Cum pot înregistra părinţii naşterea copilului, fără să se ducă la Starea Civilă

236
Cum pot înregistra părinţii naşterea copilului, fără să se ducă la Starea Civilă - cumpotinregistra-1603032971.jpg

Articole de la același autor

Proaspeţii părinţi din Constanţa pot înregistra naşterea copilului fără să fie nevoie să se ducă până la Starea Civilă. Având în vedere contextul pandemic, autorităţile locale vin în întâmpinarea nevoii constănţenilor de eliberare a actelor de stare civilă, astfel că documentaţiile necesare se completează şi se transmit pe e-mail.

„În ce priveşte procedura înregistrării actelor de naştere în actualul context epidemiologic, în această perioadă, înregistrarea naşterii se face în baza documentelor transmise de unitatea sanitară unde s-a născut copilul prin intermediul poştei electronice la adresa de e-mail spclep_starecivil@primaria-constanta, fără eliberarea certificatului de naştere. Rugăm părinţii să solicite unităţii sanitare dovada privind înregistrarea naşterii copilului, dovadă pe care o vor folosi oriunde le este necesar până când vor intra în posesia certificatului de naştere”, explică reprezentanţii Primăriei Constanţa.

Potrivit acestora, certificatul se obţine la cererea unuia dintre părinţi la Serviciul de stare civilă din cadrul primăriei locului de domiciliu al solicitantului personal sau prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială şi a dovezii achitării taxei aferente – 13 lei în regim normal sau 36 lei în regim de urgenţă. Locuitorii municipiului Constanţa trebuie să se programeze în prealabil la numărul de telefon 0241/485.157.

În cazul în care părinţii nu sunt căsătoriţi şi tatăl doreşte recunoaşterea copilului, cererea se depune la Primăria Constanţa. Acesta trebuie să achite o taxă de opt lei pentru înregistrarea declaraţiei de recunoaştere şi o taxă de 13 lei pentru certificatul de naştere în regim normal sau de 36 de lei în regim de urgenţă. Cererea/declaraţiile se depun personal de către ambii părinţi în urma programării telefonice şi a actelor de identitate.

În cazul în care părinţii sunt căsătoriţi, dar au nume de familie diferite, părinţii se vor adresa primăriei locului de domiciliu pentru a solicita certificatul de naştere al copilului, situaţie în care vor prezenta o declaraţie notarială privind stabilirea numelui de familie al copilului. Altfel, părinţii care au domiliciul în municipiul Constanţa se vor prezenta împreună la Serviciul de Stare Civilă în urma programării telefonice pentru a stabili numele de familie al copilului şi a obţine certificatul de naştere, prezentând pe lângă actele de identitate şi certificatul de căsătorie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5893 secunde