Cum ajunge soluția antiderapantă pentru străzi în farfuriile noastre? Otrăvurile din mâncarea de post

Luni, 08 August 2016
2579
Constănțenii sunt mari amatori de produse de post. Le consumă mai ales în preajma sărbătorilor religioase și, ocazional, și cu alte prilejuri. Ceea ce mulți dintre noi nu știm, însă, este că aproape toate produsele de post de pe piață conțin aditivi alimentari dintre cei mai periculoși, riscându-și astfel sănătatea.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în vederea realizării unui studiu privind calitatea produselor vegetale 35 de preparate și semipreparate din marile structuri comerciale. Au fost analizate produsele fabricate sau distribuite de Carrefour, Via-Trand, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, COmpania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia și Alpro Com Va. Studiul a fost realizat de o echipă de experți din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Soluție de topit gheața de pe șosele, în brânza tofu

Rezultatele analizelor sunt de-a dreptul șocante. Brânza tofu conține soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele (clorură de calciu), fasolea bătută se face cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric, salata Humus are benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric, chifteluțele de legume au caragenan și gumă de guar, iar pasta vegetală tartinabilă are polifosfați, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono și digliceridele acizilor grași, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel și carmin.

În cele 35 de produse vegetale au fost identificați 31 aditivi alimentari, de la E120 - carmin/coșenilă, la E200 - acid scorbic, E223 - metabisulfit de sodiu, E304 - palmitat de ascorbil și E509 - clorură de calciu. "Clorura de calciu se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric sau ca produs secundar la obținerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele. Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă", explică prof. univ. dr. Ion Schileru, de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității.

Formule chimice în loc de rețete culinare

Din păcate, cantitățile de legume din produsele analizate sunt infime, fiind vorba de o formulă chimică și nu de o rețetă culinară propriu-zisă.

"Produsele de post, cu unele excepții, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conținut insignifiant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente și aditivi alimentari din belșug. În această perioadă a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, și anume legumele și fructele de sezon care sunt accesibile și din punct de vedere al prețului. Deci ne putem hrăni sănătos prin folosirea acestora la realizarea unor preparate alimentare. Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, și nu numai, grăsimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se știe că prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău în organism și îl reduc pe cel bun, fapt care poate favoriza apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale", a completat și conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2453 secunde