Periplu prin Peninsulă

Cum ne fac de rușine oamenii din Primărie / GALERIE FOTO

2716
4

Peninsula Constanței este un cartier vechi, cu multe străduțe și comori ascunse. Sunt acolo de zeci de ani, sunt povești spuse în multe cărți, dar prea puțin admirate. Le poți vedea dacă o iei la picior pe străzile mici din zonă, însă multe s-ar putea să treacă neobservate printre kitschurile arhitecturale moderne și ruinele bătrâne.
În periplul nostru prin Peninsulă, pașii ne-au purtat în Duminica Floriilor pe străduța Dianei, chiar în apropiere de piața Ovidiu. Oameni veniți de la biserică, cu crenguțe de salcie în mână, treceau pe strada ponosită, cu un ochi către coloanele Casei cu Lei și cu celălalt în asfalt, pentru a nu se împiedica în gropile adânci.
La răscrucea dintre strada Dianei și strada Nicolae Titulescu, se află patru imobile: trei dintre ele sunt părăsite, iar un patrulea pare locuit, deși este în stare destul de avansată de degradare. Strada Dianei, îngustă și nu mai lungă de 100 de metri, aduce mai mult a uliță. Începe din strada Traian, cum o iei la dreapta, spre malul portului. În latura stângă se înfundă în sediul modern al unei bănci renumite, iar la dreapta, într-un gard ruginit, deasupra ruinelor vechiului Tomis, cu vedere spre mal și spre Portul Constanța.
La prima vedere, zona pare încremenită undeva în trecut. Clădirile sunt abandonate, cu ferestrele sparte și zidurile crăpate. Singura clădire contemporană este cea de pe colțul cu strada Traian, un mastodont de sticlă și beton, ce pare stingheră printre pereții jupuiți din jur.

"Sunt multe castele de văzut pe aici!"
Coincidența a făcut ca, la ora vizitei noastre în zonă, să ne întâlnim cu câțiva turiști străini, veniți cu o navă de croazieră în Portul Constanța.
"Am citit într-un ghid, pe Internet, că aici ar fi zona istorică. Am preferat să mergem pe jos, căci autocarul a rămas în Piața Ovidiu, dar nu există indicatoare. Nici nu știm cum să ajungem la Cazino. Am înțeles că sunt multe castele de vizitat pe aici. Pe unde să mergem?", ne-a abordat unul dintre turiști, în speranța că îi putem arăta pe unde să meargă. I-am arătat la colțul străzii Casa cu Lei și i-am explicat cum să ajungă pe faleză, la Cazino. A rămas neplăcut impresionat de aspectul zonei și de faptul că nu există indicații turistice, ca și cum clădirile ar fi secrete. Inutil să-i spunem că zona a stat într-un con de umbră ani la rând și că autoritățile locale așteaptă bani europeni care să o reabiliteze.
Auzind discuția cu turistul, un constănțean care locuiește în cartier le-a strigat: "Nu e nimic de văzut aici, numai clădiri în paragină și maidanezi. Ne fac de rușine oamenii ăștia de la Primărie!".



Comentează știrea

nicusor
9 aprilie 2012
rusine primariei

Este adevarat. Dar situatia nu se va schimba ,atita timp cit constantenii nu doresc aceasta schimbare, si se lasa in continuare sedusi de o bere si 2 mici. Hai sa fim seriosi: il detest pe primarul actual; dar acesta nu ar fi putut sa-si permita nimic fara binecuvintarea celor care dau totul pe un pui congelet si o punga de orez expirat.Va doresc tuturor un paste luminos ,printre daramaturile unui oras ,cu un potential atit de mare .PACAT!!!!!

Yesman
9 aprilie 2012
Nu-mi vine sa cred

Probabil ca turistii intalniti de dumneavoastra au lasat pliantu' acasa.Altfel nu pot sa-mi explic.Doar a fost IMPLEMENAT Programul Operational Regional 2007-23013.Nu pot sa-mi explic cum poti sa pleci intr-o vacanta fara sa-ti verifici cel putin AXA PRIORITARA NR.5. Va redau mai jos un extras dintr-un articol aparut in pagina electronica a "NTV REPORTER"-5 ianuarie 2012: "Cu un simplu CLICK pe www.turismct.ro,cei interesați de muzeele și monumentele constănțene își pot face programul pentru o VACANTA DE NEUITAT. Site-ul a fost creat în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Constanța,care beneficiază de o FINANTARE EUROPEANA în valoare de peste 600 de mii de lei........Banii vor fi folosiți și pentru tipărirea unor pliante și albume...." Ghici unde au disparut 6 miliarde de lei vechi si cine a tiparit pliantu' ? Turismul in Constanta a fost "revergorat" doar s-au tiparit pliante.

Coclitu"
9 aprilie 2012
Mizerie morala

Oricine ar veni la conducerea orasului si judetului ar face lucruri mai bune.Dati-mi exemplu de o investitie serioasa in Constanta realizata in ultimii 12 ani(care sa faca productie,sa creeze TVA,nu supermarket-uri).Avem ocazia sa mai indreptam ceva la alegerile locale.Daca nu,vom avea si mai multe blocuri care se vor construi in imediata vecinatate a celor existente,alte constructii care nu respecta nici o regula(nici macar PUG,PUZ),turism kich in Mamaia,mizerie demna de Africa in zona istorica.Sper intr-o schimbare,altfel va fi groasa fratilor.Treziti-va!

constantean
9 aprilie 2012
Care oameni de la primarie, ca aia se incaleca mai ceva ca cainii...........

Primaria Constanta este adunatura de SHPAGARI a Romaniei... cine-i considera umani pe SHPAGARII ca pastaie, tiki racu, monik petcu-dospinescu, tanti marsela, clanul babus, pripisi-1000 de euro ori gingirik stan-ANL

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3211 secunde