Cum să vă pensionați pe caz de boală

5829
5
Cum să vă pensionați pe caz de boală - pensionar-1330268248.jpg
Dacă aveți probleme grave de sănătate și nu mai aveți capacitatea fizică de a vă desfășura activitatea într-un loc de muncă, puteți opta pentru pensionarea pe caz de boală. Este o variantă care vă scutește de efort, dar trebuie să știți că, la ora actuală, condițiile sunt foarte stricte și nu orice boală se încadrează pentru un asemenea drept.

Potrivit legislației, au dreptul la pensie de invaliditate asigurații care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă. Cauza ar putea fi accidentele de muncă, bolile profesionale ori tuberculoza, bolile obișnuite și accidentele care nu au legătură cu munca.

Beneficiază de pensie de invaliditate și asigurații care satisfac obligații militare, elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale, dar și persoanele care și-au pierdut total ori parțial capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior ivirii invalidității din această cauză.

Ce acte ne trebuie

Dosarul pentru acordarea pensiei de invaliditate trebuie să conțină: cerere pentru înscrie-rea la pensie de invaliditate (o puteți descărca de pe site-ul Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Constanța) l decizia medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale l adeverința din care să rezulte încetarea plății indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă și cuantumul acesteia (unde este cazul) l carnetul de muncă (original și copie) l carnetul de asigurări sociale (original și copie) l alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în ser-viciu realizată în alte sectoare de activitate l livretul militar (original și copie) l diploma de studii (original și copie) și foaia matricolă (original și copie) sau adeverința din care să rezulte durata normală și perioada anilor de studii absolviți la zi, precum și certificare absolvirii acestora l pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român l adeverința privind condițiile de muncă spe-ciale și / sau deosebite l dovada certificării stagiului de cotizare l dovada calității de beneficiar al Legii nr. 42/1990, al Decret Lege nr. 118/1990 (certificat de luptător și brevet) l procura specială pentru mandatar (unde este cazul).

Evaluare medicală periodică

În funcție de afecțiune, pensionații pe caz de boală sunt supuși revizuirii medicale la intervale de 6-12 luni, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare. Neprezentarea la control, din anumite motive, atrage suspendarea plății pen-siei începând cu luna următoare celei programării.

Cuantumul pensiei de invali-ditate se calculează prin înmulțirea punctajului acordat prin decizia pentru pensia de invaliditate cu valoarea punctului de pensie. 

Comentează știrea

ion
27 februarie 2012
pensie

persoanele cu handicap grav si accentuat au avut o lege buna ,care ajuta si proteja pesoanele cu handicap e vorba de leg. 57 / 1992 .Dar au venit portocalii si au abrogat legea aceasta si au obligat aceste persoane sa munceasca pana la 52de ani femeile si 65 de ani barbati . O mare prostie stiu acele persoane cat de greu ii este unei persoane cu handicap grav sau accentuat sa mearga la munca sa munceasca -ca pe langa handicap toti au o multime de boli .si asta datorita tratamentului medicamentos ,operatiilor la care au fost supusi , etc. Si PDL se bat cu pumnul in piept ca au grija de om......

clau
25 octombrie 2012
buna ajutatima si pe mine

buna sunt claudia din drobeta tunu severin si sufar de o boala grava HIPOACUZIE PROFUNDA BILATERALA PAM PESTE 110 db cu %grad de INTELIGIBILITATE si nu aud cu ambele parti de oare ce nu am pensie si nu pot lucra an aceasta situatie am 26 ani si nu am putut lucra finca nu aud spunetim ce trebuie sa fac sa am si eu dreptu la pensie datimi un sfat ce trebuie sa fac sunt asa de mai bine de 10 ani astept raspuns va multumesc

catalin
12 ianuarie 2013
pensie

am 39 ani si am bicuspidie aortica ,stenoza aortica accentuat , dat fiind faptul ca locuesc la tara si docdorul mi-a recomandat sa nu fac efort fizic sa evit expunerea la temperaturi scazute si ridicate credeti ca as putea beneficia de pensie si,, daca'' in ce conditii multumesc//////

cristina
19 februarie 2013
pensie

am 36 ani in 25-1-2008 am suferit o operatie pe cord deschis proteza mitrala doctorul mi-a recomandat efort fizic scazut evitarea expunerii la temperaturi scazute credeti ca as putea isi la pensie pe caz de boala am vechime de 5 ani si jumatate acum beneficiez de ajutor social.MULTIMESC

CIOROIU CORNEL
23 noiembrie 2013
INTREBARE

BUNA ZIUA AM O INTREBARE SUFAR DE PSORIAZIS ACUT SEVER SANT IN STARE GRAV AVANSATA . POT BENEFICIA DE PENSIONARE PE CAZ DE BOALA STIIND CA NU ESTE VINDECABILA ? VA MULTUMESC!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7145 secunde