. 1846 - 1 : 2006". De asemenea, se precizează că, "în cadrul contractelor de furnizare se vor putea utiliza forme de calcul analitic, aplicabile fiecărui utilizator, sau norme specifice locale, pe categorii de utilizatori, determinate tot analitic, pe baza prevederilor de mai sus. Indiferent de varianta aleasă, în documentele menționate se va evidenția formula de determinare folosită".



Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Vasile
9 iunie 2012
directorul

Acest director se încurcă mereu în explicații care mai de care fnteziste. Ne crede fraieri. Ce mare lucru să pompezi apa de la 700 metri? Să vorbească de veniturile pe care le încasează lunar el și armata de angajați de la RAJA Constanța și să vorbească de luxul în care trăiesc la instituție și la ei acasă, din banii furați de la oameni. Facturile RAJA sunt o adevărată teroare și el vine acum cu ordine ale ONRSC și alte reglementări interne, numai de ei știute. Cert este că RAJA este stat în stat și face ce vrea . Facturile cresc de la lună la lună. Accesul la resursele de apă este un drept fundamental al omului și nu mijloc de îmbogățire a unor șmecheri. Veniturile din încasarea consumului de apă ar trebui să aparțină statului și nu regiei, De ce este așa bătaie pentru ocuparea unui post în CA a RAJA? Tot românul prost plătește. Suntem jupuiți de RAJA, de ENEL, de ROMGAZ, de toate aceste regii autonome sau ce sunt ele. Are venitul lunar directorul peste 5000 de euro sau mai mult? Nu știm, deoarece veniturile în regiile de stat sunt secrete iar oamenii au salarii sau pensii de 300-1000 lei.. Bravo.

Gheorghe
9 iunie 2012
Hotii de la RAJA

Ai dreptate Vasile! Acum vor sa infiinteze o noua companie cu 3 actionari (RAJA printre ei) ceilalti 2 probabil cu sediile in Cipru (dupa modelul patentat din Constanta). Oare de ce?

crin ponta
9 iunie 2012
genocid

la paragraful 4 se spune sunt foarte multe cheltuieli cu impozite, taxe către autoritățile locale către Administrația Națională «Apele Române» pentru că extragem apa din subteran-in ce tara traim dam atitea impozite ,tva marit deci tot noi consumatorii platim ca se scoate apa din pamint romanesc ,noi ce natie suntem.Primaria nu ne jupoaie destul mai ia bir si din apa de baut.rusine. Referitor la apa de ploaie ,minciuna anul trecut in vara nu a plouat 2 luni si tot am platit apa de ploaie .Cu privire la canalizare - si celelalte orase din tara respecta aceleasi norme insa mc de apa uzata este la jumatate.Minciuna ,minciuna doar minciuna.Daca asta este democratie sa platesti impozit statului ca scoti apa din pamint este cel mai bun exemplu ca se desfasoara un genocid impotriva poporului roman- prin cit mai multe taxe si impozite aberante trebuie sa fim adusi la sapa de lemn .Se mira ciocoii de ce ne aducem aminte de Ceausescu cind intretinerea era 100 lei iarna (un salariu era de 2000 lei ) curentul era 2.5 lei kw. biletul autobuz 1.25 lei iar o paine 4 lei .Atunci era frig si foamete pentru ca se facea economie-dar se construiau case fabrici, nave maritime, hoteluri ,acum este mai rau deoarece nu mai exista speranta de mai bine in aceasta tara.

eu
9 iunie 2012
RAJA, hotii judetului

Mananca rahat acest director! Apa meteo este mereu aceeasi , nu se tine cont daca a plouat sau nu in luna anterioara! Verificati facturile din toamna trecuta, perioada considerata una dintre cele mai secetoase din ultimii zece ani. Ar fi trebuit macar cateva luni sa avem 0 lei pe factura la apa meteo. Eu chiar am intrebat la RAJA de ce platesc apa meteo pe asa seceta si mi s-a raspuns ca aceasta se plateste indiferent daca ploua sau nu. Iar din apa consumata, nu toata se duce in canalizare. Mai udam si gradina. De ce cantitatile de pe factura sunt egale?

Dima
9 iunie 2012
Date clare privind atrocitatile exercitate de clanul Mazare-Constantinescu asupra tuturor locuitorilor orasului si judetului Constanta prin monopolizarea principalului element vital-APA

- Metrul cub de apa potabila in Constanta este 3 lei, in timp ce la Tulcea este 1,2 lei (!), deci pretul la Tulcea este 40% din pretul de la Constanta, altfel spus , in Constanta pretul apei potabile este de 2,5 ori mai mare decit la Tulcea. -In Constanta mc apa canalizare este 2,67 lei, ceea ce inseamna 89% din pretul apei potabile, procentaj care este revoltator de mare deoarece nu are nici o justificare; deci PRETUL APEI DE CANALIZARE in Constanta este DE PESTE DOUA ORI MAI MARE decit PRETUL APEI POTABILE IN TULCEA (!); ce minte nebuna poate justifica aceasta crima impotriva constantenilor? in mod normal pretul apei de canalizare ar trebui sa fie aprox. 25% din pretul apei potabile, deci n-ar trebui sa fie mai mare de 0,30 lei (daca in Constanta apa potabila ar fi ca la Tulcea). -Cantitatea de apa de canalizare pe care o baga R.A.J.A. in factura ESTE IDENTICA cu cea de apa potabila, DECI DACA O FAMILIE CONSUMA 10 mc APA POTABILA, VA FI TAXATA SI PTR. 10 mc APA CANALIZARE, ceea ce este culmea abuzului; in mod normal aceasta cantitaate nu ar trebui sa fie mai mare de 50% (!) din apa potabila, DECI IN FACTURA AR TREBUI SA FIE TRECUTI CEL MULT 5 mc! -La asta se adauga apa meteo, o inventie ridicola din ultimii ani; modul cum se face calculul acestei cantitati de apa ptr. judetul Constanta este complet nejustificat tinind cont de uscaciunea de la noi. Majoritatea locuitorilor judetului nostru sunt absolut terorizati de pretul apei. Daca s-ar proceda conform datelor clare si corecte pe care le-am dat mai sus, constanteanul ar trebui sa plateasca factura de apa aprox. 25% (si chiar mai putin) din valoarea facturii actuale. Dar constanteanul finanteaza investitiile personale ale clanului Mazare-Constantinescu: bungalow in Madagascar, etc.etc.Candidatii la alegeri ptr. functia de primar al Constantei si de presedinte ala CJC Constanta, daca vor (???) sa cistige, trebuie sa inteleaga ca pretul criminal al apei este problema nr 1 a locuitorilor orasului si judetului Constanta, si sa promita reducerea la un sfert a costului facturii de apa. Asta e singura solutie prin care ei pot cistiga alegerile.

gogu
9 iunie 2012
fara

banditul de stroe nu a specificat cat plateste raja statului pe apa din subteran.pret pe mc.nu cei de la ape sunt propietarii apei din subteran ci statul roman.iar statul roman vinde apa din subteran cu acelasi pret in aproape toata tara.

Dash
9 iunie 2012
Apa de ploaie/zăpada

Pe strada mea nu există grătare pentru scurgerea (colectarea) apei de ploaie la canalizarea pluvială. În curtea mea nici atât . Scurgerea din baie și bucătărie se duce la canalizarea orașului nu la canalizarea pluvială, pentru care plătesc. Când plouă normal sau torențial , curtea (grădina) se umple cu apă, dar absolut nicio picătură nu iese pe stradă deoarece curtea e mai jos decât trotuarul și toată apa intră în pământ. Și totuși sunt obligat de acești hoți să plătesc. Am vecin în cartier care a dat în judecată RAJA și a câștigat procesul cu taxa pe apa de ploaie și acum nu mai plăteste această taxă. Proba principală în proces a fost că respectivul cetățean a demonstrat practic că apa de ploaie și apa rezultată din topirea zăpezii nu iese din curtea lui pe stradă, toată se duce în pământ. În curând voi da și eu RAJA în judecată și sigur voi câștiga procesul. Am să cer judecătorului să oblige RAJA să-mi înapoieze toți banii furați de-a lungul anilor pentru apa de ploaie și apa din topirea zăpezii. Asta e singura soluție, să-i dați în judecată.

Dima
9 iunie 2012
CRIMINALII MAZARE, CONSTANTINESCU SI FELIX STROE TREBUIE TRIMISI LA OCNA PENTRU 20 DE ANI

Orice ticalos, orice violator, orice criminal de pe fata pamintului, daca e prins, aduce argumente ptr atrocitatile sale, da explicatii. Unii vorbesc de nu le mai tace gura. Asta nu inseamna ca afirmatiile lor sunt in conformitate cu legea si ii pot scapa de pedeapsa. Ascultati-l pe acest nemernic, motanul felix, ca nu-i mai tece gura spunind NUMAI SI NUMAI MINCIUNI!!! Auzi ce poate sa spona acest individ, DE CIT SADISM DA DOVADA: "lucuitorii judetului platesc una din cele mai ieftine ape din tara". Fiarele mazare, constantinescu si felix, DACA DETIN MONOPOLUL APEI IN JUDET, chiar cred ca sunt singurii care cunosc problemele apei in judet. Repet, NUMAI MINCIUNI A SPUS FELIX !!! OARE E CINEVA ATIT DE NEBUN INCIT SA ASTEPTE DREPTATE DE LA CEI CARE II NENOROCESC FAMILIA, DE LA CEI CARE FAC GENOCID IMPOTRIVA ORASULUI SI JUDETULUI CONSTANTA?

Dima
9 iunie 2012
REVIN

In cele doua comentarii pe care le-am postat mai sus am incercat sa dau date clare , dar cit mai succinte. Aici nu e locul sa abordez problema apei in detaliu ptr. ca ar ocupa mult spatiu. Problema apei trebuie abordata in detaliu doar intr-un proces al celor doua fiare neonaziste si a cirpei lor de sters pe jos care este felix.

M.C.
9 iunie 2012
Ptr. toti locuitorii orasului Constanta si ai judetului Constanta

Din intimplare nu sunt citusi de putin strain de problemele R.A.J.A. si dau intru totul dreptate acelor constanteni care, in ultima perioada au aratat in acest forum, cu date concrete, CA PRETUL TOTAL AL APEI CARE VINE PE FACTURA POATE FI MICSORAT SI TREBUIE MICSORAT LA UN SFERT din cit l-au facut cei doi satrapi ai Constantei, Constantinescu si Mazare. Acestia doi detin controlul principalului element vital, apa si, deoarece i-au marit pretul intr-o maniera nebuna, au exercitat un act bestial de teroare impotriva tuturor locuitorilor Constantei, actiunea lor putind fi, pe buna dreptate, considerata GENOCID. Ca om care a indeplinit o anumita activitate in PSD afirm ca este cu neputinta sa lucrezi cu Mazare si Constantinescu; ei sunt pe punctul de a distruge PSD Constanta. Pierderea alegerilor de catre cei doi satrapi va aduce oameni competenti la functiile de conducere ale R.A.J.A., iar actualii mari crocodili ( gen Stroe Felix si Dorina Ilea) vor fi nevoiti sa se duca sa se scalde in alte ape, eventual la Poarta Alba.

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3025 secunde