Cu ochii pe ruina de la Palatul Copiilor Constanța. "Nu-i schimbăm destinația!"

2521

Articole de la același autor

În timp ce miile de copii din județul Constanța își petrec vacanțele prin mall-uri sau în case, lipiți de computere, calculatoare sau tablete, complexul de la Palatul Copiilor zace acoperit de bălării, cu terenurile ferecate. Din-afară, baza pare o ruină care își trăiește ultimele clipe.

Peste 2.500 de copii frecventează, anul acesta, cursurile cercurilor și cluburilor din cadrul Palatului Copiilor Constanța. Unii fac dansuri, alții descifrează tainele actoriei sau ale picturii, iar alții fac înot, mai mult sau mai puțin de performanță. Se duc cu drag, învață lucruri frumoase și toată munca lor le este răsplătită cu numeroase premii. Din păcate, toate aceste rezultate deosebite sunt umbrite de paragina în care se află mare parte din complex.

De ani de zile, Ministerul Educației, cel care administrează baza din fotoliul de la București, ține Palatul la limita subzistenței, finanțând doar câteva posturi de profesori și personal administrativ și lucrări uzuale de întreținere. Ministrul Ecaterina Andronescu a făcut o vizită scurtă, la sfârșitul săptămânii trecute, la invitația conducerii Consiliului Județean Constanța. A putut să vadă cu ochii săi cum fostul patinoar este acoperit cu gunoaie, cauciucuri vechi și bălării, cum pe pista de karting au crescut deja copăcei, cum băncile de pe aleea care duce spre platoul din fața clădirii sunt vechi, cu vopseaua jupuită și rupte. Cu siguranță a observat și terenul de fotbal de pe dreapta, cu porțile ferecate și fără gradene.

"În stare avansată de degradare"

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a vizitat complexul, alături de ministrul Educației.

"Am văzut câteva dintre secțiile complexului pentru ca doamna ministru să cunoască, în mod direct, starea avansată de degradare în care se află acesta. Având în vedere importanța existenței acestui Palat al Copiilor în viața educativă a elevilor din județul nostru, am discutat despre posibilitatea preluării acestuia de către Consiliul Județean Constanța. Am fost asigurați de întregul suport al ministerului în acest sens și ne asumăm ca în momentul preluării să nu schimbăm destinația acestuia. Ne dorim să investim în aceste clădiri pentru ca elevii să obțină un loc unde să își dezvolte aptitudinile și să se antreneze pentru a obține performanțe", a precizat președintele CJC.

Directorul Palatului Copiilor, Roxana Mitan, a refuzat să comenteze în privința preluării complexului de către Consiliul Județean Constanța. Ne-a spus, însă, că activitatea cluburilor se desfășoară normal.

"Nu este tristă soarta noastră. Noi le asigurăm copiilor tot ce trebuie, pentru cluburi, pentru deplasări. Avem foarte multe premii pe care le-au câștigat la diferite competiții. Ne descurcăm. Însă nu doresc să comentez vizavi de acest subiect. Va trebui o ordonanță de Guvern. Deocamdată nu știm nimic", a declarat, pentru "Cuget Liber", Roxana Mitan.

Un vis frumos

Este clar că primul pas a fost făcut. Rămâne de văzut cât va mai dura până când complexul va reveni cu adevărat Constanței, astfel încât să poată fi transformat într-un centru educațional din zilele noastre, așa cum merită copiii județului. Deocamdată, președintele CJC nu a spus cu ce bani vor reuși autoritățile locale să-l administreze și mai ales să-l aducă măcar la standardele anilor 2000. Clădirea principală, sala de sport și bazinul de înot au mai fost renovate și cârpite, însă restul bazei este în paragină de ani de zile. Investiția necesară este uriașă. În total, complexul cuprinde 10 hectare de pământ, cu terenuri sportive, un fost camping, unde erau cazați elevii veniți la competiții și numeroase clădiri anexe.

Președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, promite că "nu se va schimba destinația acestuia", chiar dacă proprietatea ar face cu ochiul multor dezvoltatori imobiliari. Așa că, deocamdată, nu ne rămâne decât să visăm cu ochii deschiși la acel centru educațional modern, cu terenuri cu gazon proaspăt tuns, unde copiii să dea pase veseli, cu o pistă de karting modernă, unde să se învârtă cu karturile de dimineață până seara, cu băncuțe colorate, montate ici și colo prin pădurea de copaci înalți, unde fetele să spună impresii despre cartea pe care au citit-o la cercul de lectură, cu piste de biciclete unde să sune vesel claxoanele micilor cicliști, cu foioșor unde bunicii să-și aștepte la umbră nepoțeii care sunt la antrenament, la bazinul mare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4211 secunde