Cum poți să cumperi de la stat un an de pensie anticipată

4965
5

Articole de la același autor

Mulți constănțeni aleg, din diferite motive, să se retragă mai devreme din câmpul muncii, să se pensioneze anticipat, chiar dacă nu primesc drepturile bănești întregi.


Însă, conform legii, pentru a se putea pensiona înainte de împlinirea limitei de vârstă, persoana respectivă trebuie să îndeplinească mai multe condiții.


Astfel, au dreptul să ceară pensionarea anticipată cei care au depășit stadiul complet de cotizare cu cel puțin zece ani și mai au cel mult cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare. 


Există situații în care multora le lipsesc numai câteva luni sau un an pentru a putea renunța la salariu și a primi anticipat pensia. Este și cazul Ionicăi Mirea, din Constanța, care vrea să se pensioneze, dar mai are șase ani până când atinge limita de vârstă. "Am împlinit 59 de ani și doresc să mă pensionez anticipat. Vreau să plec la fiica mea, care locuiește în străinătate. Am aflat că există o posibilitate legală de a mi se aproba dosarul de pensie anticipată, chiar dacă abia în 2021 voi atinge limita de vârstă. Se pare că pot să plătesc un an și apoi se consideră că am dreptul", spune femeia.


Practic, asiguratul poate să își cum-pere de la stat un an de pensie antici-pată. "Sistemul public de pensii, astfel cum este acesta reglementat prin Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, permite asigurarea facultativă în vederea completării stagiului de cotizare și a venitului asigurat, însă permite și cumpărarea în avans a stagiului de cotizare. Astfel, conform acestor prevederi legale, plata contribuției de asigurări sociale se poate face și anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni", explică reprezen-tanții Casei Naționale de Pensii.


222,3 lei, contribuția minimă la pensie
Contribuția minimă la pensie, de anul acesta, pentru cei care au contract cu Casa de Pensii este de 222,3 lei pe lună. Procentul de CAS la care se fac toate calculele a scăzut față de anul trecut de la 31,3 la sută (20,8 la sută cât reprezenta contribuția angaja-torului și 10,5 la sută - contribuția angajatului la CAS), la 26,3 la sută anul acesta. S-a redus procentul care se aplică la salariu la 26,3 la sută, pentru că au scăzut contribuțiile angajatorului la CAS cu cinci puncte procentuale. Așadar, procentul de 26,3 la sută se aplică unei cote de 35 la sută din salariul mediu brut de 2.415 lei, iar o persoană care vrea să fie asigurată și care încheie un contract cu Casa de Pensii va plăti lunar minimum 222,3 lei. Cei care doresc să cumpere cele 12 luni pentru a se putea pensiona anticipat trebuie să plătească 2.2230 de lei.


Ce acte vă trebuie
"Persoanele care doresc să se pensioneze anticipat își pot depune dosarul atunci când se încadrează și pot să muncească în continuare. Pensia anticipată va intra în plată abia atunci când se va întrerupe activitatea și persoana respectivă nu va mai avea venituri salariale", a precizat, Kristina Mutiș, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța. Dosarul pe care îl depuneți la ghișeele CJP trebuie să conțină cererea pentru înscrierea la pensie anticipată parțială, carnetul de muncă (original și copie), carnetul de asigurări sociale (original și copie), alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă, adeverința privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv sau individual de muncă pentru perioada 1 aprilie 1992 - 1 aprilie 2001, adeverința privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare, adeverința din care să rezulte data încetării calității de asigurat și alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie. 


Comentează știrea

Robert
18 aprilie 2015
Aritmetica pura

Foarte interesant pasajul din articol:"...o persoană care vrea să fie asigurată și care încheie un contract cu Casa de Pensii va plăti lunar minimum 222,3 lei. Cei care doresc să cumpere cele 12 luni pentru a se putea pensiona anticipat trebuie să plătească 2.2230 de lei." Sa inteleg ca 12 luni x 222,3 lei/luna = 2.2230 lei/an? La cata aritmetica stiu, eram sigur ca face 2.667,6 lei. Cred ca trebuie sa reiau clasele primare, s-or fi schimbat regulile aritmeticii intre timp...

Viitor pensionar
18 aprilie 2015
Nu mințiți poporul!

LEGEA nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice: Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată (fără penalizarea cuantumului drepturilor de pensie) cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Pensia anticipată parțială (cu penalizarea cuantumului drepturilor de pensie) se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Csaba
19 aprilie 2015
Lucreaza lejer, de acasa

Credința este o stare de spirit ce poate fi indusă sau creată prin repetarea constantă a unei afirmații. Ea transformă obișnuitele vibrații ale gândului într-un proces puternic și imposibil de oprit prin care dorința devine fapt real. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Samira
23 aprilie 2015
PENSIE

Doua greseli grave in acelasi articol , calcul gresit al contributiei pe 12 luni in loc de 2667,6 pe an e calculat 2,2230 , iar a doua mare greseala poti iesii anticipat fara penalizare da ca ai 8 ani peste stagiu de cotizare nu cum e scris 10 ani ! ATENTIE INDUCETI OAMENI IN EROARE , DOCUMENTATI-VA SI APOI PUBLICATI !!!!!!

g
23 august 2015
?

-de ce sa nu cumperi citi ani vrei din cei 8 care ar trebui sa fie 5 -apropo stie cineva de unde au scos cifra 8 pentru ca am calculat :60-43 =17 citi dintre noi au inceput sa munceasca legal la 17 ani????? -numai daca nu fac cel putin liceul,asta urmaresc politicieni nostri sa nu aiba romani scoala?

Articole pe aceeași temă

Vineri, 03 Aprilie 2015
Stire din Social : De astăzi se dau pensiile
Pagina a fost generata in 0.476 secunde