Cum fură căldură constănțenii care țin caloriferele închise

4630
17
Cum fură căldură constănțenii care țin caloriferele închise - cumfuracaldura-1392837259.jpg

Articole de la același autor

r Directorul RADET recomandă calcularea unui consum fix de aproximativ 30 de procente pentru locatarii care nu deschid robinetele


Văzute drept o soluție pentru constănțenii care vor să plătească numai căldura pe care o consumă, repartitoarele de cost au fost mulți ani de zile motiv de râcă pentru locatari. Unii au vrut să monteze, alții nu. Firmele specializate au venit cu numeroase servicii și oferte, i-au convins pe mulți că le va fi mai bine cu aceste aparate. Alții au refuzat să își instaleze repartitoare, asumându-și riscul de a plăti la paușal. Și uite așa sistemul centralizat de încălzire al Constanței este, în prezent, format din tabere, cei cu repartitoare și cei fără. Unii sunt mulțumiți, alții nu, apărând discrepanțe foarte mari la facturi între cei care își dau căldură cu porția și cei care țin caloriferele deschise.
"Locuiesc într-un apartament de două camere și am repartitoare la toate caloriferele. Anul trecut am izolat toți pereții exteriori cu materiale de calitate, în speranța că va mai scădea factura la căldură. Am doi copii mici și las caloriferele deschise în toate camerele, tot timpul zilei. Cu toate acestea, factura la căldură nu vine mai mică de 800 - 900 de lei pe lună. Am tot întrebat la asociație, ce se întâmplă, pentru că vecinii mei au facturi mai mici. Doi sunt chiar debranșați de la RADET și au centrale termice cu gaze naturale. În cele din urmă, am aflat că eu doar sunt ghinionist pentru că vecinii de sub mine și de deasupra mea, pe motiv că nu locuiesc în apartamentele respective, au oprit complet căldura. Așa că eu plătesc exagerat de mult pentru că încălzesc și plafonul unuia și dușumeaua celuilalt. Iar ei plătesc 20 - 30 de lei", ne-a povestit Dan B., un constănțean care locuiește în zona Casa de Cultură.   


"Sigur nu au mai puțin de 14 grade în apartamente!"
Astfel de situații sunt însă în numeroase blocuri din Constanța. Însuși directorul general al RADET Constanța, Ilie Rachieru, a spus că a fost sesizat cu privire la numeroase astfel de cazuri. "Dacă împărțirea energiei termice ar fi egală nu ar apărea probleme. Calculul consumurilor este făcut, în unele asociații care nu au repartitoare de cost, de către administrator, după un algoritm clar. În celelalte cazuri se face pe baza repartitoarelor de cost. Astfel, toată energia termică este repartizată la cei care țin robinetele deschise. În condițiile în care cei care le țin închise sigur nu au mai puțin de 14 grade Celsius în apartamente!", este de părere Ilie Rachieru. 
Potrivit acestuia, singura soluție pentru a nu mai apărea contradicții și pentru ca locatarii să plătească cinstit, este introducerea unui consum fix pentru toți proprietarii de apartamente dintr-un bloc. "Insist în continuare să se calculeze un consum fix, în jur de 30 de procente, raportat la un bloc care nu are nicio debranșare. Când există apartamen-te care se debranșează, legal sau ilegal, care țin robinetele închise, atunci consumul crește la cei care țin caloriferele deschise. Astfel, calcu-lul consumului ar trebui făcut ținând cont de consumul fix, calculat și pentru cei cu caloriferele închise, și un consum variabil, pentru cei care pornesc căldura", a explicat directorul RADET. 


"Este mai bine fără repartitoare!"
Ilie Rachieru spune că 30 la sută din suprafața radiantă este suprafața comună, cum ar fi instalațiile. De aceea recomandă administratorilor și firmele de repartitoare ca, în împărțirea consumului pentru calcularea facturilor, să plece de la acest consum fix de 30 de procente. "Atâta timp cât nu se ține cont de acest consum fix și în contextul de vid legislativ în care ne aflăm, părerea mea este, mai bine fără repartitoare. În blocurile unde nu există repartitoare, oamenii nu recla-mă deoarece acesta este consumul pe care l-au avut dintotdeauna. Și apoi mai este problema că la 90 la sută din repartitoare declararea consumului se face prin autocitire. Fiecare dă un consum în funcție de cât de cinstit este, gândindu-se că până la regularizare se descurcă el cumva, dă aparatul înapoi. 50 la sută din repartitoare nu funcționează. Ele nu sunt verificare din punct de vedere metrologic pe considerentul că sunt aparate de cost și nu aparate de măsură", a completat Ilie Rachieru.
Directorul RADET îi invită pe toți constănțenii care au probleme legate de citire sau de calculul consumului să facă sesizare către instituția pe care o conduce. "Vom face cercetări și în cazul în care vor depista că firmele au făcut diferite greșeli, vom sesiza, la rândul nostru, ANRSCE și vom cere chiar și retragerea licenței", a mai adăugat Rachieru. 


Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
prostia e ca ciuma
20 februarie 2014
aveti pretentii nu gluma!

1) Nu fura caldura, ci le este "bagata pe gat cu forta". 2) Daca stai la ultimul etaj, nu te plangi ca incalzesti "exteriorul"??? 3) Ce e mai rece, un apartament gol fara calorifere sau direct exteriorul? 4) Dupa ce unii au noroc ca sunt totusi "incadrati" din aproape toate partile, mai vor si caldura in respectivele apartamente! 5) Evitati sa va mutati la bloc; cumparati case si scapati de toate problemele! Hai sa facem urmatoarea presupunere: un proprietar oarecare de bloc, ca sa-i lamureasca pe im.becili, cheltuie oricate sute de mii de euro, pt a modifica zidurile de asa natura incat sa nu mai existe pereti comuni (se muta zidurile, se lasa spatiu de 10-15 cm "ventilat" direct de afara), chiar daca se pierde din suprafata. Se pastreaza doar cativa piloni pt mentinerea structurii de rezistenta. In acest fel, nu va mai putea fi acuzat ca fura caldura, iar vecinii vor fi fericiti (ca, in loc de un apartament gol, au direct "exteriorul"). Daca as castiga la loto, numai de-al dracu as cumpara si as modifica asa un apartament de langa vreun inciudat din asta ca vezi-doamne, ii fura vecinul caldura, sa se invete minte! Dupa ce ca nu are zid direct exterior, ca la case, mai vrea si caldura; si, in loc sa dea si el la minim caloriferele ca sa nu-si mai ia j.av.rele plata pt un combustibil atat de scump, face presiuni pt ca si vecinii sa dea drumu la calorifere! Atat de multa imb.ecilitate au unii oameni in cap, le place sa munceasca ca sa-i imbogateasca pe altii! Pai b/ou.le, in cativa ani ti-ai lua casa cu gaze decat sa arunci la caldura!

prostia e ca ciuma
20 februarie 2014
varianta ieftina

Sau, daca apartamentul chiar nu e locuit si se introduce 30% cum scrie in articol, se deschid numai de-al dracu toate geamurile la maxim, pt ca vecinii sa inteleaga cum stau treburile cu ambitiile! Sau aerul conditionat pus pe ventilare, ca sa nu intre precipitatii in casa. Asa le trebuie pros.tilor ca sa se destepte si sa mai lase din pretentii!

Răspuns la: aveti pretentii nu gluma!
Adăugat de : prostia e ca ciuma, 20 februarie 2014
1) Nu fura caldura, ci le este "bagata pe gat cu forta". 2) Daca stai la ultimul etaj, nu te plangi ca incalzesti "exteriorul"??? 3) Ce e mai rece...
pe curent si tot ar fi mai ieftin
20 februarie 2014
PROSTIA SUPREMA

Pr.ostia suprema a celor care nu au repartitoare si deci nu-si pot reduce din factura, e ca daca s-ar debransa cu toata asociatia si ar monta o centrala a blocului (cum e in unele blocuri ANL), tot mai ieftin per total ar iesi cu plata in rate a centralei, decat suma a ce vor plati pt caldura de acum inainte. Din pacate unora le place sa arunce cu banii, iar pe de alta parte majoritatea sunt pr.osti de pu.t.

mr.Anaconda
20 februarie 2014
Factura la caldura

Am impresia ca celor de la RADET, nu le iese la socoteala bani. De ce ar trebui sa stau cu caloriferele deschise cand afara sunt 15 - 17 grade. Oare trebuie sa facem numai cum vor ei? Este problema fiecarui locatar, daca vrea sa stea in caldur sau in frig. Oare d.nul director pe timpul lui Ceausescu unde era? A uitat in ce conditii traiam ?

radu
20 februarie 2014
iarasi rahatul asta

la momentul aparitiei lor, secatura asta de Rachieru era varful de lance al firmelor ce montau repartitoare. ocupa-te, ba, de termoficare si nu de asociatii, ca nu esti administrator de bloc.

st3fun
20 februarie 2014
40 in loc de 30 zile

Intrebare: Tinand cont de faptul ca factura pe luna ddcembrie a fost umflata cu 33,33 % , platind caldura ptr 40 de zile in loc de 30, ati verificat daca suma a fost scazuta din factura pe ianuarie? La mine a venit doar caldura ca anul trecut, cu toate ca am avut o luna ianuarie mult mai calduroasa, si doar vreo 5 zile au fost cu -10 noaptea, cand au fost ninsorile

...
20 februarie 2014
...

nu s-au facut reduceri tre sa ii dam in judecata

Răspuns la: 40 in loc de 30 zile
Adăugat de : st3fun, 20 februarie 2014
Intrebare: Tinand cont de faptul ca factura pe luna ddcembrie a fost umflata cu 33,33 % , platind caldura ptr 40 de zile in loc de 30, ati verificat...
admirator
20 februarie 2014
nesimtire si prosteala

pe fata! Am mai scris despre cantitatea de caldura pe care ti-o da un apartament "neincalzit". Si grosimea peretilor nostri. Dar astia o tin "ca gaia matzu". Cei care au repartitoare si tin caloriferele inchise, au caldura de la teava comuna ce tranziteaza apartamentul si care este platita. Nu sunt debransate si fara caldura. In fapt, RADET urla de necaz ca repartitoarele au micsorat piata si nu mai au de unde sa fure cat au planificat. Si daca fortezi oamenii sa deschida repartitoarele, nu cumva va creste numarul celor debransati de la RADET? ce va face atunci firma? Va da ordin sa fie tinuti oamenii bransati cu forta? De ce nu spune RADET ca repartitoarele impart doar caldura consumata de bloc? Cei cu caloriferele inchise, nu primesc caldura si -deci- nu e ce sa fie impartit egal cu ceilalti. Sa zicem ca acum avem 16 apartamente, din care 6 au caloriferele deschise si 10 le au oprite. La repartitorul de scara, se inregistreaza 9 gigacalorii. 30% se impart pentru instalatiile comune, deci 3 gigacalorii impartite la 16. Iar restul, la apartamentele cu calorifere deschisse nonstop. Adica 1 gigacalorie+consumul comun. Daca voi deschide si celelalte calorifere, consumul scarii va fi de 19 gigacalorii. (Deci observati interesul RADET. Dublarea consumului si -deci- a incasarilor.) 30% din 19 va fi 6,... ce vor fi impartite egal intre cele 16 apartamente. Plus cate o gigacalorie de fiecare apartament. Prin urmare, cei cu caloriferele deschise non stop, care fac galagie ca sunt furati, nu vor plati mai putin! Dimpotriva... (consumul comun se va dubla in factura, la toti) Asa ca... sa ne scuteasca! Acum, toata lumea stie ca un calorifer cu repartitor trebuie exploatat in mod inteligent. Sa-l opresti cand nu ai nevoie de caldura, sa-i dai drumul cu moderatie, in functie de caldura de afara. Sa stii sa nu deschizi usile aiurea, sa nu usuci rufele in camera sau sa deschizi geamul -usa- cand caloriferul merge. Daca nu stii sa-l folosesti, vei plati non stop! Nu e vina repartitorului ci a consumatorului prost. RADET vrea marirea consumului si nu stie cum s-o faca. De asta cere intruziunea politicului in piata. Niste hoti! Iar cei care-i sustin sunt oameni de-ai lor. Apoi orice plagiator ar trebui sa stie ca aerul cald se ridica. Un apartament incalzit nu incalzeste podeaua. Poate incalzi tavanul. Dar asta nu se simte la etajul de sus, caci are parchet. Iar parchetul e bun izolator termic. Si in plus, tavanul e suficient de gros. Nu este afectat de cele cateva grade de la vecinul de la parter. Daca nu ar fi gros, s-ar prabusi cu vecina si mobila cu tot peste tine. Pe cine vreti voi sa prostiti? Dar de ce nu zice nimic RADET de periaoda de dinainte de repartitoare, cand oamenii se plingeau ca unii au calorifere cat perettele si platesc tot cat ei? Sau ca platesc acelasi tarif pe tot orasul si centrul e supra incalzit, intimp ce periferia sta si ingheata? sau ca pe frig tremuri in casa si trebuie sa deschizi si radiatorele electrice -cu caloriferul in functiune la maximum- iar pe caldura caloriferele ard? ia sa plimbe ursul la alta masa, ca suntem satui de hotiile si minciunile lor! Sa administreze cinstit ce au, sau sa-si dea demisia si sa privatizeze sistemul! Pina una alta, sa stie ca anveloparea apartamentelor si geamurile termopan, reduc necesarul de energie termica /apartament. Si se poate incalzi -in joaca- si cu surse auxiliare. Sa mai dea afara din personal si sa mai reduca salariile alea de neamuri proaste! Sa nu mai astepte ca mortu colacu, pomana de la partidele corupte!

admirator
20 februarie 2014
si mai vedeti cu

teava aia de retur pentru apa calda! Cat furati la apa calda, dand apa rece? Contorizata drept apa calda? Cum pe vremea comunista era apa calda non-stop pe retea si acum, nu se mai poate din cauza conditiilor tehnice? Nu sunt aceleasi instalatii? Pentru ca inainte circualti continuu apa calda, acum doar trimiteti spoturi de apa calda si o lasati pe teava pina se raceste. Furati premeditat si mintiti sa va acoperiti! A cam venit timpul sa dati socoteala!

petrica
20 februarie 2014
mai bine

mai bine spune cum furi tu banii nostri cand afara sunt 12 grade cu plus si caloriferele ard. dam caldura afara pe geam. pe vremea raposatului erai de mult la puscaroaica dar pe vremea lui mazariche nu pt. ca ai pus niste aparate care regleaza caldura in functie de temperatura de afara dar cred ca sunt puse in congelatoare daca ori fi ca si nesimtitul de la cet care spune ca au fost temperaturi f. scazute si s-au spart tevile au unde esti tu TEPES DOAMNE?

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Stire din Social : Cum a fost provocată avaria de la CET Palas
Pagina a fost generata in 0.9134 secunde