Cum se chinuiesc turiștii și constănțenii să ajungă pe plaja Modern - Galerie FOTO

2940
10

Articole de la același autor

Plaja Modern este locul preferat de mulți constănțeni, dar și turiști, pentru o plajă și pentru o baie în mare. Ani la rândul, întreaga zonă a fost căzută în dizgrație. Nici acum nu o duce prea bine. Autoritățile locale plănuiesc reabilitarea zonei, dar mai durează.

Dintr-o plajă mare și frumoasă, mândria epocii ceaușiste, plaja Modern a devenit, în ultimii ani, doar o porțiune cu nisip plin de gunoaie, unde puradeii vin și fac baie la pielea goală, fură din bagajele turiștilor și fac o hărmălaie de nedescris. În ultima perioadă, zona pare că s-a mai civilizat. Au apărut beach-baruri, șezlonguri, umbreluțe, dar hoții și gunoaiele nu au dispărut. Cu toate acestea, plaja Modern rămâne preferata multora, pentru apa mică și nisipul fără scoici.

Singura problemă este accesul către locul de îmbăiere, turiștii fiind nevoiți să traverseze, practic, o pădurice plină de gunoaie, să coboare, dar mai ales să urce o grămadă de trepte, să treacă printre crengi sau prin locuri folosite drept toalete publice.

Zona verde dintre strada Mircea cel Bătrân și plaja Modern este neglijată de mulți ani. Autoritățile locale au căutat soluții pentru a o reabilita și au propus chiar desființarea ei și construirea de blocuri turn. Deocam-dată, au reușit să refacă doar porțiunea și treptele din dreptul pieții Ovidiu, în cadrul unui amplu proiect de reabilitare pentru toată piațeta. De asemenea, scările din zona Soleta vor fi înlocuite cu un funicular, care va putea transporta atât cărucioare pentru copii, cât și pentru persoane cu dizabilități. Și acest proiect este cuprins tot într-un program pe bani europeni, dar mai durează până când se va concretiza.

Până atunci, turiștii sunt nevoiți să o ia la picior, să "admire" vegetația luxuriantă din pădurea de la marginea plajei, să caște ochii ca să nu își rupă gâtul în treptele sparte și să își țină respirația în anumite porțiuni cu mirosuri de wc public.

"Îmi place plaja. Vin mereu cu ne-poții aici, pentru că ei se joacă la mal și eu stau fără grijă că nu este apa adâncă. Însă scările astea ne distrug. La coborâre mai este cum mai este, că te duci la vale, deși trebuie să fii atent să nu te împiedici, dar la urcare îți scot sufletul, iar copiii obosesc și mai vor să îi iei și în brațe. Aproape că suntem forțați să alegem să ne ducem la plajă în Mamaia!", ne-a mărturisit Maria Slabu, din Con-stanța.

Turiștii însă nu sunt atât de îngăduitori. Ei consideră că nu este normal ca să vadă mormane de gunoaie și fecale, pe drumul spre plajă.

"Este revoltător. Uitați-vă în jur. Te aștepți, în orice clipă, să iasă un șarpe din tufișuri. Mirosul este insuportabil. Suntem în secolul 21, există o groază de soluții tehnice ca să nu pui oamenii să urce pe jos atâtea trepte, sau măcar să se facă o igienizare și să fie îngrijită verdeața. Și tot peisajul s-ar schimba complet", ne-a spus, supărat, un turist venit din Cluj.

Funicular și pasarelă la capătul străzii Mircea cel Bătrân

Reabilitarea plajei Modern este inclusă într-un program de îmbunătățire a accesului rutier și pietonal către Portul Turistic Tomis și Plaja Modern. Potrivit managerului de proiect, Ani Merlă, director executiv al Direcției programe și dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, vor fi reabilitate scările din dreptul Bisericii Grecești, până la blocul turn de la intersecția străzii Mircea cel Bătrân cu bulevardul Ferdinand.

"Acolo va fi montat un funicular care va deservi atât persoanele vârstnice, copiii, cât și persoanele cu dizabilități, pentru a avea acces la Plaja Modern. Tot în această zonă, de descărcare a funicularului, s-a prevăzut o pasarelă pe unde se va putea traversa peste șosea și se va coborî pe plaja turistică", susține Ani Merlă.

Deocamdată, se lucrează la reabilitarea străzii Mircea cel Bătrân. Rămâne de văzut când vor începe lucrările și la modernizarea zonei spre plajă și dacă va fi gata măcar până la sezonul turistic de la anul.

Comentează știrea

sever
28 iulie 2014
votati mazare si culegeti buruieni

plaja Modern, sub nasul ars de coca al imbecilului nostru de primar. dobitocul din capul primariei nu are ochi decat pt. Mamaia, pt. cluburi de betivi si curve. idiotul nostru a uitat cu desavarsire ca aceasta plaja este singura pe care o pot folosi cetatenii Constantei fara sa-i coste, ca este paja orasului ,nu statiune balneara, a uitat ca este primarul Constantei nu al Mamaiei. ne-a lasat fara peninsula,fara vegetatie, fara parcuri si totusi 60% din populatie nu iese la vot, astfel ca tiganul din Ferentari castiga cu...30%.

toader c
28 iulie 2014
savinaasfaltarea

Adevarul esteca in acea zona este prea multa verdeata.s iverdele ii face rau iubitului nostru edil sef.Si pentru ca gravitatia actioneaza intotdeauna de jos in sus va trebui construita o instalatie care sa invinga acest fenomen si sa ajute bizonul care se duce sa isi bronzeze jambonul, sa nu-i scada osinza acumulata dupa ingurgitarea unor saormale cu de toate. De ce safaca miscare cind poate fi transportat.De ce sa respectam padurea si sa o pastram curata cin mai simplu este sa radem tor si sa punem oaresce granit.Ca vara nu o sa mai fie aer sau ca blocurile de pe faleza s-a putea samigreze catre plaja exista solutia str.Traian.Asa ca sa vina ,,reabilitarea''naturii cuparandaratul aferent.

Sorin
28 iulie 2014
Stire

Stire de ultima ora, rumânul vrea la plaja dar îi e prea lene să ajungă acolo. Să faca ceva autoritățile în sensul asta. La muncă bă cârnaților și lăsați fițele! Auzi la el oboseste copilul. Asta pentru ca sta in casa toata ziua cu ochii in calculator. Cand eram ciutani si bateam mingea pe maidan alergam de dimineata pana seara si nici vorba de oboseala. Acum copii au devenit sensibili saracii...

Constanta un Gunoi
28 iulie 2014
pacat

Cuget liber , si nu prea liber un apendice al Telegrafului .

gigi
28 iulie 2014
toate bune

Mariile realizari ale Clovnului primar : -liniile de tramvai - desfiintate; -biserici in constructie in fiecare parc al orasului; -Cazinoul si constructia din portul Tomis; -vapoare ruginite de la intrariile din oras; -pod in reparatii in zona industriala -blocuri pe spatii verzi; -pietele pline de tarani autohtoni din Chiliei; -str Traian -trotuare ca la sate pe fiecare bulevard ; -cersetori la fiecare intersectie -caini comunitari full ; -teatre si cinematograful Republica ca dupa razboi

provinzial
28 iulie 2014
plaja modern

pe vremuri, prin anii '70 - '80, acestei plaje, constantenii de atunci ii ziceau ,,trei paduchi"..se platea 3 lei intrarea, dar plaja era dragutica...imi aduc aminte, ca am fost cu taica-meu o singura data acolo, de indata ce sosisem la constanta si ne cazasem la niste turci, prin 1972, inceput de iulie..plaja am facut apoi prin mamaia, unde se ajungea cu autobuzul, ca nu se unise mamaia cu constanza...autobuzele circulau pe strada aia din mijlocul statiunii, unde se face promenada acum, aia fara canalizare..era pietruita...era straniu in mamaia atunci, fiindca erau numai straini..daca se intalneau doi romani, indiferent de unde erau se salutau, stateau de vorba, de parca se cunosteau de ani de zile...n-as putea spune daca era mai interesant, dar pentru acele vremuri era ceva deosebit, la mare...nu prea existau posibilitati de iesire din tara..doar cu fuga...

valy
28 iulie 2014
plaja 3 papuci

In dreptul inspect de politie c ta sant gropi in pamant si transversarea lor este dificila in trecut au existat scari de beton cu mozaic, au constr trepte de lemn ce i cu barul de pe plaja / pe cand primaria construieste sosea de trafic greu pe faleza mamaia cetateanul de rand ce sa inteleaga ???????????

eu,cainele maidanez constantean
28 iulie 2014
vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA)

vorbesc in numele celor 20 000 caini maidanezi din CTA) DECLAR MANDRU CA SUNTEM NR 1 PE TZARA LA MAIDANEZI PE CAP DE LOCUITOR CONSTANTEAN 24 octombrie 2012 +13 : -1 alooo,ecarisajul,alo primaria ,cand aveti de gand sa luati cainii ,mai ales cei agresivi? Eu, ca un caine maidanez ce ma aflu pe strazi, declar urmatoarele: 1. sunt un caine al nimanui, deci nimeni nu este responsabil de comportamentul meu pe strazi 2. mi-e foame intotdeauna! caut oriunde si ma bat cu ceilalti caini pentru mancare, iar daca nu gasim, atunci atacam oamenii in speranta ca vom gasi ceva prin plasele lor. Daca nu, atunci macar sa ii capsam bine sa ne tina minte! 3. noi, cainii, avem simtul teritoriului foarte dezvoltat. Orice intrus nu este binevenit si trebuie muscat. Exceptie fac (nu e sigur niciodata insa) babele fara ocupatie care ne mai dau de mancare dimineata. 4. avem o mare ura pe biciclisti si motociclisti: trebuie dati jos de pe ciudateniile astea cu doua roti! 5. nu suportam oamenii care poarta gluga sau care vin cu plase mari de la piata: trebuie capsati urgent! 6. noaptea ne vine cheful cel mai mare sa urlam la luna, sa ne batem intre noi sau cu alte haite din vecinatate (sa moara de oftica aia de se duc a doua zi la scarbiciu) 7. ne place foarte mult sa atacam din spate, iar daca si reusim sa muscam, crestem pe scara ierarhica din haita 8. ii uram foarte tare pe cei da la ONG-uri care pretind ca ne iubesc, dar ne lasa pe strazi singuri, fara hrana! Iarna inghetam de frig, iar vara ne sufocam de caldura, iar ei se scalda in banii alocati pentru ingrijirea noastra! 9. nu ne intereseaza ca ne rahatim pe orice trotuar si strada, important e sa fie cat mai mult si sa ramana acolo, ca sa se stieeee...ca suntem prezenti! 10. suntem stapanii strazilor si deci toata lumea trebuie sa se dea la o parte din fata noastra! De exemplu: ne place unora dintre noi sa alergam dupa masini ca sa muscam din cauciucuri, iar daca se nimereste vreun nefericit in goana noastra dupa masina, ne multumim atunci cu el! Avand in vedere ca m-am saturat pe strazi, va rog faceti ceva: ori ma duceti intr-un adapost si ma ingrijiti, ori ma eutanasiati! Daca nu sunteti in stare sa ma ingrijiti cum trebuie sau sa ma dati in adoptie unor stapani responsabili si sanatosi la cap (care nu imi vor da drumul inapoi pe strazi), va rog din toata inima sa ma eutanasiati! Va multumesc!

soare
28 iulie 2014
vezi cum vb.

aici nu e vorba de lene si de copii, care nu au varsta sa bata mingea pe maidan,asa cum te lauzi ca ai facut tu,in detrimentul minimei educatii care trebuie sa o ai,ci de mizeriile care ne inconjoara,de balarii,de rahatii pe care ii fac,pt. nu mai ajung acasa pt astfel de lucruri !

Răspuns la: Stire
Adăugat de : Sorin, 28 iulie 2014
Stire de ultima ora, rumânul vrea la plaja dar îi e prea lene să ajungă acolo. Să faca ceva autoritățile în sensul asta. La muncă bă...
Sorin
28 iulie 2014
Stire

"Suntem în secolul 21, există o groază de soluții tehnice ca să nu pui oamenii să urce pe jos atâtea trepte, sau măcar să se facă o igienizare și să fie îngrijită verdeața." Omului ii e lene sa urce scarile, ce nu ai inteles din declaratia sa? Asta cu igienizatul e cat se poate de corect dar cand incepi sa ceri scari rulante la plaja mai bine te bagi cu capul in nisip. Eu stiu bine ce si cum vorbesc, nu e nevoie de perspicacitatea ta printre comentariile mele. Pana una alta ar fi cazul sa inveti putina gramatica si ortografie inainte de a ii acuza pe altii de lipsa de educatie. "Educatia care trebuie sa o am" e acolo. A ta unde e? Ai lasat-o jos la Modern pentru ca ti-a fost lene sa o cari pana sus?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 23 Iulie 2014
Stire din Social : Cazinoul e SALVAT!
Pagina a fost generata in 1.902 secunde