Cum poți fi scutit de la impozitul pe apartament?

2919
Cum poți fi scutit de la impozitul pe apartament? - lucratorizolatieblocuri1-1323723194.jpg

Legea nr. 158 din 11 iulie 2011 le dă dreptul proprietarilor care și-au izolat apartamentele să nu plătească impozitul pe o perioadă de minimum șapte ani. Însă nu vă bucurați așa de tare, căci, pentru a beneficia de această scutire va trebui ca toate lucrările să fie făcute legal, cu facturi și chitanțe, pe care să le prezentați Serviciului de Taxe și Impozite.
Potrivit actului legislativ, "proprietarii apartamentelor din blocurile cu locuințe și ai imobilelor care au executat lucrări de intervenție pe cheltuială proprie beneficiază, în condițiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuinței pe o perioadă de minimum șapte ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic precum clădiri".
Așadar, nu numai că nu trebuie să faceți lucrările la negru, cu reducerea de 24 la sută din TVA, ci, mai trebuie să cheltuiți și bani pe efectuarea unui audit energetic și obținerea unui certificat. Auditul energetic este operația prin care se stabilesc tehnic și economic soluțiile de reabilitare și modernizare termoenergetică a clădirii pe baza rezultatelor termice și energetice ale imobilului. Abia
după efectuarea lucrărilor respective se poate obține certificatul energetic, din care reiese că apartamentul sau clădirea a fost reabilitată din punct de vedere termic.

Certificat energetic obligatoriu
Prețul unui certificat energetic diferă în funcție de suprafața imobilului și începe de la 200 euro. Beneficiarul trebuie să pună la dispoziția auditorului informații cu privire la materialele din care este realizat blocul, date cu privire la perioada în care a fost construit, planurile imobilului cu precizarea orientării cardinale, date cu privire la consumurile lunare de apă caldă și cele anuale de energie pentru încălzirea imobilului, numărul de utilizatori, etc. Un certificat energetic se poate realiza în maximum 24 ore.

Niciun beneficiar
Cu astfel de condiții nu este de mirare că niciun constănțean nu a beneficiat până în prezent de scutirea la impozit. "Până la data de 8 decembrie 2011, la ghișeele Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța nu s-au înregistrat solicitări privind acordarea facilității de scutire la plata impozitului aferent locuinței, în conformitate cu prevederile Legii nr. 158/2011", a declarat, pentru "Cuget Liber", Virginia Uzun, directorul executiv al SPIT Constanța.

Ce documente sunt necesare
Facilitatea fiscală de scutire de la plata impozitului pe clădiri va fi acordată fiecărui solicitant prin hotărâre a Consiliului Local Constanța, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Legea nr. 158/2011. Dosarul privind acordarea facilităților de scutire va cuprinde documentele din care să rezulte că lucrările au fost realizate în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 158/2011.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4242 secunde