Cum poți să faci ucenicie pe o meserie în Germania

470
Cum poți să faci ucenicie pe o meserie în Germania - cumpotifaceucenicie2-1391344690.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care nu găsesc un loc de muncă în județ și care sunt dispuși să plece în străinătate au acum o șansă în plus. De când au fost ridicate restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari, la 1 ianuarie 2014, țările din vest au relaxat condițiile pentru a putea lucra acolo. 
Numărul de joburi a crescut semnificativ în ultimele săptămâni. Mai mult decât atât, a fost inițiat un program pentru cei care vor să învețe o meserie și să muncească în Germania. Ministerul Federal pentru Muncă și Afaceri Sociale din Germania a lansat "MobiPro-EU", programul de suport financiar pentru a atrage tinerii europeni, absolvenți sau persoane interesate de modelul său de pregătire. Acesta se va desfășura până la sfârșitul anului 2017 și se adresează tinerilor din UE cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care nu au un loc de muncă și doresc să beneficieze de sistemul german de formare profesională, sau să lucreze în unul dintre sectoarele care se confruntă cu cea mai mare lipsă de personal în Germania, cum ar fi cel hotelier și catering, medical și informatic.
Astfel, se promovează trei oferte pentru domeniul hotelier gastronomic, pentru meseriile de bucătar, specialist în domeniul hotelier și specialist restaurant. 


Trei ani de ucenicie plătită
Pentru bucătar, cursul de ucenicie durează trei ani. Se acceptă ucenici care dețin certificate de absolvire a școlii generale. Tinerii trebuie să dețină abilități în matematică și chimie. În situația în care un tânăr nu reușește să obțină un contract de ucenicie pentru ocupația de bucătar, poate să aplice pentru o meserie similară cum ar fi: pa-tiser, brutar, specialist în industria alimentară, măcelar.
Pentru specialist în domeniul hotelier, cursul de ucenicie este tot de trei ani. Sunt necesare cunoștințe de matematică și în mod obligatoriu cunoștințele de limba germană. Întrucât această activitate presupune servirea clienților străini, este necesară cunoașterea unei limbi străine, de preferință limba engleză. Se acceptă în cea mai mare parte a cazurilor ucenici care dețin certificate de absolvire a liceului. În situația în care un tânăr nu reușește să obțină un contract de ucenicie pentru ocupația de specialist în domeniul hotelier, poate să aplice pentru o meserie similară cum ar fi: specialist în restaurant, specialist în activități de catering, asistent în management hotelier.
În ceea ce privește meseria de specialist restaurant, este vorba tot de trei ani de ucenicie. Sunt esențiale cunoștințele de limba germană, precum și cunoștințe de limba engleză. Se acceptă în cea mai mare parte a cazurilor ucenici care dețin certificate de absolvire a liceului. În situația în care un tânăr nu reușește să obțină un contract de ucenicie pentru ocupația de specialist în restaurant, poate să aplice pentru o meserie similară cum ar fi: specialist în business hotelier, specialist în activități de catering, asistent în management hotelier.


15 februarie este termenul limită de aplicare
"Înscrierea în baza de date se realizează pe baza unei cereri tip, care se completează la sediul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, a unei copii de pe actul de identitate sau pașaport, cu o valabilitate minimă de șase luni, a unui C.V. model Europass, cu fotografie, în limba germană. La acestea trebuie atașate cazierul judiciar în original, din care să reiasă că persoanele nu au antecedente penale și o adeverință de la medicul de familie, cu mențiunea «Clinic sănătos/Apt pentru muncă». Nu există nicio garanție pentru aplicanți că pot obține automat un contract de ucenicie sau cursuri de formare profesională! Decizia cu privire la alegerea aplicanților pentru con-tractul de ucenicie sau cursul de formare profesională aparține în totalitate angajatorului german!", explică consilierul Eures, Elena Pană, din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța. Aceasta vă poate oferi informații suplimentare și vă poate sprijini în trimiterea cv-urilor și a scrisorii de aplicație. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7261 secunde