Cum poluează șantierele de construcții aerul din Constanța

793
4

Articole de la același autor

Constanța este plină de șantiere. Peste tot se sapă, se cară betoane, se construiește. Se ridică bloc după bloc, iar spațiul verde piere văzând cu ochii. Așa se face că aerul din oraș este plin de praf și deseori imposibil de respirat. Și lucrurile nu fac decât să se înrăutățească, în loc să se schimbe în bine.


Un aport însemnat la poluarea din oraș îl au zecile de camioane care vin și pleacă zilnic din șantierele în lucru. Dincolo de gazele pe care le lasă acestea în atmosfera și așa îmbâcsită a Constanței, în urma lor rămân dâre imense de pământ galben și praf. Autoritățile locale spun că au în vedere această situație și că toate șantierele sunt monitorizate.


Un constănțean contrazice, însă, instituțiile statului. Acesta a transmis pe adresa redacției o fotografie în care se poate vedea foarte clar cum un camion ieșit din șantierul de la mall-ul în construcție din Parcul Tăbăcărie, transformă bulevardul într-o uliță plină de noroi. "Este inadmisibil ca, în anul 2015, să vedem dâre de noroaie în mijlocul orașului. Și vina este numai a celor care construiesc peste tot. Nu le pasă de nimic, nici de vecini, că le iau tot aerul, nici de legi, de nimic. Este atât poluare a aerului, cât și poluare fonică, din cauza tuturor camioanelor care trec prin zonă, dar și a celorlalte utilaje", ne-a scris, indignat, constănțeanul.


Garda de Mediu controlează și dă amenzi
Potrivit statisticilor, șantierele re-prezintă al doilea mare poluator al aerului, după gazele de eșapament. Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, Lavinia Monica Zaharia, a confirmat, pentru "Cuget Liber", că, prin autorizația de mediu, firmele constructoare sunt obligate să doteze șantierele cu perdele de protecție, sisteme de udare a incintei și de spălare a mașinilor de mare tonaj înainte ca acestea să iasă în traficul din oraș. Însă, numai Garda de Mediu poate să verifice și să aplice amenzi în cazul în care constată că nu se respectă această obligație.


"Situația este monitorizată în per-manență. Au fost controale și au fost aplicate sancțiuni și se aplică în continuare. Este vina șantierelor că nu își întrețin autovehiculele și că nu se asigură că nu ies murdare pe arterele municipiului. Multe s-au dotat cu utilaje pentru a spăla roțile camioanelor, dar uneori nu le folosesc. De altfel, noi le-am recomandat ca mașinile de mare tonaj să circule mai mult pe timpul nopții, pentru a nu bloca circulația și pentru a evita aglomerația", a declarat, pentru "Cuget Liber", Cristian Marian Râșnoveanu, șeful Comisariatului Gărzii de Mediu Constanța. Potrivit acestuia, amenzile pentru nerespectarea acestor obligații legale por- nesc de la 50.000 de lei și pot ajunge la 100.000 de lei.


Potrivit medicilor, poluarea aerului provoacă astm și agravează bolile respiratorii cronice. 


Comentează știrea

t constantin
16 iulie 2015
legea bunului plac

Ce ma intereseaza pe mine ca mor asfixiat ,,din cauza santierului,din cauza patronului de santier sau mai stiu eu din ce sursa de facut praf.Finalul e acelas,amenzile ajuta doar la stabilirea ,,tainului'' celui care controleaza.Am crezut ca dupa ce a plecat ,,mincatorul de spatii verzi''de la primarie se vor sista santierele puse fara nici o noima sau bun simt (nu mai zic de reguli arhitecturale)in spatiile verzi,bloc peste bloc,un turnul Babel care noua ,cetatenii urbei,ne scurteaza zilele.Dar realitatea este crunta;,,noua echipa"trasa de sfori de papusarul surghiunit distruge orasul mai abitir ca inainte.Domnule primar,dupa ce veti betona toate parcurile,toate spatiile verzi,toate trotuarele ,eventual cimitirele,veti incepe si betonarea marii?

cta
16 iulie 2015
tot in zona si tot poluare

in zona dacia chiar daca de mai mici dimensiuni exista un chiosc evo care are un cuptor rudimentar cu lemne si al carui fum ne otraveste zi si noapte aerul din apartamente.

naekst
16 iulie 2015
poluarea orasului

Cel mai mare poluator, incepind din a doua jumatate a anului trecut, este constructorul ce executa lucrarile de protectie a plajelor dintre Mamaia si Portul Tomis. Pare ca este o societate din Olanda iar beneficiarul lucrarii este chiar Ministerul Mediului. Lucrarea a avut termen initial de finalizare 28.01.2015 care a devenit ulterior 30.10.2015, vom vedea si cind se va finaliza. Poluarea se face prin praf si noroi imprastiat in oras de masinile care care piatra din Sitorman pina pe malul marii(initial acestea circulau prin oras cu bena acoperita cu prelata dar, cum au vazut ca Constanta este sat fara caini au abandonat repede aceasta regula) cit si fonic(in zonele rezodentiale limitrofe tarmului, zi si noapte, se aude zgomotul produs de descarcarea blocurilor masive de piatra). Cine sa ne apere de abuzurile contructorului daca Constanta este sat fara caini, cum am mai spus, iar noi, locuitorii orasului, nu avem responsabilitate civica?

Tepes V.
16 iulie 2015
Solutia ?

NU LE MAI DATI AUTORIZATII DE CONSTRUCTIE - CE MAMA NAIBII AVEM NEVOIE DE ATATEA BLOCURI (CAND POPULATIA SCADE), MALLURI (CAND NU SUNT BANI NICI SA TRAIESTI DE PE O ZI PE ALTA) SI ALTE ASEMENEA TAMPENII ? - DAR APOI DE UNDE SI-AR LUA SPAGILE CEI CARE DAU ASEMENEA AUTORIZATII, NU ??

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5281 secunde