Cui îi este teamă de Rezidențiat? Locuri suplimentate, candidați mai puțini

1048
Cui îi este teamă de Rezidențiat?  Locuri suplimentate, candidați mai puțini - rezidentiat1-1539791839.jpg

Articole de la același autor

Deși au mai rămas doar câteva zile până la finalizarea perioadei de înscriere pentru examenul de Rezidențiat de luna viitoare, tinerii constănțeni nu se înghesuie prea tare să-și depună dosarele. Până la acest moment, a declarat șeful Direcției de Sănătate Publică Județeană, Cristina Schipor, doar 55 de persoane și-au manifestat dorința de a participa la concurs.

Pe plan local, competiția se va da pentru 140 de posturi de Medicină Generală și încă 20 la Farmacie. Cele mai multe sunt valabile pe secțiile de Pneumologie, Pediatrie, Cardiologie, Chirurgie Generală, Medicină Internă, Ortopedie și Traumatologie, Obstetrică-Ginecologie. Drept urmare, unitățile sanitare constănțene au nevoie de personal, mai ales că în ultimii ani mulți tineri au plecat să profeseze medicina în alte țări. Totodată, o parte dintre cadrele medicale au ieșit la pensie și uite-așa s-a ajuns în această situație. Pe de altă parte, mai este un aspect, deloc de neglijat, și anume nivelul slab de pregătire al candidaților. Unii preferă să mai stea un an acasă, pentru a se pregăti și pentru a fi siguri de reușită. Spre exemplu, Amalia P. ne-a declarat că ea nu va susține examenul de luna viitoare.

"Medicina este o facultate foarte grea și avem mereu câte ceva de învățat. De fapt, toată viața înveți câte ceva în această meserie, așa că eu am decis să dau rezidențiatul în 2019, când sper să-l iau din prima", ne-a mărturisit ea.

Concursul de rezidențiat se va desfășura duminică, 18 noiembrie, în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Pe site-ul oficial www.rezidențiat.ro sunt publicate toate amănuntele privind metodologia și condițiile de participare, conform calendarului acțiunilor necesare pentru organizarea concursului.

Totuși, deși Guvernul a aprobat majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat pentru anul universitar 2018-2019, cel puțin la acest moment nu se anunță o concurență prea mare. Conform HG nr.131/2018 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2018-2019 cifra de școlarizare a fost stabilită la 5.415, cu peste o mie de locuri mai multe comparativ cu anul trecut.

Ca noutate, anul acesta Ministerul Sănătății poate organiza redistribuirea, la cerere, a candidaților care la concursul de rezidențiat din sesiunea precedentă au fost declarați respinși, deși au obținut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, aprobată prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației Naționale, dar s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs.

Potrivit MS, în situația în care în sesiunea anterioară nu există candidați cu punctaj de promovare sau după redistribuirea prevăzută mai sus, au mai rămas locuri/posturi neocupate, Ministerul Sănătății poate organiza, în primul semestru al anului următor, o sesiune extraordinară a concursului de rezidențiat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3675 secunde