Cum afli cât mai ai până ieși la pensie și câți bani o să primești

9985
6
Cum afli cât mai ai până ieși la pensie și câți bani o să primești - cumaflicatmaiai-1403446694.jpg

Articole de la același autor

Anii trec repede și puțini se gândesc la tinerețe despre cum o să le fie la bătrânețe. Banii se duc și ei la fel de repede și, mai târziu, sunt și mai greu de făcut. Pentru cei care se gândesc din timp la vremurile când nu vor mai fi în putere să muncească, pensionarea nu va veni cu surprize neplăcute. 


Tocmai de aceea este bine să ținem tot timpul cont de contribuțiile către asigurările sociale, să știm în permanență unde ne situăm și câți bani vom primi la bătrânețe. În urmă cu câțiva ani, Casa de Pensii avea bunul obicei de a trimite o scrisoare fiecărui asigurat, acasă, prin care acesta era informat despre stadiul contribuțiilor sale. Aflam astfel câte puncte de pensie am acumulat până în prezent și ne era mai simplu să estimăm ce pensie vom avea când vom ieși din câmpul muncii. Din păcate, această practică nu a fost continuată și, în prezent, constănțenii nu au nici cea mai mică idee cum stau cu punctele de pensie. Totuși, cei care vor să afle detalii și să fie informați despre contribuțiile lor pot afla toate datele de la Casa Județeană de Pensii Constanța. "Nu s-au mai trimis de mult astfel de scrisori, dar, dacă cineva vrea să afle stagiul de cotizare, poate să vină la noi, să facă o cerere și să afle ce punctaj a acumulat până în prezent, dacă firma i-a plătit asigurările sociale și cât mai are până iese la pensie", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul executiv al Casei Județene de Pensii Constanța, Cristina Samoilă. Potrivit acesteia, astfel de infor-mații pot fi oferite fiecărei persoane în parte, doar pe baza unei cereri scrise. 


790,8 lei - punctul de pensie 
Conform legislației în vigoare, punctajul lunar se calculează la raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă anunțat de Institutul Național de Statistică. Ca să vă faceți o idee, câștigul salarial mediu nominal brut pentru luna aprilie 2014 a fost de 2.395 de lei. Așadar, pentru un salariu mediu brut de aproximativ 2.400 de lei, veți primi un punct de pensie, adică 790 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2014, punctul de pensie a crescut de la 762,1 lei, la 790,8 lei. Tot atunci, grupa întâi de muncă a fost reintrodusă printr-o modificare le-gislativă, iar peste 200.000 de pensii au fost recalculate. 


Cine se poate pensiona în iunie și iulie 
Potrivit legislației, în lunile iunie și iulie 2014, se pot pensiona femeile care au împlinit 59 de ani și zece luni și au atins stagiul complet de cotizare de 29 de ani și zece luni sau au cel puțin 14 ani și opt luni stagiu minim de cotizare. În ce-i privește pe bărbați, luna aceasta și luna viitoare, se pot pensiona cei care au împlinit 64 de ani și zece luni și au stagiu complet de cotizare de 34 de ani și opt sau stagiul minim de cotizare de 14 ani și opt luni.


Comentează știrea

maria
11 iulie 2014
iesire la pensie

doresc sa stiu daca acum am 55 ani si 33 ani vechime fara grupa de munca , cand pot iesi la pensie? Multumesc

DODO
27 iulie 2014
anreea

Bravo,Andreea ti-ai gasit domeniul ! Arhitectura si urbanismul nu erau de tine ( trebuie cultura serioasa!

bacro ionut cosmin
2 februarie 2015
pana la pensie

cat mai am pana la pensie

CRISTINA LAZEANU
10 noiembrie 2016
PENSIONARE

DORESC SA STIU CAND IES LA PENSIE SI CAT VOI LUA ,AM 51 ANI SI 20 ANI DE MUNCA,VA MULTUMESC

SERBAN MARIANA
10 noiembrie 2016
PENSIE

CIND POT IESI LA PENSIE am 21 ani de munca si 59 de ani

SERBAN MARIANA
10 noiembrie 2016
PT.PENSIE

SE MAI CALACULEAZA SI NR. DE COPII AVUTI ?

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : Pensie prin… intermediar
Pagina a fost generata in 1.4092 secunde