Cum își pot pierde constănțenii indemnizațiile de șomaj

198

Articole de la același autor

Dintotdeauna s-a știut că persoanele care-și pierd locul de muncă au posibilitatea ca ulterior să primească de la stat indemnizația de șomaj. Potrivit reprezentanțiilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), constănțenii pot intra în posesia acestor drepturi numai în anumite condiții.

Așadar, cei care sunt considerați, legal vorbind, șomeri sunt îndreptățiți să ceară indemnizația de șomaj. În această categorie intră persoanele care nu au un loc de muncă și nu câștigă bani sau veniturile pe care le obțin, din activități autorizate legal, sunt mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR). În prezent, ISR este situat la valoarea de 500 lei, astfel că vorbim de venituri de până în acest plafon.

Totuși, pentru a putea obține indemnizația de șomaj, șomerii trebuie să se găsească în una dintre următoarele situații: le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu din motive ce nu li se pot imputa; le-au încetat raporturile de muncă sau de serviciu, din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora. În același timp, poate fi vorba acele persoane cărora le-a încetat activitatea în urma pensionării pentru invaliditate, iar ulterior și-au redobândit capacitatea de muncă, dar n-au reușit să se reangajeze.

Reprezentanții AJOFM susțin că stagiul de cotizare este important și atunci când vine vorba de stabilirea perioadei de acordare a ajutorului bănesc. În ceea ce privește cuantumul efectiv al indemnizației, suma respectivă este acordată lunar tot în funcție de stagiul de cotizare, astfel: 75% din valoarea ISR, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare. Un procent de 3% vor primi persoanele cu un stagiu de minimum trei ani, 5% persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani, 7% persoanele cu un stagiu de minimum zece ani și 10%, persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

De precizat că dacă la momentul cererii ajutorului refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de AJOFM solicitanții nu pot primi indemnizația.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4531 secunde