Cum fentează sistemul cei care nu cotizează la Sănătate. "Nu avem ce face, trebuie să-i tratăm"

2324
Cum fentează sistemul cei care nu cotizează la Sănătate.

Articole de la același autor

Spitalele constănțene sunt tot timpul asaltate de bolnavi. De cele mai multe ori, cei care se prezintă în unitățile de primire a urgențelor nu doar că nu sunt cazuri grave, dar se duc și fără acte de identitate. Pe deasupra, unii dintre ei nici măcar nu sunt asigurați, dar vor să beneficieze de același tratament ca cei asigurați. 


Se pare că a devenit, deja, o practică în rândul pacienților care nu contribuie la sănătate să fenteze sistemul, și, ca să fie siguri că își pot investiga sănătatea fără a plăti ceva, nu apelează la medicul de familie, ci merg direct în Urgență, acolo unde serviciile medicale sunt gratuite. Situația este întâlnită, în mod special, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, dar nici celelalte unități medicale nu scapă. "Ne confruntăm mereu cu aceeași problemă a bolnavilor neasigurați, care ni se adresează și din cauza cărora ni se invalidează foile. Noi nefiind spital de urgență, pacienții nu pot veni fără acte. Din păcate, ne-am tot confruntat cu pacienți care nu au CNP și care nu au nici măcar certificate de naștere la o vârsta adultă. Eu credeam că astfel de cazuri sunt o raritate, dar se pare că se întâmplă destul de des. În astfel de situații, suntem nevoiți să chemăm Poliția, mai ales atunci când avem de-a face cu pacienți neidentificați. Mai grav este că nu putem deconta aceste cazuri, dar oamenii trebuie să îi tratăm, pentru că suntem doctori și nu avem încotro, dar toată ziua stăm să chemăm Poliția. Nu mai spun de copiii născuți în străinătate, pe care părinții îi aduc la spital fără acte și nedeclarați în România", ne-a declarat directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dr. Stela Halichidis. 


Toată această situație este generată și de faptul că, în România, numărul celor care contribuie la sănătate este tot mai mic, iar mulți dintre tinerii care ar reprezenta principalul furnizor de contribuții de sănătate au plecat din țară sau, pur și simplu, nu vor să cotizeze. Totodată, mai există o problemă, și anume că atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați nu știu exact care sunt serviciile de care pot beneficia.


Spre exemplu, persoanele care nu sunt asigurate nu pot beneficia decât de serviciile medicale cuprinse în pachetul minimal. Altfel spus, în ambulatoriu, pacientul are dreptul la consultații pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, pentru supravegherea și depistarea de boli cu potențial endemo-epidemic, consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei, dar și consultații pentru acordarea serviciilor de planificare familială.


Precizăm că persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, sunt obligate să suporte integral costurile pentru investigațiile paraclinice recomandate și tratamentul prescris de medicii de specialitate.
Excepție fac situațiile de urgență și femeile însărcinate. Chiar dacă nu realizează venituri sau au venituri sub salariul minim, femeile însărcinate beneficiază de pachetul de servicii medicale de bază, implicit și de servicii medicale paraclinice (investigații), în aceleași condiții ca orice alt asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.477 secunde