Cum se calculează și cât timp primești indemnizația de șomaj

32036
3
Cum se calculează și cât timp primești indemnizația de șomaj - calculsomaj-1491491725.jpg

Articole de la același autor

Indemnizația de șomaj se acordă, conform legii, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează: timp de 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; timp de 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani; timp de 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Cuantumul indemnizației de șomaj este, așadar, o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare. 


O importanță deosebită la stabilirea cuantumului indemnizației o are vechimea în câmpul muncii. Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, indemnizația lunară primită de un șomer se calculează astfel: 75% din salariul minim brut pe țară, la care se adună, în funcție de vechime, o cotă procentuală de X% din media veniturilor realizate de persoana în cauză în ultimele 12 luni. Cotele procentuale sunt diferențiate în funcție de stagiul de cotizare. Pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani, indemnizația de șomaj se va calcula în funcție de 3% din media veniturilor realizate în ultimul an anterior pierderii locului de muncă. Pentru cel puțin cinci ani de stagiu de cotizare, cota va fi de 5% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, pentru cel puțin zece ani de stagiu de cotizare, cota este de 7%, iar cota de 10% din media veniturilor pe ultimul an lucrat se va lua în calcul în cazul persoanelor care au avut un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani. 


În prezent, salariul minim brut pe țară este de 1.450 lei. 


Comentează știrea

somer
7 aprilie 2017
indemnizatie de somaj

GRESIT ! Mai intai trebuie sa va informati temeinic pentru ca sa informati corect si complet. 75% din indicatorul social de referinta in vigoare, NU 75% din salariul minim brut pe tara, cum ati mentionat in articol !!! Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor primi 75% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia. La această sumă, se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, dar și a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare. Cotele procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare sunt: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin zece ani; 10% pentru cei care au deja o vechime de cel puțin 20 de ani.

Alexandrina
5 februarie 2018
indemnizatie somaj

care este indemnizatia de somaj. am 34 ani de vechime

Alexandrina
5 februarie 2018
indemnizatie de somaj

am 34 ani de vechime. Care este suma pe care o pot primi de indemnizatie somaj

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4461 secunde