Mai multe ştiri online:

Cum aflăm ce vechime am acumulat în muncă și cât mai avem până la pensionare

Ştire online publicată Marţi, 13 Ianuarie 2015. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Pensionarea a ajuns pentru mulți români o adevărată sperietoare. Oamenii nu se mai pot retrage din câmpul muncii atât de repede și unii nici nu își doresc, având în vedere cât de mici sunt pensiile în ziua de azi, în comparație cu salariile și așa destul de mici.

Tocmai de aceea este bine să ținem tot timpul cont de locurile de muncă și să fim atenți să nu pierdem nicio zi din stagiul de cotizare pentru pensie. În cazul în care ați lucrat în mai multe locuri și nu mai știți câți ani de muncă ați acumulat și cât mai aveți până la pensie, nu puteți să aflați decât dacă mergeți la toți angajatorii în parte și obțineți adeverințele prin care se atestă că ați lucrat acolo.

Cereți adeverințe de la toți angajatorii

„Persoanele care nu mai lucrează și mai au puțin până la limita de vârstă pentru pensionare pot veni la Casa de Pensii să vadă ce stagiu de cotizare au acumulat. Însă cele care sunt încă în câmpul muncii și vor să-și afle stagiul de cotizare trebuie să meargă să-și calculeze vechimea la fiecare angajator în parte. Angajatorul are obligația de a ține evidența vechimii fiecărui salariat. Tot angajatorii sunt cei care trebuie să întocmească dosarul de pensionare al unui salariat și să-l înmâneze titularului pentru a se prezenta la Casa de Pensii. Noi nu avem arhivate stagiile de cotizare ale constănțenilor, fiecare câți ani și unde a lucrat. Oamenii trebuie să ia adeverințele de la toți angajatorii”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș.

Poți ști dacă societatea îți plătește asigurările sociale

În urmă cu câțiva ani, Casa de Pensii avea bunul obicei de a trimite o scrisoare fiecărui asigurat, acasă, prin care acesta era informat despre stadiul contribuțiilor sale. Aflam astfel câte puncte de pensie am acumulat până în prezent și ne era mai simplu să estimăm ce pensie vom avea când vom ieși din câmpul muncii. Din pă-cate, această practică nu a fost continuată și, în prezent, constănțenii nu au nici cea mai mică idee cum stau cu punctele de pensie. Totuși, cei care vor să afle dacă firma le-a plătit asigurările sociale se pot adresa Casei de Pensii Constanța. Aceste informații pot fi oferite fiecărei persoane în parte, doar pe baza unei cereri scrise. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.798 secunde