Cum se întreține corect lenjeria de pat: câteva sfaturi

104
Lenjeriile de pat sunt printre cele mai intime piese textile din viața noastră. Și asta nu doar pentru că ne petrecem o treime din viață în contact direct cu ele, ci și pentru că sunt martorele atâtor activități pe care le desfășurăm în pat, în afara somnului. De aceea, îngrijirea și păstrarea lor este la fel de importantă, pentru că igiena este importantă. Cum ar trebui să o facem, așadar?

Uneori, se crează confuzii când vine vorba de lenjerii de pat. Multă lume consideră că husele de saltea, cearceafurile și fețele de plapumă și de pernă trebuie spălate la fiecare patru zile, dar nu e nimic mai departe de adevăr. Spălarea acestora atât de des este o eroare, întrucât detergenții, săpunurile și alte substanțe de curățare și spălare pot deteriora produsele textile, le afectează culoarea și textura, ceea ce, pe termen lung, duce la cheltuieli suplimentare cu reînnoirea și schimbarea lor.

Cel mai bine este ca lenjeriile de pat să fie spălate o dată pe săptămână. Atenție! Asta nu înseamnă că lenjeria de pat trebuie schimbată doar o dată pe săptămână, acest lucru fiind cu totul altceva. Când vine vorba de lenjerii de pat, acestea trebuie schimbate de circa două ori la săptămână.

Evident, există și excepții. Dacă vreodată scapi vreo substanță care pătează pe lenjeria de pat, cel mai bine este să o cureți imediat, pentru a evita ca pata să penetreze fibrele în profunzime.

Paturi dormitor - oferte

Câteva sfaturi pentru spălarea articolelor de lenjerii de pat:

  • alege un detergent pentru țesături fine
  • programează mașina de spălat pe un ciclu pentru țesături fine
  • spală cu apă rece
  • nu folosi produse puternice precum clorul sau înălbitorii
  • usucă lenjeria de pat în aer liber
  • calcă lenjeria de pat cât încă este puțin umedă


Odată spălate și uscate, lenjeriile de pat trebuie depozitate în locuri uscate și bine aerisite, pentru a evita mucegăirea. Cel mai bine ar fi să nu depozitezi lenjeria de pat pe rafturi din lemn, pentru că există riscul de a se păta.

Folosește sertare pentru depozitarea lenjeriei de pat, în care să păstrezi, pe lângă materialele textile și punguțe aromatice cu aroma ta preferată pentru ca lenjeria de pat să miroase cât mai plăcut atunci când o vei pune pe pat.

Evident, ar trebui să vorbim și despre materialele din care ar trebui să fie lenjeriile de pat. Funcționalitatea unei lenjerii de pat este legată de senzația de confort oferită. Astfel, lenjeria de pat trebuie să aibă o atingere plăcută, fie călduroasă pe timp de iarnă, fie răcoroasă pe timp de vară, să absoarbă umezeala, să lase corpul să respire, să fie cât mai rezistentă, în timp, la spălări repetate etc.

Paturi dormitor - oferte

Materialele din care poate fi fabricată lenjeria de pat sunt diverse, de la in la bumbac, de la bambus la mătase sau chiar la poliester. Materialul ideal, însă, este o combinație între in și bumbac.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9022 secunde