Cum poate beneficia soțul supraviețuitor de pensie de urmaș

2062
1
Pensia de urmaș se acordă soțului supraviețuitor precum și copiilor persoanei decedate în anumite condiții. Potrivit legislației în vigoare, persoana decedată trebuie să fi fost pensionară sau salariată.

Au dreptul la pensie de urmaș copiii și soțul supraviețuitor dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii.
Copiii au dreptul la pensie de urmaș până la vârsta de 16 ani sau dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii până la terminarea lor, fără a depăși vârsta de 26 de ani. Mai beneficiază de pensie de urmaș copiii pe toată perioada invalidității de orice grad, dacă invaliditatea s-a produs până la vârsta de 16 ani sau în timpul studiilor.
"Cuantumul pensiei de urmaș în cazul orfanilor de ambii părinți reprezintă însumarea drepturilor de urmaș calculate după fiecare părinte", ne-a declarat Gabriela Voicu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța (CJP).
Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții la împlinirea vârstei standard de pensionare dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin zece ani.
De asemenea are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau gradul II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.
Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale sau tuberculozei și dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Soțul supraviețuitor beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Cel care are în îngrijire la data decesului susținătorului unul sau mai mulți copii în vârstă de până la șapte ani beneficiază de pensie de urmaș până la data împlinirii vârstei de șapte ani de către ultimul copil, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie.
Potrivit Gabrielei Voicu, "Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți astfel: pentru un singur urmaș - 50%, pentru doi urmași - 75%, pentru trei sau mai mulți urmași - 100%".

Conținutul dosarului
Dosarul pentru înscrierea la pensie de urmaș trebuie să cuprindă cerere tip, certificatul de deces în original și copie, cauza decesului pentru susținătorul decedat care nu are calitatea de pensionar, adeverința de studii pentru urmași, actul de identitate al solicitantului, carnetul de muncă și livretul militar în copie și original. Nu trebuie să lipsească de la dosar actele de stare civilă ale solicitantului și ale urmașilor din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul și talonul de pensie al decedatului.
Dosarul se depune de către solicitant în termen de 90 de zile de la data decesului susținătorului sau în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor.

Comentează știrea

nicoleta
10 mai 2012
pensie de urmas

buna am 33 de ani si 2 copii minori de 10 respectiv 12 ani sotul meu a decedat acum 10 zile fiind diacnosticat cu cancer am fost sa depun dosarul pentru pensie de urmas si miau zis ca nu ami da nimic la copii ca nu a avut sotul vechime pe cartea de munca el avand doar 6 ani pe cartea de munca ce sa fac sunt minori kiar nu se da nimic la copii?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0885 secunde