Cum se petrece astăzi, de Halloween

164
Cum se petrece astăzi, de Halloween - halloween201-1509437629.jpg

Articole de la același autor

De Halloween 2017, vrăjitoare, zombie sau vampiri, toți monștrii ies la lumina lanternelor din dovleci. Dacă aveți deja costumul și toate trucurile pentru a obține cele mai bune dulciuri, știți cu adevărat ce este acest festival de origine irlandeză?

Halloween-ul este pe 31 octombrie. Halloween (o abreviere pentru "All Hallows' Evening") este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală și nu numai. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie. Precedă sărbătoarea creștină Ziua tuturor sfinților de pe 1 noiembrie.

Obiceiuri specifice de Halloween sunt dovlecii sculptați, luminați cu ajutorul felinarelor, folosiți la decorarea caselor și grădinilor și ca lanterne, dar și costumarea în personaje desprinse din poveștile de groază. Copiii costumați astfel colindă din casă în casă și sunt recompensați cu dulciuri. Toată lumea știe despre aceste obiceiuri.Dar știați că primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930?Sau că merele glazurate sunt cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare, un obicei tradițional din Marea Britanie și Irlanda?

Printre alte mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween se numără "barmbrack", o prăjitură ușoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac etc.Halloween e pe 31 octombrie. O dată cheie pentru cei care iubesc să se deghizeze și cel mai important, să mănânce bomboane! Acest festival păgân este faimos pentru că e o ocazie de a demitiza moartea. Moartea nu e tragică, e o horă truculentă, un spectacol de varieteu, o șușanea.

În timp ce unii critică partea comercială a sărbătorii, alții, dimpotrivă, o cred un bun prilej să te îmbraci în costume fistichii, să-ți sperii prietenii și vecinii și să strângi bomboane. De unde provine petrecerea de Halloween și personajul Jack O'Lantern? De ce este legată de moarte, fantome, vrăjitoare și alte personaje înfricoșătoare? De ce este sărbătorită pe 31 octombrie, Ajunul Sărbătorii Tuturor Sfinților? Jurnaliștii francezi de la Linternaute.fr oferă mai multe detalii despre Halloween.

Contrar variantei oficiale, Halloween-ul nu provine din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea este mult mai veche. Este, de fapt, derivată din celebrarea Samhain (denumire irlandeză) sau Samonios (nume galic), creată de celți.

Acest festival religios, oficiat de druizi, se ținea în toamnă târzie (sau la vremea recoltei) și marca începutul unui nou an. În Irlanda și Galia mulți se temeau de noaptea de Samhain, în care spiritele rele se puteau ivi. Pentru a evita această prezență "întunecată" și a se feri de pericol, locuitorii aprindeau focuri în aer liber.În noaptea aceea se făcea, de asemenea,"un prag între lumi", între lumea celor vii și a celor morți. Celții lăsau ușile caselor deschise, astfel încât morții să se poată întoarce la familiile lor. Să poposească, timp de câteva ore, printre cei vii.

Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita. În Scoția rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.387 secunde