Cum să-ți completezi stagiul de cotizare pentru pensie

7468
5
Cum să-ți completezi stagiul de cotizare pentru pensie - batranicoadacasadepensiigf20-1329845433.jpg
Sunteți aproape de pensionare sau intenționați să cereți pensionare anticipată, atunci puteți să vă completați stagiul de cotizare plătind contribuția separat.

Procedura este posibilă printr-un contract cu Casa Județeană de Pensii Publice. Această contribuție este utilă pentru a mai primi un bănuț în plus, la pensie sau pentru a completa vechimea în muncă.

Conform legii, aveți posibilitatea realizării ori completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu Casa de Pensii din raza de domiciliu. Cota de contribuție este de 31,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de cinci ori câștigul salarial mediu brut.

Pentru anul 2012, câștigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.117 lei. Venitul minim la care vă puteți asigura de la 1 ianuarie 2012 este de 35% din 2117 lei, adică 741 lei, contribuția minimă datorată fiind de 232 lei.

Contribuție minimă de 232 de lei

Contractul de asigurare socială se încheie la Casa Județeană de Pensii și cuprinde: datele de identificare ale asiguratorului și ale persoanei asigurate, adresa asiguratului, condițiile de asigurare (venit asigurat, cota de contribuție, cuantumul contribuției de asigurări sociale, contul în care se plătește contribuția de asigurări sociale, termenul de achitare), obligațiile asiguratorului și ale asiguratului, precum și clauzele contractuale.

Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este lunar, dar nu mai târziu de ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se face plata. Contribuția se poate plăti și anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, calculate de la data la care se face plata. În aceste situații, stagiul de cotizare este corespunzător timpului efectiv parcurs în interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata. Contractul de asigurare socială intră în vigoare la data înregistrării acestuia la Casa de Pensii.

În cazul rezilierii contractului, contribuția de asigurări sociale achitată nu se restituie, stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii se valorifică la stabilirea dreptului la pensie.

Comentează știrea

Pensionar
22 februarie 2012
neclaritate

Sa inteleg ca 232 lei, e pe luna sau pe an ?

serana
22 februarie 2012
cotizatii

doresc sa platesc sotului meu cotizatia la pensie si pentru sanatate ,cat ar ajunge pe luna doar aceste 2 cotizatii?Multumesc,!

ana
22 februarie 2012
cas,cass

serana@ contributia minima la pensie este de 232lei lunar,iar la sanatate in jur de 40 lei lunar

preoteasa daniela
10 august 2014
contributie pensie

Daca sotul meu lucreaza in strainatate cu contract de colaborare pot sa inchei eu cu casa de pensie bucuresti contract pt cotizatia de pensie pe numele lui

Andreea
23 februarie 2016
cotizare

Buna ziua! Se poate plati si pentru lunile din urma? Intra in calcul si in cazul raman insarcinata?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9255 secunde